Geyikler Ne Yer, Nerede Yaşar, Nasıl Beslenir ?

Geyikler Ne Yer, Nerede Yaşar, Nasıl Beslenir ?

                              

Bu yayınımızda Geyik Ne Yer ? Geyik Nerede Yaşar ? Geyikler Ne Kadar Yaşar ? Geyikler Nasıl Beslenir ? Geyik Hakkında Bilgiler ? gibi sorulara cevap bulabilirsiniz.

Geyik ailesinin üyeleri, tipik olarak uzun, ince bacakları ve küçük kuyrukları olan kompakt gövdelere sahip çift tırnaklı toynaklılardır ve çoğu erkeğin boynuzları vardır. 

Aile oldukça geniştir. Yaklaşık 50 tür vardır. Bunlardan bazıları sığın,karaca,kızıl geyik,ren geyiği,ala geyik,sika geyiği...

Geyik Boyutları Nedir ?

Geyik türleri çok büyükten çok küçüğe değişir. En küçük geyik Güney pudu'dur. Sadece yaklaşık 9 kilogram ve tamamen büyüdüğünde sadece 36 santimetre boyunda olur. 

pudu geyiği

En büyük geyik sığın geyiğidir . Tırnaktan omuza 2 metreye kadar büyüyebilir ve yaklaşık 820 kg olabilmektedir.

             

sığın geyiği

Çin su geyiği hariç tüm geyik türlerinin boynuzları vardır. Ren geyiği (ren geyiği) dışında sadece erkeklerin boynuzları vardır . Hem erkek hem de dişi ren geyiğinin boynuzları vardır. ADW'ye göre boynuzlar, pedicel adı verilen kemik destekleyici yapılardan büyür. Sinirler ve kan damarları açısından zengin olan "kadife" ile kaplıdırlar. Boynuzlar tamamen büyüdüğünde kadife ölür ve geyik onu bir ağaca veya başka bir bitki örtüsüne sürtecektir. 

Yetişme Ortamı

Geyik, Avustralya ve Antarktika hariç dünyanın her yerinde bulunur. ADW'ye göre, diğer kıtalarda çok çeşitli geyikler bulunurken, Afrika'da yalnızca bir tane, Barbary kızıl geyiği vardır. Güney pudu Şili ve Arjantin'e özgüdür. Beyaz kuyruklu geyik, Kuzey ve Güney Amerika'da yaygındır.

Geyik Nerede Yaşar ?

Geyik birçok farklı ekosistemde bulunur. Sulak alanlarda, yaprak döken ormanlarda, otlaklarda, yağmur ormanlarında, kurak çalılıklarda ve dağlarda yaşarlar. Bazen insan uygarlıkları yuvalarına çok yaklaştığında, geyikler kendilerini kentsel ortamlarda bile rahat ettirirler.

Geyik Alışkanlıkları Nelerdir ?

Geyikler çok sosyaldir ve sürü adı verilen gruplar halinde seyahat ederler. Sürü genellikle baskın bir erkek tarafından yönetilir, ancak bazı türlerde sürüler cinsiyete göre ayrılır. Bazen dişilerin kendi sürüleri olur ve erkeklerin ayrı bir sürüsü olur. Diğer durumlarda, bir dişi sürü, bir erkek sürüsü tarafından izlenir. ADW'ye göre, bazı karibu sürülerinin 100.000 kadar üyesi olabilir. 

Çoğu geyik gün boyunca aktiftir, ancak en aktif zamanları gün doğumu ve alacakaranlıktır. Günlerini yiyecek aramakla geçirirler.

                                                             

Geyikler Ne Yer, Nerede Yaşar, Nasıl Beslenir ?

Geyik Ne Yer ? Nasıl Beslenir ?

Geyik otoburdur; sadece bitki örtüsü yerler. Çoğunlukla, bir geyiğin beslenmesi çimen, küçük çalılar ve yapraklardan oluşur, ancak başka bir yerde ihtiyaç duydukları bitki örtüsünü bulamazlarsa çöp kutularında ve bahçelerde yem ararlar. 

Geyiklerin bir ana midesi ve üç "sahte midesi" vardır. İnekler gibi, yiyeceklerini tamamen sindirmek için geviş getirirler.

Geyikler Ne Zaman Ürerler ?

Yaygın olmasa da, Avrupa Karaca gibi bazı geyikler tek eşlidir. Bir geyiğin ne zaman ürediği, nerede yaşadığına bağlıdır. Ilıman bölgelerdeki geyikler sonbaharın sonlarında veya kışın başlarında ürerler. Daha alçak enlemlerde yaşayan geyikler, ilkbahar sonundan yaz başlarına kadar ürerler. Tropikal iklimlerde yaşayan geyikler istedikleri zaman çiftleşirler, bu yılda birkaç kez olabilir. 

Geyik, yavrularını 180 ila 240 günlük bir gebelik süresi boyunca taşır. Louisiana Eyalet Üniversitesi'ne göre, kuzey ve güney beyaz kuyruklu geyikler için gebelik yaklaşık 193 ila 205 gün arasındadır . Genellikle geyik ne kadar büyük olursa, anne onu rahminde o kadar uzun süre taşır. Geyik genellikle bir seferde sadece bir ila üç yavruya sahiptir.

Geyiklerin Rengi Nasıldır ve Geyikler Kaç Yıl Yaşarlar ?

ADW'ye göre, geyiklerin rengi koyudan çok açık kahverengiye kadar değişir ve açık kahverengi, yırtıcılardan kamufle edilmesine yardımcı olmak için beyaz lekelerle doğar. Fawns iki ila beş aylıkken sütten kesilir. Geyikler, belirli bir boyuta ulaşmadıkça tam olarak olgunlaşamazlar, ancak ne kadar büyük olmaları gerektiği türlere bağlı olarak değişir. Genel olarak, çoğu geyik 11 ila 12 yıl yaşar, ancak birçoğu yırtıcı hayvanlar veya arabalarla çarpışma gibi çevresel tehlikeler nedeniyle çok daha önce ölür.


Yorum Gönder

0 Yorumlar