Otizm Nedir,Neden Olur,Belirtileri Nelerdir ?

otizm belirtileri nelerdir
Otizm Nedir,Neden Olur,Belirtileri Nelerdir ?

Bu yayınımızda Otizm Nedir ? , Otizm Neden Olur ? , Otizm Belirtileri Nelerdir ? Otizm Tedavi Yöntemleri Nelerdir ? gibi sorulara cevap bulabilirsiniz.

Otizm spektrum bozukluğu (ASD) olarak da adlandırılan otizm , iletişim ve davranışla ilgili sorunları içeren karmaşık bir durumdur. Çok çeşitli semptom ve becerileri içerebilir. ASD, küçük bir sorun veya özel bir tesiste tam zamanlı bakıma ihtiyaç duyan bir sakatlık olabilir.

Otizmli bireyler başkalarının ne düşündüğünü ve hissettiğini anlamakta güçlük çekerler. Bu, kendilerini kelimelerle veya jestler, yüz ifadeleri ve dokunuşlarla ifade etmelerini zorlaştırır.

Otizmli kişilerin öğrenme ile ilgili sorunları olabilir. Becerileri düzensiz bir şekilde gelişebilir. Örneğin, iletişim kurmakta zorlanabilirler ancak sanat, müzik , matematik veya hafıza konularında alışılmadık derecede iyi olabilirler . Bu nedenle, özellikle analiz veya problem çözme testlerinde başarılı olabilirler.

Her zamankinden daha fazla çocuğa otizm teşhisi konuyor. Ancak en son rakamlar, daha fazla çocuğun bir bozukluğu olduğu için değil, teşhis yöntemindeki değişiklikler nedeniyle daha yüksek olabilir.

Otizm Belirtileri Nelerdir ?

Otizm belirtileri genellikle çocuk 3 yaşına gelmeden ortaya çıkar. Bazı insanlar doğumdan itibaren belirtiler gösterir.

Otizmin yaygın belirtileri şunlardır:

  • Göz teması eksikliği
  • Dar bir ilgi alanı veya belirli konulara yoğun ilgi
  • Kelimeleri veya cümleleri tekrarlamak, ileri geri sallanmak veya bir kolu çevirmek gibi bir şeyi tekrar tekrar yapmak
  • Diğer insanlara sıradan görünen seslere, dokunmalara, kokulara veya manzaralara karşı yüksek hassasiyet
  • Diğer insanlara bakmamak veya dinlememek
  • Başka birinin onlara işaret ettiği nesnelere  bakmamak
  • Tutulmak veya sarılmak istememek
  • Konuşma, jestler, yüz ifadeleri veya ses tonunu anlama veya kullanma sorunları
  • Şarkı söyler gibi, düz veya robotik bir sesle konuşmak
  • Rutindeki değişikliklere uyum sağlamada sorun
Otizmli bazı çocuklar da nöbet geçirebilir . Bunlar ergenliğe kadar başlamayabilir.

Otizm Nedir,Neden Olur,Belirtileri Nelerdir ?

Otizm Spektrum Bozuklukları

Bu türlerin bir zamanlar ayrı koşullar olduğu düşünülüyordu. Şimdi, otizm spektrum bozuklukları kapsamına giriyorlar. 

  • Asperger Sendromu. Bu çocukların dil sorunu yok; aslında, zeka testlerinde ortalama veya ortalamanın üzerinde puan alma eğilimindedirler. Ancak sosyal sorunları ve dar bir ilgi alanları var.
  • Otizm. Çoğu insanın "otizm" kelimesini duyduğunda düşündüğü şey budur. 3 yaşından küçük çocuklarda sosyal etkileşim, iletişim ve oyunla ilgili sorunları ifade eder.
  • Çocuklukta dezentegratif bozukluk. Bu çocuklar en az 2 yıl boyunca tipik gelişim gösterirler ve daha sonra iletişim ve sosyal becerilerinin bir kısmını veya çoğunu kaybederler.
  • Yaygın gelişimsel bozukluk (PDD veya atipik otizm). Çocuğunuzun sosyal ve iletişim becerilerinde gecikmeler gibi bazı otistik davranışları varsa, ancak başka bir kategoriye uymuyorsa, doktorunuz bu terimi kullanabilir.

Otizm Nedenleri Nelerdir ?

