Hemoroid -Basur- Neden Olur, Nasıl Geçer ?

Hemoroid Nasıl Geçer
Hemoroid -Basur- Neden Olur, Nasıl Geçer ?


Bu yayınımızda Hemoroid Nedir ? Hemoroid Nasıl Geçer ? Hemoroid Neden Olur? Basur Nedir, Neden Olur, Nasıl Geçer ? Hemoroid Tedavisi Nasıl Yapılır ? Hemoroide Ne İyi Gelir ? Hemoroid Belirtileri Nelerdir ? İç Hemoroid Nedir ? Dış Hemoroid Nedir ? gibi sorulara cevap bulabilirsiniz.

Hemoroid -basur- genellikle hamilelik, aşırı kilolu olma veya bağırsak hareketleri sırasında zorlanma nedeniyle artan basınçtan kaynaklanır. Orta yaşta, hemoroid sıklıkla devam eden bir şikayet haline gelir. 50 yaşına gelindiğinde, nüfusun yaklaşık yarısı rektal ağrı, kaşıntı, kanama ve muhtemelen prolapsus (anal kanaldan dışarı taşan hemoroidler) gibi klasik semptomlardan bir veya daha fazlasını yaşamıştır. Hemoroid nadiren tehlikeli olsa da, tekrarlayan ve ağrılı bir intrüzyon olabilir. Neyse ki, hemoroid hakkında yapabileceğimiz çok şey var.

Hemoroid -Basur- Nedir ?

Bir anlamda, herkesin hemoroidleri (veya yığınları), rektumun ve anüsün en alt kısmını kaplayan mukoza zarının hemen altında uzanan yastık benzeri damar kümeleri vardır. Çoğumuzun hemoroid (veya basur) olarak adlandırdığı durum, bacaklardaki varisler gibi bu damarlar  şiştiğinde gelişir. İlgili kan damarları kanı kalbe geri götürmek için sürekli yerçekimi ile savaşmak zorunda olduğundan, bazı insanlar hemoroidlerin dik yaratıklar olmak için ödediğimiz bedelin bir parçası olduğuna inanır.

Hemoroid -Basur- Çeşitleri Nelerdir ?

İki tür hemoroid vardır: alt rektumda oluşan iç hemoroid ve anüs çevresindeki derinin altında gelişen dış hemoroid. Dış hemoroid en rahatsız edici olanıdır, çünkü üstteki cilt tahriş olur ve aşınır hemoroid memesi denilen oluşumlar gerçekleşir. Dış hemoroid içinde kan pıhtısı oluşursa, ağrı ani ve şiddetli olabilir. Anüs çevresinde bir yumru hissedebilir veya görebilirsiniz. Pıhtı genellikle erir ve geriye kaşınabilen veya tahriş olabilen fazla deri (cilt etiketi) bırakır.

İç hemoroidler, kanamaya neden olsalar bile tipik olarak ağrısızdır. Örneğin, tuvalet kağıdında veya klozete damlayan parlak kırmızı kan görebilirsiniz. İç hemoroidler ayrıca prolapsus veya anüsün ötesine uzanarak çeşitli potansiyel sorunlara neden olabilir. Hemoroid çıkıntı yaptığında, küçük miktarlarda mukus ve küçük dışkı parçacıkları toplayabilir ve bu da pruritus ani adı verilen tahrişe neden olabilir. Kaşıntıyı gidermek için sürekli silmek sorunu daha da kötüleştirebilir.


İç ve Dış Hemoroidler

Hemoroidler, dıştan (anüs çevresinde) veya içten (alt rektumda) oluşan şişmiş kan damarlarıdır.

Hemoroid -Basur- Neden Olur ?

Geleneksel olarak, hemoroidler -basur- kronik kabızlık, bağırsak hareketleri sırasında ıkınma ve tuvalette uzun süre oturma ile ilişkilidir - bunların tümü, bölgeye ve bölgeden kan akışını engelleyerek damarların birikmesine ve genişlemesine neden olur. Bu aynı zamanda, büyüyen rahim damarlara baskı yaptığında, hamilelik sırasında hemoroidlerin neden yaygın olduğunu da açıklar.

Daha yakın tarihli çalışmalar, hemoroidli hastaların daha yüksek bir anal kanal tonusuna sahip olma eğiliminde olduğunu göstermektedir - yani, anal kanalın düz kası ortalamadan daha sıkı olma eğilimindedir (gerilmediğinde bile). Kabızlık bu sorunları artırır, çünkü bağırsak hareketi sırasında ıkınmak anal kanaldaki basıncı artırır ve hemoroidleri sfinkter kasına doğru iter. Son olarak, hemoroidleri destekleyen ve yerinde tutan bağ dokuları yaşla birlikte zayıflayarak hemoroidlerin şişmesine ve sarkmasına neden olabilir.

