Veledrom Nedir ? Veledrom Sporu Nasıl Yapılır ?

veledrom nasıl yapılır
Veledrom Sporu Nedir  ?

Bu yayınımızda veledrom nedir ?, veledrom sporu nasıl yapılır ? , veledrom sporu kuralları nelerdir? , veledrom yarışları nasıl düzenlenir ? şeklindeki sorularınıza cevap bulabilirsiniz.

Veledrom, pist bisikleti yarışlarının gerçekleştiği spor tesisidir. Olimpik bisiklet branşlarından biri olan pist bisikletinde farklı mesafe ve şekillerinde yarışlarmalar gerçekleştirilebilmektedir. Bunlardan en önde gelenleri bireysel sprint, takım takip, omnium, keiring, puanlı 20 km ve 1 saat yarışlarıdır.

Bisiklet sporu veledrom tarihine baktığımızda ilk velodrom salonları 19. yüzyılın ortalarında inşa edilmiştir. Bazıları sadece bisiklete binmek için yapıldı, geride kalanlar ise diğer sporlar için tesislerin bir parçası olarak inşa edildi. İç mekan velodromları da özellikle 19. yüzyılın sonlarına doğru ve 20. yüzyılın başlarında yaygındı. Örnek vermek gerekirse, Vélodrome d'hiver 1909'da Paris'te inşa edildi ve 250 m'lik (820,2 ft) bir ahşap yüzeye sahip kapalı bir parkura sahipti. Olimpiyat Oyunları gibi uluslararası müsabakalar  daha fazla standardizasyona yol açtı: iki düz oval pist hızla norm haline geldi ve tur uzunlukları kademeli şekilde azaldı.

Genellikle paletli bisikletler olarak bilinen velodrom bisikletlerinde fren sistemi yoktur. Serbest tekerleği olmayan tek bir sabit arka dişli kullanılmaktadır, bu, hızı en üst düzeye çıkarmaya yardımcı olur, ağırlığı azaltır ve aynı zamanda ani frenlemeyi önler, ancak sürücünün pedallara doğru geri iterek yavaşlamasına izin verir.

Dünyada ahşap ve beton olmak üzere iki farklı veledrom türü bulunmaktadır. Veledrom pist genişliği en az 7 metre olmalıdır. Pist kenarlardan içe doğru 12 derece ile 55 derece arasında bir eğime sahiptir, bu eğim hızlı olan sporcuların virajları dönerken savrulmalarını önlemektedir. Veledrom pistleri 250 m, 333 m ya da 500 m olabilmektedir. Olimpiyat standardında pistin iç çapı 250 metredir.

veledrom nasıl oynanır
Veledrom Sporu Nedir  ?

SÜRAT YARIŞLARI

Veledrom bireysel sürat yarışlarında iki sporcu yarışır 333 km lik 3 tur üzerinden 1 km olarak düzenlenir. Son 200 metrede kulvar değiştiren sporcu diskalifiye olur. İlk bitiren kazanan olur. Takım halinde yapılan sürat yarışları tandem adı verilen çift kişilik bisikletlerle gerçekleştirir. Mesafe 1500 metredir.

ZAMANA KARŞI

Veledromda zamana karşı yapılan bireysel yarışlarda sporcular pistin karşılıklı uçlarından yarışa başlarlar hedef en kısa sürede yarışı bitirebilmektir. Takım halinde yapılan zamana karşı yarışlarda dörder kişilik takımlar yarışırlar ilk üç yarışçısı yarışı önde bitiren takım kazanan olur.

PUANLI YARIŞLAR

Veledromda puanlı yarışlarda 25 yarışmacı 50 km mesafede puan toplayarak yarışırlar her turda birinci 5 puan ,ikinci 3 puan , üçüncü 2 puan , dördüncü ise 1 puan alır, son turda ise puanlar iki katı olarak hesaplanır. 

İsterseniz aşağıdaki bağlantıdan veledrom nedir , veledrom video slaytını izleyebilirsiniz.


veledrom sporu nedir ?, veledrom sporu nasıl yapılır ? , veledrom sporu kuralları nelerdir? , veledrom yarışları nasıl düzenlenir ?

Yorum Gönder

0 Yorumlar