Eleştirel Düşünme Nedir, Nasıl Yapılır ?

Eleştirel Düşünme Nedir, Nasıl Yapılır ?
                                      

Bu yayınımızda Eleştirel Düşünme Nedir ? Eleştirel Düşünmenin Temel Özellikleri Nelerdir ? Eleştirel Düşünme Özellikleri Nelerdir ? Eleştirel Düşünme Becerileri Nelerdir ? Eleştirel Düşünme Nasıl Yapılır ? gibi sorularınıza cevap bulabilirsiniz.

Eleştirel düşünme, akıl yürütme ve mantığı yeni veya alışılmadık fikirlere, görüşlere ve durumlara uygulama yeteneğidir. Eleştirel düşünmek, olayları açık fikirli bir şekilde görmeyi ve bir fikri veya kavramı mümkün olduğunca çok açıdan incelemeyi içerir. Bu önemli beceri, insanların kendi dünya görüşlerinin ötesine geçmelerini ve başkalarının görüşlerini daha iyi anlamalarını sağlar. Genellikle tartışmalarda, daha inandırıcı ve çok yönlü argümanlar oluşturmak için ve bilimde kullanılır.

Açık Fikirli Yaklaşım

Eleştirel düşünme yeteneği, problem çözmede yeni olanaklar yarattığı için önemlidir . "Açık fikirli" olmak, bir kişinin yalnızca bir soruna olası tüm yanıtları aramasını değil, aynı zamanda başlangıçta beklenenden farklı bir yanıtı kabul etmesini sağlayan eleştirel düşünmenin büyük bir parçasıdır. Açık fikirli düşünme, bir kişinin bir duruma yaklaşma şeklinin her zaman en iyi, hatta doğru olduğunu varsaymamasını gerektirir. Örneğin bir bilim adamı , bir deneyin sonuçlarının beklendiği gibi olmayacağı fikrine açık olmalıdır; bu tür sonuçlar, zorlu olsa da, genellikle muazzam ve anlamlı keşiflere yol açar.

Rasyonel Hususlar

Eleştirel düşünmenin bir diğer yönü, bir soruna veya duruma rasyonel olarak yaklaşma yeteneğidir. Rasyonellik, bilinen tüm bilgileri analiz etmeyi ve fikir veya duygudan ziyade gerçek veya kanıtlara dayalı yargılar veya analizler yapmayı gerektirir. Akıl yürütmeye dürüst bir yaklaşım, bir düşünürün kendi görüşlerini veya düşünce süreçlerini renklendirebilecek kişisel hedefleri, güdüleri ve duyguları kabul etmesini gerektirir. Akılcı düşünce, birinin bir soruna taze ve nesnel bir yaklaşıma sahip olabilmesi için önyargıları tanımlamayı ve ortadan kaldırmayı içerir.

Empati

Eleştirel düşünme genellikle dünyayı kendine odaklanmadan görme yeteneğine dayanır. Bir kişiyle empati kurmak, genellikle bir düşünürün kendini başka birinin yerine koymaya çalışmasını içerir. Bu genellikle tarih öğrencileri tarafından, örneğin dünyayı eski bir uygarlıkta yaşarken veya şiddetli bir çatışma sırasında birinin sahip olacağı gibi görme çabasıyla yapılır. İletişim becerileri, ekip çalışması ve işbirliği genellikle empati yoluyla geliştirilir ve bu da onu birçok profesyonel alanda değerli kılar.

Eleştirel Düşünme Nedir, Nasıl Yapılır ?

                                  

Eleştirel Düşünme Nasıl Uygulanır

Etkili eleştirel düşünme genellikle bir düşünürün bir konu hakkında bilmediklerini tanımak için gösterdiği ekstra çaba ile ,bir konu hakkında ne bildiğini analiz etmesiyle başlar. Bu, değerlendirme için bir başlangıç ​​bilgi tabanı oluşturur. Düşünür daha sonra konuyla ilgili ne tür araştırmalar yapıldığına bakabilir ve bu tür çalışmalara bakarak neler öğrenebileceğini belirleyebilir. Bu yaklaşım genellikle bilimde kullanılır, çünkü bir bilim insanının insanların henüz neyi bilmediğini veya anlamadığını belirlemesine ve ardından bu bilgiyi deney yoluyla keşfetmenin yollarını aramasına izin verir.

Birisi bu yaklaşımı kendi yaşamına uyguladığında, genellikle sahip olduğu önyargılı kavramları bulmaya daha fazla önem verir. Bu, düşünürün, bir sorun hakkında daha dürüst veya nesnel bir görüşe ulaşmak için bu görüşleri ortadan kaldırmaya veya bunlardan kaçınmaya çalışmasını sağlar. Örneğin yükseklik korkusuyla mücadele eden biri, bu korkunun nedenini mantıklı bir şekilde belirlemeye çalışabilir. Bunu yaparak, temel nedenle doğrudan daha iyi başa çıkabilir ve kendini geliştirmeyi engelleyebilecek duygusal tepkilerden kaçınabilir.

Ortak Kullanım Alanları

Eleştirel düşünme birçok durumda kullanılır. Öğrenciler genellikle bir edebiyat dersinde bir kitabın konusunu veya bir karakterin motiflerini değerlendirmek için kullanırlar. Bir münazara ekibinin üyeleri, güçlü bir argüman oluşturmak ve rakiplerinin yapabileceği noktaları tahmin etmek için sıklıkla bir konu hakkında eleştirel düşünürler. Kaloriler ve egzersiz yoluyla nasıl kilo alınıp verildiğine odaklanan sağduyulu diyetler, diyet yapan kişinin yaşam tarzı hakkında eleştirel düşünmesini gerektirebilir. Birçok insan profesyonel yaşamlarında açık fikirliliği ve empatiyi kullanır, bu da başkalarıyla daha iyi çalışmasına ve görevleri daha etkili bir şekilde tamamlamasına olanak tanır.

Eleştirel Düşünme Nerede Öğretilir

Okul sistemleri genellikle ilkokuldan üniversite düzeyindeki kurslara kadar eleştirel düşünmeyi öğretir. Öğretmenler, öğrencileri ödevler yazarak ve problem çözerek öğrenmeye teşvik eder. Örneğin, daha genç öğrencilere başka bir ülkede veya farklı bir zaman diliminde doğmuş olsalardı hayatlarının nasıl farklı olacağı sorulabilir. Bu tür ödevler, öğrencileri çevrelerindeki dünya hakkında bildiklerini bırakmaya, diğer bakış açılarını daha iyi düşünmeye ve yeni fikirleri kendi hayatlarına uygulamaya iter.


Eleştirel Düşünme Nedir ? Eleştirel Düşünmenin Temel Özellikleri Nelerdir ? Eleştirel Düşünme Özellikleri Nelerdir ? Eleştirel Düşünme Becerileri Nelerdir ? Eleştirel Düşünme Nasıl Yapılır ?


Yorum Gönder

0 Yorumlar