Hemoroid -Basur- Nasıl Teşhis Edilir ?

Hemoroid genellikle basit bir tıbbi öykü ve fizik muayene ile teşhis edilebilir. Özellikle bir kan pıhtısı oluşmuşsa, dış hemoroidler genellikle belirgindir. Klinisyeniniz dışkıda kan olup olmadığını kontrol etmek için dijital rektal muayene yapabilir. Ayrıca anal kanalı bir anoskopla, rektuma aydınlatmalı kısa plastik bir tüple inceleyebilir. Dışkıda rektal kanama veya mikroskobik kan kanıtı varsa  , özellikle 45 yaşın üzerindeki kişilerde kolorektal polipler veya kanser gibi diğer kanama nedenlerini ekarte etmek için esnek sigmoidoskopi veya  kolonoskopi yapılabilir.


basur nedir nasıl geçer
Hemoroid -Basur- Neden Olur, Nasıl Geçer ?

Hemoroid -Basur- Tedavisi Nasıl Yapılır ?

Çoğu hemoroid semptomu için dramatik rahatlama, hemoroid için basit, ev ilaçları ile bulunabilir. Ara sıra alevlenmeleri önlemek  için aşağıdakileri deneyin.

DAHA FAZLA LİF ALIN SIVI TÜKETİN:  Diyetinize yiyeceklerden her zamankinden daha fazla lifli gıda ekleyin.. Yeterli sıvı ile birlikte lif, dışkıyı yumuşatır ve daha kolay geçmesini sağlayarak hemoroid üzerindeki baskıyı azaltır. Yüksek lifli gıdalar arasında brokoli, fasulye, buğday ve yulaf kepeği, tam tahıllı gıdalar ve taze meyveler bulunur. Lif takviyeleri hemoroid -basur- kanamasını, iltihaplanmayı ve genişlemeyi azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca kan damarlarının etrafında sıkışan küçük dışkı parçalarından kaynaklanan tahrişi de azaltabilirler. Bazı insanlar, lifi artırmanın şişkinliğe veya gaza neden olduğunu belirtir. Lif alımına yavaş başlayın ve alımınızı kademeli olarak günde 25-30 gram life yükseltin. Ayrıca sıvı alımınızı artırın.

EGZERSİZ YAPMAK:  Günde 20-30 dakika tempolu yürüyüş gibi orta düzeyde aerobik egzersiz, bağırsak fonksiyonunu uyarmaya yardımcı olabilir.

TUVALETİNİZİ ERTELEMEYİN:  Dışkılama dürtüsü hissettiğinizde hemen tuvalete gidin; daha uygun bir zamana kadar beklemeyin. Dışkı geri çekilebilir, bu da artan basınca ve zorlanmaya neden olur. Ayrıca her gün, örneğin yemekten sonra tuvalette birkaç dakika oturmak için belirli bir zaman belirleyin. Bu, düzenli bir bağırsak alışkanlığı oluşturmanıza yardımcı olabilir.

OTURMA BANYOSU:  Bir oturma banyosu, kalçalar için ılık su banyosudur (adı, "oturma" anlamına gelen Almanca "sitzen" den gelir). Sfinkter kasının kaşıntı, tahriş ve spazmlarını giderebilir. Eczaneler, klozet kapağına uyan küçük plastik küvetler satarlar ya da birkaç santim ılık suyla normal bir küvette oturabilirsiniz. Çoğu uzman, her bağırsak hareketinden sonra ve ayrıca günde iki veya üç kez 20 dakikalık oturma banyosu önerir. Daha sonra anal bölgeyi nazikçe kurulamaya özen gösterin; sert bir şekilde ovalamayın veya silmeyin. Bölgeyi kurutmak için saç kurutma makinesi de kullanabilirsiniz.

TOPİKAL RAHATLAMA KREMLERİ:  Lokal anestezik içeren reçetesiz satılan hemoroid kremleri ağrıyı geçici olarak yatıştırabilir.  Anal bölgeye birkaç dakika süreyle yerleştirilen küçük bir buz torbası da ağrı ve şişliğin azalmasına yardımcı olabilir. Son olarak, sert bir yüzey yerine bir minder üzerine oturmak mevcut hemoroidlerin şişmesini azaltmaya yardımcı olur ve yenilerinin oluşmasını engeller.

