Deniz Salyası (Müsilaj) Nedir ve Nasıl Oluşur ?

deniz salyası nedir nasıl oluşur
Deniz Salyası (Müsilaj) Nedir ve Nasıl Oluşur ?
                                       

Son zamanlarda sıklıkla araştırılan konuların başında gelen müsilaj bir diğer adıyla deniz salyası nedir, neden oluşur ?

Son zamanlarda Marmara Denizinin müsilaj -deniz salyası- kaplanması kafalarda soru işaretleri uyandırmaya devam ediyor. Denizlerdeki canlı çeşitliliğini tehdit etmeye başlayan müsilaj -deniz salyası- giderek etkisini arttırmaya devam ediyor.

Müsilaj -Deniz Salyası- Nedir, Neden Oluşur ?

Müsilaj, bir çok bitki ve mikroorganizma tarafından üretilen yapışkan ve kalın bir maddedir. Deniz sıcaklığının giderek artması sonucunda oluşan bakteri kaynaklı ortaya çıkar. Yapışkan özellikte olmasından dolayı denizlerde avlanan balıkçıların korkulu rüyasıdır çünkü bu yapışkan madde avlanmayı zorlaştırır. Bitkilerde bulunan musilaj gıda ve su depolanmasında ,tohumların çimlenmesinde ve zar kalınlaşmasında rol oynar. Özellikle kaktüsler (ve diğer sukulentler) ve keten tohumları,zengin içerikli musilaj kaynaklarındandır.

Deniz suyu sıcaklıklarının olması gerekenden daha fazla yükselmesi ve suların durgunlaşması (dalgasız deniz) deniz salyasına davetiye çıkartıyor. Denizlerdeki çevresel atıklar ve bununla birlikte oluşan kirlilik deniz salyası -müsilaj-oluşumunu hızlandırıyor. Deniz kirliliği deniz salyasına neden olan fitoplanktonların da hızla çoğalmasına neden oluyor.                              

Deniz Salyası (Müsilaj) Nedir ve Nasıl Oluşur ?

Yorum Gönder

0 Yorumlar