Plaj Voleybolu Oyun Kuralları Kısaca

Plaj Voleybolu Oyun Kuralları Kısaca

Bu yayınımızda Plaj Voleybolu nedir ? Plaj Voleybolu Nasıl Oynanır ? Plaj Voleybolu Oyun Kuralları Nelerdir ? gibi sorularınıza cevap bulabilirsiniz.

Plaj Voleybolu Nedir ?

Plaj voleybolu; kumun üzerinde oynanan bir takım sporudur. Plaj voleybolunda takımlar 2 kişiden oluşur ve yedek oyuncu bulunmaz. Güney Kaliforniya'dan çıkarak tüm Dünya'da oynanan bir oyun olmuştur, sahili olmayan ülkelerde dahi oynanır.

Plaj Voleybolu Oyun Kuralları Kısaca
                                  

Plaj Voleybolu Saha ve File Özellikleri Nelerdir ?

Plaj voleybolunda saha 16 metre uzunluğunda ve 8 metre genişliğindedir. Ve her yönde en az 3 metre serbest bölge ile saha çevrelenir. Sınır çizgileri 5 cm genişliğindedir ve orta çizgi yoktur.

Oyun alanı tam ortasından 1 metre genişliğinde, 9.5 metre uzunluğunda bir file ile enlemesine ikiye bölünür. File yüksekliği erkekler için 2.43 m , kadınlar için 2.24  m yüksekliğindedir.

Plaj Voleybolu Kaç Set ve Sayı Üzerinden Oynanır ? Plaj Voleybolunda Kazanan Nasıl Belirlenir ?

Plaj voleybolunda 2 set alan takım maçı kazanır. Her set 21 sayı üzerinden oynanır. Setin kazanılması için rakibe en az 2 sayı fark atılması gerekir. Eğer sayılarda 20-20 lik beraberlik oluşursa oyun bir takımın diğerine 2 sayı üstünlük kuracağı ana kadar devam eder.

Setlerde 1-1 lik beraberlik söz konusu ise kazananın belirleneceği son set 15 sayı üzerinden oynanır ve yine bir takımın diğerine en az 2 sayı fark atması gerekir.

Plaj Voleybolu Oyun Kuralları Kısaca
                                 

Plaj Voleybolu Diğer Kuralları Nelerdir ?

Plaj voleybolunda sahada oyuncular istedikleri noktada durabilirler oyuncu değişikliği durumu söz konusu değildir. Oyun hakemin düdüğünün ardından servisle başlar, rakip sahaya gönderilen top filenin üzerinden gitmelidir. Takımların blok teması da dahil olmak üzere topa 3 kez vurma hakkı vardır, bir oyuncu üst üste iki kez topa vuramaz. Her 5 sayıda bir takımlar saha değiştirir.

Servis atışı dışında top karşı alana geçerken fileye değebilir. Bir sporcunun fileye teması oyunu etkilememek şartıyla serbesttir. Bir takım topu rakip sahaya temas ettirdiğinde, rakip hata yaptığında ya da ihtar durumu söz konusu ise sayı kazanılır.

Plaj Voleybolu nedir ? Plaj Voleybolu Nasıl Oynanır ? Plaj Voleybolu Oyun Kuralları Nelerdir ? 

Yorum Gönder

0 Yorumlar