PIHTIYI TEDAVİ EDİN: Dış hemoroid -basur- kan pıhtısı oluştuğunda ağrı dayanılamaz olabilir. Hemoroid ağrı tolore edilebilirse ve pıhtı iki günden uzun süredir mevcutsa , kendi kendine geçmesini beklerken semptomlar için tedavi uygulayın. Pıhtı daha yeniyse cerrahi müdehale ile doktorunuz tarafından gerçekleştirilen küçük bir operasyonla damardan pıhtı alınabilir.    

Hemoroid -Basur-Tedavisi İçin Prosedürler

Bazı hemoroidler, semptomlar devam ettiği veya bir iç hemoroid prolapsusu olduğu için tek başına konservatif tedavilerle tedavi edilemez. Neyse ki, geleneksel hemoroid çıkarılmasından (hemoroidektomi) daha az ağrılı olan ve daha hızlı iyileşmeye izin veren bir dizi minimal invaziv hemoroid tedavisi mevcuttur. Bu prosedürler genellikle bir cerrahın ofisinde veya bir hastanede ayaktan ameliyat olarak gerçekleştirilir.

LASTİK BANT LİGASYONU: Amerika Birleşik Devletleri'nde en yaygın olarak kullanılan hemoroid -basur- tedavisi, hemoroid tabanının etrafına küçük bir elastik bandın yerleştirildiği lastik bant ligasyonudur (yukarıdaki kutuya bakın). Bant, hemoroidi yerinde tutarak, iyileşirken hemoroidin küçülmesine ve çevresindeki dokuların yaralanmasına neden olur. Hemoroidi tamamen ortadan kaldırmak için altı ila sekiz hafta arayla yapılan iki ila dört işlem gerekir. Nadir görülen komplikasyonlar arasında hafif ağrı veya sıkışma (genellikle oturma banyosuyla rahatlar), kanama ve enfeksiyon bulunur. Diğer ofis prosedürleri arasında lazer veya kızılötesi pıhtılaşma, skleroterapi ve kriyocerrahi bulunur. Hepsi lastik bant ligasyonu ile aynı prensipte çalışırlar ancak tekrarlamayı önlemede o kadar etkili değildirler. Yan etkiler ve tekrarlama prosedüre göre değişir, bu nedenle ne olduğu konusunda doktorunuza danışın.  

Hemoroid Lastik Bant Ligasyonu
                                 

Lastik bant ligasyonu gerçekleştirmek için klinisyen, tabanının etrafına bir lastik bant yerleştirmek için hemoroidin üzerine bir ligatör yerleştirir. 

HEMOROİDEKTOMİ: Büyük çıkıntılı hemoroidleriniz, kalıcı semptomatik dış hemoroidleriniz veya lastik bant ligasyonuna rağmen geri dönen iç hemoroidleriniz varsa ameliyat gerekebilir. Geleneksel bir hemoroidektomide hem dış hem de iç hemoroid dokusu etrafında dar bir kesi yapılır ve rahatsız edici kan damarları çıkarılır. Bu prosedür, vakaların %95'ini iyileştirir ve düşük bir komplikasyon oranına sahiptir - ayrıca ağrılı olduğu için haklı bir üne sahiptir. İşlem genel anestezi gerektirir, ancak hastalar aynı gün evlerine gidebilirler. Hastalar genellikle 7-10 gün sonra işlerine dönebilirler. Dezavantajlarına rağmen, birçok insan hemoroidlerine kesin bir çözüm bulmaktan memnundur.

ZIMBA TELİ:  Geleneksel hemoroidektomiye bir alternatif, stapler hemoroidopeksi olarak adlandırılır. Bu prosedür kanama veya prolapsus iç hemoroidleri tedavi eder. Cerrah, hemoroidleri normal konumlarında tutturmak için bir zımbalama cihazı kullanır. Geleneksel hemoroid çıkarma gibi, zımbalı hemoroidopeksi, genel anestezi altında günübirlik cerrahi olarak yapılır.

Hemoroid Nedir ? Hemoroid Nasıl Geçer ? Hemoroid Neden Olur? Basur Nedir, Neden Olur, Nasıl Geçer ? Hemoroid Tedavisi Nasıl Yapılır ? Hemoroide Ne İyi Gelir ? Hemoroid Belirtileri Nelerdir ? İç Hemoroid Nedir ? Dış Hemoroid Nedir ?

Yorum Gönder

0 Yorumlar