Motor Bloğu Görevleri Nelerdir ?


Motor Bloğu Görevleri Nelerdir ?

Bu yayınımızda Motor Bloğu Nedir ? Motor Bloğu Görevleri Nelerdir ? Motor Bloğu Ne İşe Yarar ? gibi sorulara cevap bulabilirsiniz 

Motor Bloğu Nedir ?

Motor bloğu, aracın güç merkezini sağlayan içten yanmalı araçların kilit noktasıdır . Buna "blok" adı verilir, çünkü genellikle silindirleri ve bileşenlerini soğutulmuş ve yağlanmış bir karterin içinde barındıran katı bir döküm araba parçasıdır . Motor bloğu, son derece güçlü ve sağlam olacak şekilde tasarlanmıştır, çünkü arızalanması, motor bloğu değiştirilene veya tamir edilene kadar çalışmayacak olan otomobilin arızalanmasına neden olur.

Çoğu motor bloğu dökme demirden yapılmıştır , ancak 1990'ların sonlarında, daha hafif, verimli araçlar geliştirme umuduyla prototip otomobillerde bazıları plastikten ve diğer deneysel malzemelerden yapılmıştır. Bir dökme demir, arabanın ağırlığının önemli bir bölümünü oluşturabilir ve genellikle birden fazla kişinin çıkarılıp güvenli bir şekilde üzerinde çalışılmasını gerektirir.

Dışarıdan içeriye doğru çalışan bu parça, içerideki her şeyi yalıtmak için tasarlanmış sağlam bir dış metal ile başlar. İçerideki bir dizi kanal ve geçit, soğutma ceketini içerir ve radyatörden motorun tüm sıcak bölümlerine su iletmek ve aşırı ısınmayı önlemek için tasarlanmıştır. Su motorda dolaştırıldıktan sonra fan tarafından soğutulmak üzere radyatöre döner ve motora geri gönderilir.

Motor bloğunun çekirdeği, silindir kapağı tarafından kapatılan silindirlerdir. Silindir sayısı bloğun boyutunu ve yerleşimini belirler, çoğu arabada dört ila sekiz silindir bulunur. Bu silindirler, pistonları dışarı iten ve aracın krank milini hareket ettiren silindirlerin içindeki bir dizi kontrollü patlama yoluyla araca hareket enerjisi sağlayan pistonları barındırır.

Altta, motor için yağlama yağını sızdırmaz hale getiren yağ karteri bulunur . Periyodik olarak, arabanın yağı değiştirilmelidir ve viskozitesini kaybeden ve kirleri toplayan eski yağı çıkarmak için yağ karteri boşaltılır ve yeniden doldurulur .                               

Motor bloğu, karter ve contalar, valfler ve contalar dahil olmak üzere onu dolduran tüm bileşenleri ifade eden toplu bir terimdir. Aracın işleyişindeki önemi nedeniyle, sürücülerin aşırı ısınma, yetersiz yağ ve diğer kolay önlenebilir durumların yol açabileceği iç aksamlara zarar vermemesi için araçlarında düzenli bakım yapmaları gerekmektedir.

Normal çalışma sırasında motor bloğu aşırı derecede ısınır ve sürücüler yeterince soğuyana kadar buna dokunmaktan kaçınmalıdır. Bazı girişimci sürücüler ve hevesli şefler, fırında patates gibi yiyecekleri motorda pişirmeyi de denediler, ancak bu genellikle tavsiye edilmez, çünkü yemek pişirme sırasında yerinden çıkabilir ve potansiyel olarak motora zarar verebilir.                                 

 Motor Bloğu Görevleri Nelerdir ?

Silindir bloğu olarak da bilinen motor bloğu, motorun alt ucunu oluşturan tüm ana bileşenleri içerir. Bu, krank milinin döndüğü ve pistonların, yakıtın yanması ile ateşlenen silindir deliklerinde yukarı ve aşağı hareket ettiği yerdir. Bazı motor tasarımlarında eksantrik milini de tutar.

Genellikle modern otomobillerde alüminyum alaşımından, eski araçlarda ve kamyonlarda yaygın olarak dökme demirden yapılmıştır. Metal yapısı ona güç ve yanma işlemlerinden ısıyı entegre soğutma sistemine verimli bir şekilde iletme yeteneği verir. Alüminyum blok tipik olarak, piston delikleri için içine preslenmiş bir demir manşon veya işlemeden sonra deliklere uygulanan özel bir sert kaplamaya sahiptir.

Blok başlangıçta sadece silindir deliklerini, su soğutma ceketini, yağ kanallarını ve karteri tutan bir metal bloktu. Bu su ceketi, bazen bilindiği gibi, motor bloğunda soğutma sıvısı dolaşan boş bir geçiş sistemidir. Su ceketi, genellikle dört, altı veya sekiz adet olan ve pistonları içeren motorun silindirlerini çevreler. 

Silindir kapağı motor bloğunun üst kısmına sabitlendiğinde, pistonlar silindirlerin içinde yukarı ve aşağı hareket eder ve nihayetinde tekerlekleri tahrik eden krank milini döndürür. Yağ karteri, motor bloğunun tabanında yer alır ve yağ pompasının çekmesi için bir yağ deposu sağlar ve yağ geçitlerini ve hareketli parçaları besler.

 

Motor Bloğu Nedir ? Motor Bloğu Görevleri Nelerdir ? Motor Bloğu Ne İşe Yarar ?




Yorum Gönder

0 Yorumlar