Trüf Nedir ? Trüf Mantarı Nerelerde Kullanılır ?

Trüf Nedir ? Trüf Mantarı Nerelerde Kullanılır ? 

Bu yayınımızda trüf nedir ? , trüf mantarı nedir ? trüf mantarı özellikleri ve faydaları nelerdir ? trüf mantarı nerelerde kullanılır ? gibi sorulara cevap bulabilirsiniz.

Genellikle mutfak dünyasının elması olarak adlandırılan -trüf- yer mantarı, yoğun aroması ve karakteristik aroması nedeniyle bir incelik olarak kabul edilen, nadir bulunan, yenilebilir bir mantardır. Sert bir dokuya sahiptirler ve yemeklere lezzet katmak için de kullanılabilseler de, servis edilmeden önce genellikle yiyeceklerin üstleri traş edilir. Yüzlerce farklı tür olmasına rağmen, yalnızca bazıları - çoğunlukla Tuber cinsinde bulunanlar - lezzetli olarak kabul edilir. Yer mantarı, ağaçlarla simbiyotik ilişkiler içinde yeraltında büyür ve bulunması zordur; sonuç olarak, genellikle vahşi doğada eğitimli domuzlar ve köpekler tarafından hasat edilirler.

Trüf Mantarı Türleri

Trüf mantarları genellikle görünüşlerine, kokularına ve tatlarına göre sınıflandırılır. Dünyanın çeşitli bölgelerinde bulunan bu ürünlerin çoğu, teknik adlarından çok konumlarıyla bilinir. Değerleri, nadir olmalarına ve belirli aromatik niteliklerine bağlı olarak değişir; en nadide olanlar dünyanın en pahalı yiyecekleridir.

Fransız siyahı veya Périgord trüf, Tuber melanosporum aromatik ve meyvemsi nitelikleriyle ödüllendirilir. Taze olduğunda, içte beyaz damarlar bulunan kahverengi-siyah bir dış yüzeye sahiptir. Bezelye ile portakal arasında değişir ve 1 kg ağırlığa sahiptir. Bu yer mantarı, güneybatı Fransa'nın Périgord bölgesinde bulunur.

Çok nadir bulunan İtalyan beyazı veya Piedmont yer mantarı Tuber magnatum , tüm yer mantarlarının en güçlü kokusuna sahiptir. En taze haliyle, kahverengiye kadar eskiyen pürüzsüz, kirli bej bir yüzeye sahiptir. Cevizden elma boyutuna kadar, 0.45 kg ağırlığa kadar değişir . Öncelikle kuzeybatı İtalya'daki Piedmont bölgesinde bulunan aroması ve aroması hasattan yaklaşık bir ila iki hafta sonra azalır.

Diğer kayda değer çeşitler arasında Oregon beyaz yer mantarı, Çin yer mantarı ve yaz yer mantarı bulunur. Oregon beyazının iki çeşidi - Tuber oregonese ve Tuber gibbosum - olgunlaşmadığında beyazdır ve olgunlukta sırasıyla turuncu-kahverengi ve soluk zeytin-kahverengiye dönüşür. Kahverengi Çin çeşitleri - Tuber sinense ve Tuber indicum - Güney Çin'de bulunur ve genellikle tamamen olgunlaşmadan hasat edilir, bu da onları daha ucuz ve daha kolay erişilebilir hale getirir. Fransa, İtalya ve İspanya'da bulunan yaz yer mantarı - Tuber aestivum - en yaygın yer mantarıdır ve daha hassas bir aroma sergiler.

Trüf Mantarı Mutfak Kullanımı

Trüf mantarları, aromalarını ve lezzetlerini korumak için dikkatli bir şekilde ele alınmalıdır. Kir ve kalıntılardan temizlenmeli, su ile yıkanmalı ve kağıt havlu ile kurutulmalıdır. Hasattan sonra aromalarını geliştirmek için kağıt havlularla kaplı hava geçirmez bir kaba konulmalı ve buzdolabında yaklaşık üç gün saklanmalıdır. Bir cam kavanozda birkaç ay saklanabilirler, ancak keskinliklerini kaybetmelerine neden olacağından asla kurutulmamalıdırlar.

Yemek pişirmek lezzetini dağıttığından, yer mantarı -trüf-  çoğunlukla çiğ olarak servis edilir. Servise hazır yemeklerin, sosların veya çorbaların üzerine dilimlenebilir, kazınabilir veya rendelenebilirler. Ayrıca peynir, tereyağı, sıvı yağ ve yumurta gibi daha yağlı yiyeceklerle iyi uyum sağlarlar.

Yiyeceklere lezzet katmak, trüf mantarı için başka bir kullanım yaratır. Derinin hemen altına yerleştirilen ince mantar dilimleri, etlerin lezzeti kolayca emmesini sağlar. Aroma tüm partiyi tatlandıracağından, trüf yağı yapmak için sadece küçük miktarlara ihtiyaç vardır. Unutulmamalıdır ki, lezzetlerini aşılamak için zeytinyağına eklenebilseler de, çoğu "trüf yağı" aslında hiç yer mantarı içermez.

Hasat ve Avcılık

Yerin yaklaşık 30 cm altında bulunan mantarların vejetatif kısmı - misel - çeşitli ağaç türlerinin kökleri ile simbiyotik bir ilişki oluşturur. Yeraltında büyüdükleri için, yer mantarı onları yemek için hayvanlara güvenir ve üremek için sporlarını dağıtır. Olgun yer mantarının güçlü kokusu, hayvanların onları bulmasını sağlar.

Trüf mantarı avcılığı, sonbahardan ilkbahara kadar mevsimdeyken kazançlı bir iştir. Kuzey Amerika'da, toprağı tırmıklamak ve görerek aramak, hasat için olağan yöntemdir. Avrupa'da avcılar, onları koklamak için yer mantarı domuzlarını ve özel eğitimli köpekleri kullanır. Dişi trüf domuzları, erkek domuzun tükürüğünün feromonlarına benzediği için olgun trüfün kokusuna karşı tetikte olurlar. Bununla birlikte, domuzu tutmak zordur ve izin verilirse pahalı inceliği kolayca yiyecektir.

Bu nedenle, birçok avcı trüf mantarı köpeklerini kullanmaya başlamıştır ve Lagotto Romagnolo, 2009 itibariyle bu özellik için özel olarak tanınan tek türdür. Domuzun doğuştan gelen kokuyu algılama yeteneğinden yoksun olsalar da, köpekler özel olarak eğitilebilirler. böyle yap. Avantaj, köpeğin onu yeme olasılığı çok daha düşük olduğu için yer mantarı bulunduğunda ortaya çıkar.

 trüf nedir ? , trüf mantarı nedir ? trüf mantarı özellikleri ve faydaları nelerdir ? trüf mantarı nerelerde kullanılır ?


Yorum Gönder

0 Yorumlar