Diz Ağrısı Nedir ? | Diz Ağrısı Neden Olur ? Nasıl Geçer ?

diz ağrısına ne iyi gelir
Diz Ağrısı Nedir ? | Diz Ağrısı Nasıl Geçer? | Ne İyi Gelir ?


Bu yayınımızda Diz Ağrısı Nedir ? , Diz Ağrısı Neden Olur ? , Diz Ağrısı Nasıl Geçer ? , Diz Ağrısına Ne İyi Gelir ? Diz Ağrısı Tedavi Yöntemleri Nelerdir ? gibi sorulara cevap bulabilirsiniz.

Diz Ağrısı Nedir ?

Diz ağrısı, diz bölgesinde yırtılmış bir bağ ya da  yırtılmış kıkırdak gibi bir yaralanmadan kaynaklı olabilir. Artrit, gut ve enfeksiyonlar dahil olmak üzere tıbbi durumlar da diz ağrısına neden olabilmektedir. Diz ağrısı, her yaştan insanın etkilenebileceği ve oldukça yaygın görülen bir şikayettir.

Diz Ağrısı Neden Olur?

Diz ağrısı çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Bunları sıralamak gerekirse ;yaralanma, mekanik kaynaklı problemler, çeşitli artrit tipleri ve benzeri sorunlar sıralanabilir. 

Diz Yaralanmaları

Diz yaralanmaları diz eklemini çevreleyen bağları, tendonları ya da sıvı dolu kesecikleri ve eklemi oluşturan kemik, kıkırdak veya bağları etkileyebilir. 

Dizde Yapısal Sorunlar

Diz ağrısına sebep olabilecek mekanik kaynaklı sorunlar arasında diz yapısında gevşeme sayılır. Bu duruma göre bazen kemik veya kıkırdak yaralanması veya dejenerasyonu sonucunda bir parça kemik ya da kıkırdak kırılarak eklem boşluğunda yüzmeye başlayabilir.

Dizde Artrit

Diz ağrısına neden olan sebeplerden bir diğeri  de yüzden fazla türü olan artrittir. Artrit eklem iltihaplanmasının ya da mafsal iltihaplanmasının diğer adıdır. Artritin dizleri etkilemesi muhtemel bir kaç çeşidi vardır.

Diz Ağrısı Nasıl Teşhis Edilir ?

Fizik muayene sırasında doktorunuz muhtemelen:

  • Dizinizde şişlik, ağrı, hassasiyet, sıcaklık ve görünür morarma olup olmadığını kontrol edecek.
  • Alt bacağınızı farklı yönlerde ne kadar hareket ettirebileceğinizi kontrol edecek.
  • Dizinizdeki yapıların bütünlüğünü değerlendirmek için eklemi itip çekme hareketi uygulayacak.

Görüntüleme Testleri

Bazı durumlarda doktorunuz aşağıdaki gibi testler önerebilir:

Röntgen: Doktorunuz önce kemik kırıklarını ve dejeneratif eklem hastalığını tespit etmeye yardımcı olabilecek bir röntgen çektirmeyi önerebilir.

Bilgisayarlı tomografi (CT) taraması: BT tarayıcıları, vücudunuzun iç kısmının kesit görüntülerini oluşturmak için birçok farklı açıdan alınan X-ışınlarını birleştirir. BT taramaları, kemik problemlerini ve ince kırıkları teşhis etmeye yardımcı olabilir. Özel bir BT taraması, eklem iltihaplanmadığında bile gutu doğru bir şekilde tanımlayabilir.

Ultrason: Bu teknoloji, dizinizin içindeki ve çevresindeki yumuşak doku yapılarının gerçek zamanlı görüntülerini üretmek için ses dalgalarını kullanır. Doktorunuz, belirli sorunları kontrol etmek için ultrason sırasında dizinizi farklı pozisyonlara getirmek isteyebilir.

Manyetik rezonans görüntüleme (MRI): Bir MR radyo dalgalarını kullanır ve güçlü mıknatıs diz iç 3D görüntüler oluşturmak için. Bu test özellikle bağlar, tendonlar, kıkırdak ve kaslar gibi yumuşak dokulardaki yaralanmaların ortaya çıkarılmasında faydalıdır.

Laboratuvar Testleri

Doktorunuz bir enfeksiyon veya iltihaptan şüphelenirse, muhtemelen kan testleri ve bazen artrosentez adı verilen ve diz ekleminizden bir iğne ile az miktarda sıvının alındığı ve analiz için bir laboratuvara gönderildiği bir prosedüre sahip olursunuz.

diz ağrısına ne iyi gelir
Diz Ağrısı Nedir ? | Diz Ağrısı Nasıl Geçer? | Ne İyi Gelir ?

