Litograf Nedir ? | Litografi Nedir ?



Litograf Nedir ? | Litografi Nedir ?


Bu yayınımızda Litografi Nedir ? , Litografya Nedir ? Litograf Nedir ? , Litograf Ne İş Yapar ? Taş Baskı Nedir ? gibi sorulara cevap bulabilirsiniz.

Bir litografi (taş baskı) , orijinal sanat eserlerinin basılabileceği ve çoğaltılabileceği bir tür baskı işlemidir; Nihai ürün, bir sanatçı veya diğer yetenekli zanaatkarlar tarafından yaratılan orijinal bir eserin yetkili bir kopyası olan litografi olarak da bilinir. Litograf oluşturmak için baskı işlemi, diğer geleneksel yöntemlerden farklıdır, çünkü esas olarak matbaacının görüntüyü önce metal plakalara kazımasını gerektirmez. İlk olarak taş masa veya metal plaka üzerinde oluşturulan orijinal sanat eserlerinden baskılar yapılabilir veya bu yöntemle resim veya çizimlerden alınan görüntüler çoğaltılabilir. Bir litografın baskı kalitesi mükemmelse ve üretim sayıları düşükse, sanat dünyasında önemli bir değeri olabilir.

Baskı Süreci

Litografinin belki de en büyük avantajı, diğer bazı çoğaltma yöntemlerinin yaptığı gibi, matbaacının metal plakalara bir görüntü kazımasını gerektirmemesidir; görüntüyü tahta bloklar veya diğer yumuşak malzemeler üzerine fiziksel olarak oymak da gerekli değildir. Bunun yerine, bir sanatçı, sanat eserinin aynalı bir görüntüsünü genellikle pürüzsüz bir taş tablet veya metal plaka üzerine çizmek için bir dizi yağlı boya kalemi veya kurşun kalem kullanır. Bu , görüntünün metale aşındırılmasından daha az zaman alsa da, litografinin en çok zaman alan kısmıdır. Nihai görüntünün birden fazla rengi varsa, her biri için ayrı taşlar veya plakalar yapmak gerekebilir.

Görüntü, orijinal sanatçının veya başka bir otoritenin tatmini için yeniden oluşturulduktan sonra, bir sanat eserine dönüştürülmeye hazırdır. El litografisi yapmak için, çizim önce görüntüyü ayarlamak için bir kimyasalla işlenir. Litografi, yağ ve suyun karışamayacağı ilkesine dayanır; bu prensibe dayalı olarak, yağ bazlı bir mürekkep çeşidi doğrudan çizime uygulanır ve mürekkep hemen eşit derecede yağlı mum boya çizgilerine yapışır. Daha sonra mürekkebin bulaşmasını önlemek için boyanmamış alanlara su silinir. Tercihen yüksek pamuk içeriğine sahip bir kağıt yaprağı daha sonra tüm plakanın üzerine yerleştirilir.

Litograf Nedir ? | Litografi Nedir ?

Mürekkepli taş veya levha ve kağıt bir baskı makinesine yerleştirilir ve mürekkebin bir kısmını aktarmak için hafif basınç kullanılır. Orijinal görüntü tek renkli bir kalem ve mürekkeple çizim olsaydı, gerekli olan tek baskı işlemi bu olurdu; Bununla birlikte, ayrıntılı bir Van Gogh resminin renkli litografileri, her bir farklı renkli mürekkebi üretmek için birkaç farklı çalışma gerektirebilir. Aynı kağıt, mürekkepli plakaların üzerine tam olarak yerleştirilecek ve sonunda ayrıntılı bir görüntü oluşturulacaktı.

Çoğaltılmış Sanat

Litograf oluşturma süreci, orijinal bir tablo kadar zaman alıcı ve ayrıntılı olabileceğinden, değeri korumak için baskı işlemleri genellikle düşük tutulur. Sonuç olarak, imzalı bir litografi, 12/300 gibi bir köşede kesir olarak ifade edilen bir dizi sayıya sahip olabilir. Bu, litografın 300 baskı ile sınırlı bir seride üretilen 12. baskı olduğu anlamına gelir. Bazı ünlü sanatçılar, özellikle Salvador Dali ve Pablo Picasso , yaşamları boyunca sayısız taş baskıya izin vermeye veya yaratmaya fazlasıyla istekliydiler; Ancak bu, hangi baskılara izin verildiğini ve hangilerinin izin verilmediğini söylemek zor olabileceğinden, bazı karışıklıklar yarattı. Diğerleri, çalışmalarının ticari ölçekte yeniden üretilmesini her zaman istemez, bu da çalışmalarının yetkili litografilerini bulmayı zorlaştırır.

Sanat Çoğaltmanın Diğer Yöntemleri

El baskı yöntemine ek olarak, ofset baskı işlemi kullanılarak litograflar da yapılabilir. Bu yöntem, yüksek hacimli baskı işleri için çok uygundur ve tipik olarak, taş yerine alüminyum veya mylar'dan yapılmış plakaları içerir . Sanat eseri oluşturulduktan sonra, bir fotoğraf negatifi yapılır ve bir baskı plakasına aktarılır; Daha sonra plakadan kauçuktan bir "battaniye" oluşturulur ve bu, nihai ürünü basmak için kullanılan şeydir. Ofset litografiden çok yüksek kalitede reprodüksiyonlar yapılabilse de, görüntüler genellikle o kadar zengin değildir.

Orijinal sanat eserlerini ticari pazar için çoğaltmanın başka yolları da vardır, bu nedenle genellikle bir sanat mağazasındaki bir baskının gerçekten de bir litografi olduğu varsayılmamalıdır.  Serigrafi veya serigraf, baskı için bir kumaş ekran kullanan elle şablon yöntemidir; bu tür baskı nispeten hızlı olabilir ve birçok renk kullanılabilir. Çoğaltma yöntemi belirgin olmadığında, sahibinden baskı yöntemini onaylamasını istemek en iyisi olabilir. Bazı durumlarda, imzalı bir litografi, diğer yöntemlerle yapılan reprodüksiyonlardan daha fazla tahsil edilebilir değere sahip olabilir, ancak litografların baskı kalitesi değişebilir.

  Litografi Nedir ? , Litografya Nedir ? Litograf Nedir ? , Litograf Ne İş Yapar ? 

Yorum Gönder

0 Yorumlar