Beden Dili Nedir, Neden Önemlidir ?

Beden Dili Nedir, Neden Önemlidir ?


Bu yayınımızda Beden Dili Nedir ? Beden Dili ve Anlamları Nelerdir ? Beden Dili Neden Önemlidir ? Beden Dili Özellikleri Nelerdir ?  gibi sorularınıza cevap bulabilirsiniz.

Beden dilisözsüz dilin bir parçasıdır . Duruş, jestler, yüz ifadeleri ve hatta kısa bir omuz silkme veya başın sallanması gibi zar zor algılanabilen küçük şeyler gibi şeyleri içerir. Sıklıkla hem bedensel hem de sözlü olarak iletişim kurarız ve iletişim kurduklarımızın tahmini %70'i sözsüz olabilir. Sözsüz dil, ses tonu gibi şeyleri içeren daha da büyük bir kategoridir.

Beden dilini yorumlamayı öğrenmenin birçok yolu vardır, ancak bunların genellikle bir kültüre özgü olduğu anlaşılmalıdır. Örneğin bazı kültürlerde el salladığımız kişiye avuç içiyle vedalaşırız ve parmaklar açılıp kapanabilir. Farklı kültürlerde, el avuç içi gökyüzüne doğru sallanırken ve parmaklar açılıp kapanırken vedalaşabilir. 

Yine de, çoğumuz beden dilinin insanlar arasında benzer olabileceği bir bölgede yaşadığımızdan, nasıl hareket ettiğinizle, otururken veya ayakta dururken ve konuşurken kollarınızla ne yaptığınızla çok fazla iletişim kurabileceğinizi bilmek önemlidir. Bir çok kültürde çoğunda elleri göğsünde ve bacaklarını kavuşturmuş oturan bir kişi, aslında konuşmaya açık olmadıklarına dair kasıtsız bir mesaj gönderiyor olabilir. Bazı insanlar bu tür mesajları okumakta mükemmeldir ve özellikle de flört veya iş görüşmeleri gibi konularda yargılanırken ne ilettiğimize dikkat etmeliyiz. 

PARADİL NEDİR ? ÖRNEKLERİ NELERDİR?  ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYINIZ.>>>

Göz teması, Batı dünyasının çoğunda sözsüz temasın bir diğer önemli unsurudur. Birinin gözlerinin içine yeterince ama çok fazla bakmamak, doğrudan ve açık sözlü olduğunuzu gösterebilir. Göz temasından kaçınmak, utangaç olduğunuzu veya aldatıcı olduğunuzu söyleyebilir veya alternatif olarak, birisine karşı rahatsızlık ifade edebilir.

Nasıl hareket ettiğimiz insanlara sahip olduğumuz güven düzeyini veya görüşlerimizde biraz fazla vurgulu olup olmadığımızı söyleyebilir. Büyük jestler, kanıtlamamız gereken bir şey olduğu anlamına gelebilir. Orta dereceli hareketler, söyleyeceklerimize bağlı olduğumuzu ve kendimize güvendiğimizi gösterebilir.

Başınızı çevirme, omuz silkme, esneme, saatinize bakma şekliniz bile diğer insanlara net sinyaller gönderen sözsüz iletişim biçimleri olabilir. Mümkünse, patronunuzla bir toplantıdayken asla saatinize veya başınızın üstündeki saate bakmayın. Sıkıldığınız mesajı gönderebilir, bu da göndermek için olumlu bir mesaj değildir.

Sözel olmayan dili kullandığımız tüm yolları tarif etmek imkansız olurdu, ancak sözel olmayan dilin mutlaka evrensel olmadığını hatırlamak önemlidir. Olumsuz görünen vücut hareketleri gözlemliyorsanız, bunun nedeni olabilecek kültürel veya bölgesel farklılıkları göz önünde bulundurun. Hatta aile üyelerinin başka yerlerde pek yaygın olmayan benzer hareketlere sahip olduğunu bile fark edebilirsiniz. Yine de ne söylediğinizi bilmek yardımcı olabilir ve kültürünüzden çoğu kişiye sözsüz mesajlar gönderme yollarınızın bazılarını yorumlamanıza yardımcı olabilecek birçok kitap ve İnternet sitesi vardır.

Beden dilinizin gerçekten bozuk olduğunu veya iyileştirilmesi gerektiğini düşünüyorsanız, sözsüz iletişim üzerine bir kitap almak yardımcı olabilir. Ayrıca kendinizi videoya kaydedebilir ve gerçekten istemediğiniz mesajlar gönderip göndermediğinizi görmek için hareket, jest, oturma ve ayakta durma şeklinize bakabilirsiniz. Bir kültürde ortak olan kendine güvenen beden dili öğrenilebilir ve daha kendinden emin veya doğrudan görünmenizi sağlayabilir.

Beden Dili Nedir ? Beden Dili ve Anlamları Nelerdir ? Beden Dili Neden Önemlidir ? Beden Dili Özellikleri Nelerdir ? 

Yorum Gönder

0 Yorumlar