                                      

Diz Ağrısı Tedavi Yöntemleri Nelerdir ?

Tedaviler, diz ağrınıza tam olarak neyin neden olduğuna bağlı olarak değişecektir.

İlaçlar

Doktorunuz ağrıyı hafifletmeye yardımcı olmak ve romatoid artrit veya gut gibi diz ağrınıza neden olan durumları tedavi etmek için ilaçlar reçete edebilir.

Terapi

Dizinizin etrafındaki kasları güçlendirmek onu daha stabil hale getirecektir. Doktorunuz, ağrınıza neden olan spesifik duruma göre fizik tedavi veya farklı türde güçlendirme egzersizleri önerebilir.

Fiziksel olarak aktifseniz veya bir spor yapıyorsanız, spor veya aktiviteniz sırasında dizlerinizi etkileyebilecek hareket kalıplarını düzeltmek ve iyi bir teknik oluşturmak için egzersizlere ihtiyacınız olabilir. Esnekliğinizi ve dengenizi geliştirmek için egzersizler de önemlidir.

Bazen topuğun bir tarafında kamalar bulunan kemer destekleri, basıncın, osteoartritten en çok etkilenen diz tarafından uzaklaştırılmasına yardımcı olabilir. Bazı durumlarda, diz eklemini korumaya ve desteklemeye yardımcı olmak için farklı tipte diş telleri kullanılabilir.

Enjeksiyonlar

Bazı durumlarda, doktorunuz ilaçları veya diğer maddeleri doğrudan ekleminize enjekte etmeyi önerebilir. Örnekler şunları içerir:

Kortikosteroidler: Diz ekleminize bir kortikosteroid ilaç enjeksiyonu, artrit alevlenmesinin semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilir ve birkaç ay sürebilen ağrı kesici sağlayabilir. Bu enjeksiyonlar her durumda etkili değildir.

Hiyalüronik asit: Eklemleri doğal olarak yağlayan sıvıya benzer kalın bir sıvı olan hyaluronik asit, hareketliliği artırmak ve ağrıyı hafifletmek için dizinize enjekte edilebilir. Bu tedavinin etkinliği hakkında çalışma sonuçları karışık olsa da, bir veya bir dizi çekimden sonra rahatlama altı ay kadar sürebilir.

Trombositten zengin plazma (PRP): PRP , iltihabı azalttığı ve iyileşmeyi desteklediği görülen birçok farklı büyüme faktörünün bir konsantrasyonunu içerir. Bazı çalışmalar, PRP'nin osteoartritli belirli kişilere fayda sağlayabileceğini bulmuştur , ancak daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

Ameliyat

Ameliyat gerektirebilecek bir yaralanmanız varsa, genellikle hemen ameliyat olmanız gerekmez. Bir karar vermeden önce, sizin için en önemli olanla ilgili olarak hem cerrahi olmayan rehabilitasyonun hem de cerrahi rekonstrüksiyonun artılarını ve eksilerini göz önünde bulundurun. Ameliyat olmayı seçerseniz, seçenekleriniz şunları içerebilir:

Artroskopik cerrahi: Yaralanmanıza bağlı olarak doktorunuz fiber optik kamera ve dizinizin etrafındaki birkaç küçük kesikten sokulan uzun, dar aletler kullanarak eklem hasarınızı inceleyebilir ve onarabilir. Artroskopi, diz ekleminizdeki gevşek cisimleri çıkarmak, hasarlı kıkırdağı çıkarmak veya onarmak (özellikle dizinizin kilitlenmesine neden oluyorsa) ve yırtık bağları yeniden oluşturmak için kullanılabilir.

diz ağrısına ne iyi gelir
Diz Ağrısı Nedir ? | Diz Ağrısı Nasıl Geçer? | Ne İyi Gelir ?

                                        

Kısmi diz protezi ameliyatı: Bu işlemde cerrahınız dizinizin sadece en hasarlı kısmını metal ve plastikten yapılmış parçalarla değiştirir. Ameliyat genellikle küçük insizyonlarla yapılabilir, bu nedenle dizinizin tamamını değiştirmek için ameliyattan daha hızlı iyileşmeniz olasıdır.

Tam diz protezi: Bu prosedürde cerrahınız, uyluk kemiğinizden, kaval kemiğinizden ve diz kapağınızdan hasarlı kemik ve kıkırdağı keser ve yerine metal alaşımlardan, yüksek kaliteli plastiklerden ve polimerlerden yapılmış yapay bir eklem koyar.

