Fava Fasülyesi -Bakla- Nedir ? Nasıl Yetişir ve Tüketilir ?

Fava Fasülyesi -Bakla- Nedir ? Nasıl Yetişir ve Tüketilir ?


Bu yayınımızda Fava fasülyesi nedir ? , Bakla Nedir ? , Fava Fasülyesi -Bakla- Nasıl Yetişir ? , Fava Fasülyesi Nasıl Tüketilir ? gibi sorulara cevap bulabilirsiniz. >>>

Fava fasülyesi olarak bilinen bakla, ekimi yapılan en eski bitkilerden biridir ve antik Yunan ve Roma'da yenmiştir. Adına rağmen bakla, bezelye ailesinin bir üyesidir, ancak bakla, güvercin fasulyesi, at fasulyesi ve rüzgar fasulyesi olarak da bilinirler. Akdeniz mutfağında popülerdirler, mevsimlik fasulyeyi kutlayan birçok yaz yemeği vardır, ancak kış kullanımı için de kurutulurlar. Fava çekirdekleri, onları çok çeşitli yemeklere harika bir katkı yapan farklı bir tada ve kremsi bir dokuya sahiptir.

Tüketim için düşünüldüğünde bakla, yaz boyunca olgunlaşmak üzere Şubat ve Mart aylarında ekilir ve Temmuz ayında zirveye ulaşır. Fasulye, bitki başına 25 ila 50 bakla arasında herhangi bir yerde verim veren, sivrilen yaprakları olan gür bitkilerde büyür. Kabuklar, çok daha büyük olmalarına ve içindeki tohumları koruyan yastıklı beyaz bir malzemeyle kaplı olmalarına rağmen, şekil olarak bezelye kabuklarına benzer.

Bakla -fava fasülyesi- aynı zamanda hassas toprağı korumak için örtü bitkisi olarak da kullanılır, çünkü hızlı büyürler ve bol miktarda yemyeşil bitki örtüsü üretirler. Ek olarak, çoğu baklagil gibi , bakla da nitrojen sabitleyicidir ve toprağı bu hayati besin maddesiyle yeniler. Birçok çiftçi bakla eker ve malç için büyüme zirveye ulaştıktan sonra onları tarlaya geri sürer.

Daha soğuk havaları da tolere etmelerine rağmen, sıcak iklimlerde en iyi şekilde büyürler. Bununla birlikte, aşırı sıcak sıcaklıklara iyi tahammül etmezler ve bahçenin onları doğrudan güneş ışığından koruyacak bir alanına dikilmelidirler. Serada filizlenirse, fideler daha sonra büyük çalılara dönüşeceklerinden 20 ila 25 cm aralıklarla dikilmelidir. Tohumlar doğrudan ekilecekse, toprağın yaklaşık 7 cm altına gömülmeli ve filizlendikten sonra yedi ila 14 gün içinde inceltilmelidir. Dört ila altı ay içinde fasulyeler hasat ve yemek için olgunlaşır.

Bakla -fava fasülyesi- yemeden önce kabukları soyulmalı ve kabukları soyulmalıdır. Fasulyelerin dış kabuğu teknik olarak yenilebilirken, dokuda çok odunsu ve iç çekirdeğin tereyağlı hissini azaltıyor. Ayrıca, Akdeniz kökenli insanlarda baklaya karşı nadir görülen bir tepki olan favizm nedeniyle, bakla servis edilmeden önce pişirilmelidir. Pişmiş fasulye yemekten çok az risk bulunmuştur, ancak bazı lokantalar çiğ veya soyulmamış favalara alerjik reaksiyon gösterebilir.

Bakla -fava fasülyesi- harika buharda pişirilir ve zeytinyağı, tuz ve limonla servis edilir. Ayrıca çorbalara ve makarnalara eklenebilir, püre haline getirilebilir, ızgara yapılabilir veya enginarlı risottoda tüketilebilir . Taze fasulye, mayıs sonundan itibaren İtalyan pazarlarında bulunabilir ve ağustos ayına kadar lezzetli olacaktır.

Fava fasülyesi nedir ? , Bakla Nedir ? , Fava Fasülyesi -Bakla- Nasıl Yetişir ? , Fava Fasülyesi Nasıl Tüketilir ?

Yorum Gönder

0 Yorumlar