Kerevizin Sapının Sağlığa Faydaları Nelerdir ?

Kerevizin Sapının Sağlığa Faydaları Nelerdir ?


Bu yayınımızda Kereviz Sapının Sağlığa Faydaları Nelerdir ? sorusunun cevabını bulabilirsiniz.

Kereviz; havuç, yaban havucu, maydanoz gibi Apiaceae ailesinin bir parçasıdır . Gevrek sapları, sebzeyi popüler bir düşük kalorili atıştırmalık yapar ve çeşitli sağlık yararları sağlayabilir.

Kerevizdeki lif, sindirim ve kardiyovasküler sistemlere fayda sağlayabilir. Kereviz ayrıca hastalıkları önlemede rol oynayabilecek antioksidanlar içerir .

Bu makale, kerevizin olası sağlık yararlarının yanı sıra sebzelerin besin içeriklerini ve onu hazırlamanın bazı yollarını incelemektedir.

Kereviz Sapının Sağlığa Yararları Nelerdir ?

Kereviz bitkisindeki ve tohumlarındaki besinler, bir dizi sağlık yararı sağlayabilir. Bununla birlikte, bu besinlerin kerevizde nispeten küçük miktarlarda bulunduğunu hatırlamakta fayda var. Tek başına kereviz yemenin herhangi bir hastalığı önlemesi veya iyileştirmesi olası değildir.

Enflamasyonu ve Kanseri Önleme

Kereviz, geleneksel Çin tıbbında anti-inflamatuar, antibakteriyel, antiviral ve antioksidan ajan olarak rol oynayan apigenin adı verilen bir bitki bileşiği içerir. Ayrıca kanserle savaşmaya yardımcı olan özelliklere de sahip olabilir .

2016 yılında yapılan bir araştırmada laboratuar testleri apigenin'in bir tür programlanmış hücre ölümü olan apoptoza katkıda bulunabileceğini ve bu da onu kanser tedavisi olarak faydalı hale getirebileceğini göstermiştir.

2015 yılındaki bir başka çalışmada farelerde apigenin açısından zengin diyetlerin belirli inflamatuar proteinlerin ekspresyonunu azalttığı sonucuna varıldı. Bu şekilde, bu maddeler iltihabı azaltabilir ve bağışıklık sisteminin dengesini geri yükleyebilir.

Kereviz, luteolin adı verilen bir flavonoid içerir. Yine uzmanlar Luteolin'in antikanser özelliklere sahip olabileceğini öne sürüyor - kanser hücrelerinin yayılmasını önlemeye ve hücre ölümünü indüklemeye yardımcı olabilir. Luteolin'in kanser hücrelerini tedavilerde kimyasalların saldırılarına karşı daha duyarlı hale getirebileceğini öne sürdüler.

Kerevizin Sapının Sağlığa Faydaları Nelerdir ?
                                     

Tansiyon

Çin tıbbının bazı uygulayıcıları, kan basıncını düşürmek için kereviz ve kereviz özleri kullanır .

Bir çalışma, normal kan basıncına veya yapay olarak indüklenen hipertansiyona sahip sıçanlarda kereviz tohumu ekstraktlarının kan basıncı üzerindeki etkisini inceledi .

Bir çalışmada kerevizin yüksek tansiyonlu farelerde kan basıncını düşürdüğü ve kalp atış hızını yükselttiği, ancak normal kan basıncı olanlarda olmadığı sonucuna varıldı . Bununla birlikte, kereviz tohumlarının insanlarda kan basıncını düşürmeye yardımcı olduğuna dair güçlü bir kanıt yoktur.

Kereviz aynı zamanda iyi bir lif kaynağıdır ve yapılan bir çalışmada inceleme sonuçlarında, yüksek lif alımına sahip kişilerin düşük lifli diyet uygulayanlara göre daha düşük kan basıncına sahip olabileceğini göstermiştir.

Diğer Avantajlar

Bazı araştırmacılar, kereviz özlerinin aşağıdakileri önlemeye yardımcı olabileceğini öne sürdüler:

  • Karaciğer hastalığı ve sarılık
  • İdrar yolu tıkanıklığı
  • Gut
  • Romatizmal Rahatsızlıklar

Ek olarak, insanlar kereviz tohumlarını aşağıdaki rahatsızlıkları tedavi  için kullanırlar:

  • Bronşit
  • Astım
  • Sedef hastalığı ve diğer cilt bozuklukları
  • Kusma
  • Ateş

Ancak kereviz ve kereviz tohumlarının bu potansiyel faydalarını doğrulamak için daha fazla araştırma yapılması gerekecektir.

 


Yorum Gönder

0 Yorumlar