Otizmin tam olarak neden gerçekleştiği açık değildir. Beyninizin duyusal girdiyi ve işlem dilini yorumlayan bölümlerindeki sorunlardan kaynaklanabilir .

Otizm, erkeklerde kızlara göre dört kat daha yaygındır. Herhangi bir ırk, etnik köken veya sosyal geçmişe sahip insanlarda olabilir. Aile geliri, yaşam tarzı veya eğitim düzeyi, çocuğun otizm riskini etkilemez.

Otizm genetik yatkınlık barındırabilir, bu nedenle belirli gen kombinasyonları çocuğun riskini artırabilir.

Büyük bir ebeveyni olan bir çocuğun otizm riski daha yüksektir.

Pregnant belirli maruz kadınlar ilaçlar gibi veya kimyasallar, alkol veya anti nöbet ilaçlar, daha büyük olasılıkla otistik çocuk sahibi olabilirler. Diğer risk faktörleri diyabet ve obezite gibi maternal metabolik durumları içerir. Bir araştırma ayrıca otizmi tedavi edilmemiş fenilketonüri ( bir enzimin yokluğundan kaynaklanan metabolik bir bozukluk olan PKU olarak da adlandırılır ) ve kızamıkçık (Alman kızamığı) ile ilişkilendirmiştir.

Aşıların otizme neden olduğuna dair bir kanıt yoktur .

Otizm Taraması ve Tanısı

Kesin bir otizm teşhisi koymak zor olabilir. Doktorunuz davranış ve gelişime odaklanacaktır

Çocuklar için tanı genellikle iki adımdan oluşur.

Gelişimsel bir tarama, doktorunuza çocuğunuzun öğrenme, konuşma, davranış ve hareket etme gibi temel becerilerde doğru yolda olup olmadığını söyleyecektir. Uzmanlar, çocukların 9 aylık, 18 aylık ve 24 veya 30 aylık düzenli kontrolleri sırasında bu gelişimsel gecikmeler için taranmasını önermektedir . Çocuklar 18 aylık ve 24 aylık kontrollerinde özellikle otizm açısından rutin olarak kontrol edilir.

Çocuğunuz bu taramalarda bir sorun belirtileri gösteriyorsa, daha eksiksiz bir değerlendirmeye ihtiyaçları olacaktır. Bu, işitme ve görme testleri veya genetik testleri içerebilir . Doktorunuz, gelişimsel bir çocuk doktoru veya bir çocuk psikoloğu gibi otizm bozukluklarında uzmanlaşmış birini getirmek isteyebilir . Bazı psikologlar, Otizm Tanısal Gözlem Çizelgesi (ADOS) adı verilen bir test de verebilirler.

Çocukken size otizm teşhisi konmadıysa ancak belirti veya semptomlar gösterdiğinizi fark ettiyseniz, doktorunuzla konuşun.

Otizm Tedavisi

Otizmin tedavisi yok. Ancak erken tedavi, otizmli bir çocuğun gelişiminde büyük bir fark yaratabilir. Çocuğunuzun OSB belirtileri gösterdiğini düşünüyorsanız, mümkün olan en kısa sürede doktorunuza söyleyiniz.

Bir kişi için işe yarayan test bir başkası için çalışmayabilir. Doktorunuz tedaviyi sizin veya çocuğunuz için uyarlamalıdır. İki ana tedavi türü şunlardır:

Yapı ve organizasyona yardımcı olmak için davranış ve iletişim terapisi. Uygulamalı Davranış Analizi (ABA) bu tedavilerden biridir; olumlu davranışları teşvik eder ve olumsuz davranışları caydırır. Mesleki terapi giyinme, yemek yeme ve insanlarla ilişki kurma gibi yaşam becerilerine yardımcı olabilir. Duyu bütünleme terapisi, dokunulma, görüntü ya da seslerle ilgili sorunları olan birine yardımcı olabilir. Konuşma terapisi iletişim becerilerini geliştirir.

Dikkat sorunları, hiperaktivite veya anksiyete gibi OSB semptomlarına yardımcı olacak ilaçlar .

Özel bir diyet gibi farklı bir şey denemeden önce doktorunuzla konuşun .

 Not: Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için hekiminize danışmanız gerekmektedir.


Yorum Gönder

0 Yorumlar