Satın Alma Yönetimi Nedir ?

Satın Alma Yönetimi Nedir ?


Bu yayınımızda Satın Alma Yönetimi Nedir ? Satın Alma Yöneticisi Özellikleri Nelerdir ? gibi sorularınıza cevap bulabilirsiniz.

Satın alma yönetimi , bir şirkette mal ve hizmet akışını yönlendirir ve tedarikçilerle temasa ilişkin tüm verileri işler . Etkili olması için tedarik zinciri , iş ve vergi kanunları, fatura ve envanter prosedürleri ile nakliye ve lojistik konuları hakkında bilgi sahibi olmayı gerektirir . Satın alınacak ürün ve hizmetler hakkında güçlü bir bilgi birikimi gerekli olsa da, bu alandaki profesyoneller, şirketlerinin daha karlı olmasına yardımcı olacak satın alma stratejilerini planlayabilmeli, uygulayabilmeli ve denetleyebilmelidir.

Güvenilir tedarikçiler tedarik etmek, satın alma yönetiminin çok önemli bir parçasıdır. Yöneticiler, acenteler ve alıcılar genellikle İnternet aramalarından, ticari fuarlardan ve konferanslardan yeni ürünler ve hizmetler hakkında bilgi edinirler. Mümkün olduğunca fabrikalarında potansiyel tedarikçilerle görüşürler. Yabancı dillerdeki beceriler, diğer ülkelerdeki tedarikçileri bulmak için yardımcı olabilir. Bu alanda çalışan kişiler, potansiyel tedarikçileri her zaman, tedarikçinin kaliteli malları uygun fiyata ve zamanında teslim etme yeteneği açısından değerlendirmelidir.

Satın alma yönetimi uzmanları, iyi müzakereciler olmalı, teknik ürün bilgilerini anlamalı, iyi matematiksel yeteneğe sahip olmalı, elektronik tablo yazılımını anlamalı, pazarlama metodolojisini anlamalı ve olağanüstü karar vericiler olmalıdır. Bu alanda ilerlemek için iyi liderlik becerileri gerekir ve daha yüksek pozisyonlar genellikle işle ilgili bir konuda yüksek lisans derecesi gerektirir. Küçük alıcılar, alıcı yardımcıları ve satın alma memurları gibi giriş seviyesi pozisyonları genellikle bir üniversite diploması ve biraz ürün bilgisi gerektirir.

Daha büyük distribütörler, bu alandaki giriş seviyesi işler için bir lisans derecesi gerektirebilir. Çalışanlar genellikle satışta eğitim ve öğrenim, ardından denetim ve fatura ve stok takibidir. 

Satın alma yöneticileri, alıcılar ve malzeme yöneticileri bütçeleri kontrol eder, personeli yönetir ve tedarikçi sözleşmelerini müzakere etmenin yanı sıra tedarik yöntemlerini analiz edebilir . Bu profesyoneller vergi yasalarını, satın alma eğilimlerini, etik ve küresel dış kaynak kullanımı konularını anlamalıdır . Alıcılar ve satın alma acenteleri genellikle satın alma görevleriyle özel olarak ilgilenirken, yöneticiler genellikle satın alma acenteleri de dahil olmak üzere diğerlerini denetler. Bununla birlikte, unvanlar ve görevler, endüstriler ve işverenler arasında büyük farklılıklar gösterir.

Alıcılar, tüketicilerin satın almak isteyecekleri ürünleri seçme yeteneğine ihtiyaç duyarlar, bu nedenle tüketici satın alma kararlarını etkileyen ekonomik koşulların yanı sıra eğilimleri de anlamaları gerekir. Küçük mağazalarda çalışanlar, mağazanın tüm envanterini satın almaktan sorumlu olabilirken, daha büyük operasyonlar için çalışanlar birkaç ürün hattına odaklanabilir.

Ürün yöneticileri, satın aldıkları mallar için bir kampanya oluşturmak üzere bir reklam ekibiyle birlikte çalışabilir. Sorumluluk mal satın almakla bitmediği için takip bu işin önemli bir parçasıdır. Örneğin, yöneticilerin satın aldıkları ürünlerin tüketicileri çekmek için iyi görüntülendiğinden emin olmak için kontrol etmesi gerekir. Alıcılar, yeni ürünler için müşteri taleplerini takip etmeli ve malların ne kadar iyi satıldığını belirlemelidir.

 Satın Alma Yönetimi Nedir ? Satın Alma Yöneticisi Özellikleri Nelerdir ?

Yorum Gönder

0 Yorumlar