Kraliçe Arı Sendromu Nedir ?

Kraliçe Arı Sendromu Nedir ?


Bu yayınımızda Kraliçe Sendromu Nedir ? sorusuna cevap bulabilirsiniz.

Kraliçe arı sendromu ; erkek egemen ortamlarda bireysel olarak başarılı olan bazı kadınların, genç kadın meslektaşlarının ilerlemesini engelleme ve kendi cinsiyetlerinden gelen rekabete karşı hoşgörüsüz olma eğilimi olarak tanımlanır. 

Kraliçe arı sendromu terimi, Avustralya doğumlu ABD'li sosyal psikolog Graham L. Staines (1946 doğulu) ve iki meslektaşı tarafından 1974'te Psychology Today dergisinde yayınlanan bir makalede, daha dar anlamda başarılı kadınların kadın kurtuluş hareketine karşı çıkma eğilimini ifade eden bir şekilde ortaya çıktı ve fenomenin daha genel biçimiyle ilgili deneysel kanıtlar, 2004 yılında British Journal of Social Psychology'de yayınlanan ve sendromun bireysel olarak başarılı olan kıdemli kadınların çalıştığı organizasyonlarda 'cam tavana' katkıda bulunabileceği öne sürülen bir makalede bildirilmiştir.

Kraliçe Arı sendromunun başka bir tanımı, kişisel ve profesyonel başarıya sahip ancak kendi başarılarını elde etmelerine yardımcı olmak için diğer kadınlarla bilgi ve ipuçlarını paylaşmayı reddeden bir kadını tanımlar.

Fırsat eşitliği adına atama ve terfi komitelerinde güçlü bir şekilde temsil edilen kadınların, atama ve terfiler için kadın adayları destekleme olasılığı erkeklerden daha düşük olabilir. Ayrıca bkz. cinsiyetçilik, klişe. [Bir arı kolonisinde yalnızca bir üreme kraliçesi bulunduğundan, diğer tüm dişi (işçi) arılar kısır olduğundan ve kraliçeye hizmet ettiği için bu ad verilir]

Kraliçe Sendromu Nedir ? Kraliçe Arı Sendromu Örnekleri ?

Yorum Gönder

0 Yorumlar