Osteotomi: Bu prosedür, dizi daha iyi hizalamak ve artrit ağrısını hafifletmek için uyluk kemiğinden veya kaval kemiğinden kemiği çıkarmayı içerir. Bu ameliyat, total diz protezi ameliyatını geciktirmenize veya önlemenize yardımcı olabilir.

Yaşam Tarzı ve Ev İlaçları

İbuprofen (Advil, Motrin IB, diğerleri) ve naproksen sodyum (Aleve) gibi reçetesiz satılan ilaçlar diz ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir.

Bazı insanlar, etkilenen dizini lidokain veya acı biberleri acı yapan madde olan kapsaisin gibi bir uyuşturma maddesi içeren kremlerle ovarak rahatlar.

Yaralı bir diz için öz bakım önlemleri şunları içerir:

Dinlenme: Dizinizdeki tekrarlayan baskıyı azaltmak için normal aktivitelerinize bir ara verin, yaralanmaya iyileşmesi için zaman tanıyın ve daha fazla hasarı önlemeye yardımcı olun. Küçük bir yaralanma için ihtiyacınız olan tek şey bir veya iki gün dinlenme olabilir. Daha ciddi hasarın daha uzun bir iyileşme süresi gerektirmesi muhtemeldir.

Buz: Buz hem ağrıyı hem de iltihabı azaltır. Bir torba donmuş bezelye işe yarar çünkü dizinizin tamamını kaplar. Cildinizi korumak için ince bir havluya sarılmış bir buz paketi de kullanabilirsiniz. Buz tedavisi genellikle güvenli ve etkili olsa da, sinirlerinize ve cildinize zarar verme riski nedeniyle bir seferde 20 dakikadan fazla buz kullanmayın.

Sıcaklık: Dizinizdeki ağrılı bölgeye bir ısı paketi veya sıcak su şişesi uygulayarak geçici ağrı rahatlaması yaşayabilirsiniz.

Sıkıştırma: Bu, hasarlı dokularda sıvı birikmesini önlemeye yardımcı olur ve diz hizasını ve stabilitesini korur. Hafif, nefes alabilen ve kendinden yapışkanlı bir kompresyon bandajı arayın. Dolaşımı engellemeden dizinizi destekleyecek kadar sıkı olmalıdır.

Yükseklik: Şişmeyi azaltmaya yardımcı olmak için yaralı bacağınızı yastıklara ya da bir yatar koltukta oturmaya çalışın.

Diz Ağrısında Alternatif Tıp

Araştırmalar, akupunkturun osteoartritin neden olduğu diz ağrısını hafifletmeye yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Akupunktur, vücudunuzdaki belirli yerlere saç ince iğnelerin cildinize yerleştirilmesini içerir.

Diz Ağrısında Tedaviye Nasıl Başlanmalı ?

Muhtemelen aile doktorunuzu görerek başlayabilirsiniz. Sorununuzun nedenine bağlı olarak sizi eklem hastalıkları (romatolog), eklem cerrahisi (ortopedi cerrahı) veya spor hekimliği konusunda uzmanlaşmış bir doktora sevk edebilir.

Doktora Gitmeden Aşağıdaki Soruların Cevabını Not Ediniz

Randevunuzdan önce, aşağıdaki soruların cevaplarının bir listesini yazmak isteyebilirsiniz:

  • Belirtileri ne zaman yaşamaya başladınız?
  • Belirli bir yaralanma dizinizin incinmeye başlamasına neden oldu mu?
  • Belirtileriniz sürekli mi yoksa ara sıra mı oldu?
  • Belirtileriniz ne kadar şiddetli?
  • Belirtilerinizi iyileştiren herhangi bir şey varsa, ne görünüyor?
  • Belirtilerinizi kötüleştiren herhangi bir şey varsa, ne görünüyor?
  • Hangi ilaçları ve takviyeleri düzenli olarak alıyorsunuz?

Doktorunuzdan ne beklenir ? 

  • Doktorunuz aşağıdaki sorulardan bazılarını sorabilir:
  • Egzersiz yapıyor musunuz veya spor yapıyor musunuz?
  • Ağrı bir yaralanmadan mı kaynaklanıyordu?
  • Dizinizde herhangi bir şişlik, dengesizlik veya kilitlenme yaşıyor musunuz?
  • Diğer bölgelerde veya sadece dizinizde semptomlar mı yaşıyorsunuz?
  • Daha önce hiç diz ağrınız oldu mu? Eğer öyleyse, nedeninin ne olduğunu biliyor musunuz?

 

Diz Ağrısı Nedir ? , Diz Ağrısı Neden Olur ? , Diz Ağrısı Nasıl Geçer ? , Diz Ağrısına Ne İyi Gelir ? Diz Ağrısı Tedavi Yöntemleri Nelerdir ?

Yorum Gönder

0 Yorumlar