Basit Karbonhidratlar Nelerdir ? | Özellikleri Nelerdir?



Bu yayınımızda Basit Karbonhidratlar Nelerdir ? Basit Karbonhidratlar Nelerde Bulunur ? Basit Karbonhidrat Özellikleri Nelerdir ? gibi sorularınıza cevap bulabilirsiniz. 

"Basit karbonhidratlar"  kana çok hızlı emilen ve hızlı bir enerji kaynağı sağlayan bir besin türüdür. Birçok farklı gıda bu kategoriye girer ve bazıları diğerlerinden daha sağlıklıdır. Hepsi de hızlı emilimi ile karakterize eder; vücut ne kadar enerji alırsa alsın, oldukça hızlı bir şekilde yanmaya meyillidir. Her gün biraz yemek genellikle iyidir, ancak sağlık uzmanları ve diyetisyenler genellikle insanların kalorilerinin çoğunu daha karmaşık gıdalardan almalarını önerir.

Temel Sınıflandırma

İnsanlar sağlıklı ve dengeli beslenmek için tipik olarak çeşitli farklı yiyecekler yemeye ihtiyaç duyarlar. Tıp uzmanları genellikle karbonhidratları temel bir "makro besin" veya bir kişinin günlük kalorilerinin büyük kısmını sağlayan yiyecekler olarak görür. Yağlar ve proteinler de makro besinlerdir. Bir kişinin diyet gereksinimlerine bağlı olarak, bir kategoriden diğerinden daha fazlasına ihtiyacı olabilir, ancak çoğu durumda optimal sağlık için üçü de gereklidir.

Bu, üçünün de eşit yaratıldığı anlamına gelmez. Basit karbonhidratlar, adlarından da anlaşılacağı gibi, en azından kimyasal açıdan nispeten basittir; hızlı enerji sağlarlar, ancak genellikle şeker bakımından da çok yüksektir. Bunlar önemli bir diyet yapı taşıdır ve vücuda iyi enerji sağlayabilirler, ancak insanların basit karbonhidratlardan oluşan ağır diyetler yemeleri genellikle iyi bir fikir değildir. Daha karmaşık besinler ve proteinleri dengelemek, vücudun yiyecekleri daha verimli bir şekilde metabolize etmesine ve işlemesine yardımcı olabilir, bu da çoğu durumda daha iyi sağlık ve daha düşük ağırlık sağlar.

Yaygın Örnekler

Basit karbonhidratlar beyaz şeker ve bal gibi yiyeceklerde bulunur, basit karbonhidratlar fruktoz gibi tek şekerler (monosakaritler) veya laktoz veya sakaroz gibi çift şekerler (disakkaritler) olarak bulunur . Meyveler fruktoz bulmak için en yaygın yerlerden biridir. Laktoz esas olarak sütten ve diğer süt ürünlerinden gelirken, sakaroz en çok toz veya rafine şeker içerir.

Kan Şekeri ve Enerji Üzerine Etkisi

Mono ve disakkaritler, yüksek glisemik indeks denilen şeye sahiptir, bu da kan dolaşımına gerçekten kolayca emildikleri anlamına gelir. Bu, onları hızlı bir enerji kaynağı yapar, ancak acele genellikle çok uzun sürmez. Örneğin, bir bardak meyve suyu içmek veya bir parça şeker yemek, bir koşucuya hızlı bir sprint atması için yeterince destek verebilir, ancak daha uzun mesafeler kat eden koşucuların genellikle daha sürdürülebilir enerji sağlayacak şeyler yemesi gerekir.

Çoğu insan, en azından uzun vadede, basit karbonhidratların da gerçekten tatmin edici olmadığını düşünüyor. Muz gibi çok fazla lif ve diğer minerallere sahip yiyecekler bir istisnadır, çünkü bu diğer yönler sindirim sürecini yavaşlatabilir. Ancak genel olarak vücut mono ve disakkaritleri çok hızlı işler. Şekerli bir şey tüketen bir kişi ilk başta tok hissedebilir, ancak şeker kandan işlendikten sonra genellikle daha da acıkacaktır, bu birçok insanın “şeker krizi” olarak adlandırdığı bir fenomendir.

Sağlık Kaygıları

Diyabet gibi kan şekeri sorunları olan kişilerin, kan kimyalarını sabit tutmak için genellikle yüksek glisemik indeksli gıdaların tüketimini sınırlamaları gerekir. Ara sıra yapılan şekerlemeler genellikle iyidir, ancak genellikle yalnızca daha besleyici yoğun gıdalarla birlikte kullanılır.

Kilo vermeyi uman insanlar bazen basit karbonhidratlardan da kaçınırlar. Şeker oranı yüksek diyetler genellikle vücudun bir şeyleri etkili bir şekilde işleme yeteneğini bozar ve şekerin yağ olarak depolanmasına neden olabilir. Yiyeceklerinden daha az memnun olan kişilerin aşırı yeme olasılığı daha yüksektir ve bu da zamanla kilo alımına katkıda bulunur.

Bu kategorideki yiyeceklerde genellikle doğal olarak yanlış bir şey yoktur, ancak her zaman en iyi seçim de değildirler. Çoğu tıp uzmanı, çeşitli taze meyve ve süt ürünleri yemeyi önerir, ancak rafine ve işlenmiş şekerler bu kategorilere girmez. Yine de uzmanlar, dengeli bir diyete sahip olmak için "sağlıklı" şekerlerin diğer gıda kategorileriyle, özellikle proteinlerle eşleştirilmesi gerektiğini söylüyor.

Kompleks Karbonhidratlardan Farkları

İnsanlar genellikle karbonhidratlardan gıdaların genel bir sınıflandırması olarak bahseder ve “düşük karbonhidratlı” veya “karbonhidratsız” bir diyet uyguladıklarını söyleyebilirler. Yine de basit karbonhidratlar bu denklemin sadece bir parçasıdır. Polisakaritler olarak bilinen daha karmaşık şeker bileşiklerini içeren "kompleks" karbonhidratlar da geniş "karbonhidrat" kategorisine dahildir.

Tam tahıllar ve sebzeler iki yaygın örnektir. Bu gıdalardaki şekerlerin vücutta parçalanması daha zordur ve çoğu durumda vitamin ve mineral emilimine de yardımcı olabilir. Kimyasal bileşimlerine göre hala karbonhidrat olarak kabul edilirler, ancak glisemik indeksleri düşüktür ve genellikle diyet yapanlar ve kan şekeri sorunları olanlar tarafından dikkatli bir şekilde tedavi edilmeleri gerekmez.

Basit Karbonhidratlar Nelerdir ? Basit Karbonhidratlar Nelerde Bulunur ? Basit Karbonhidrat Özellikleri Nelerdir ?


Yorum Gönder

0 Yorumlar