Triger Kayışını -Zincirini- Değiştirme Zamanının Geldiğinin 8 İşareti


Triger Kayışı Ne Zaman Değişir ?


Bu yayınımızda Triger Kayışı Nedir ? Triger Zinciri Nedir ? Triger Kayışı Ne Zaman Değiştirilir ? Triger Kayışı Değişim Zamanı Nasıl Anlaşılır ? gibi sorulara cevap bulabilirsiniz.

Zamanlama her şeydir. Bunun nedeni, arabanızın motorunun senkronize kalmak için bir triger kayışına dayanmasıdır. Triger kayışı, motordaki her şeyin sorunsuz çalışmasını sağlayarak sizi yolda güvende tutar.

Triger kayışının değiştirilmesi önemli bir bakım maddesidir! Bu nedenle, bir arabanız varsa, triger kayışının nasıl çalıştığını ve ne zaman değiştirileceğini anlamalısınız.

Triger Kayışı Nedir ve Ne İşe Yarar ?

Aracınız için bir bisiklet zinciri gibi bir triger kayışı düşünün; bir motorun tüm dahili hareketli parçalarını senkronize tutar. Aynı zamanda bazen su pompasına, yağ pompasına ve enjeksiyon pompasına da güç sağlar.

Triger kayışı, krank milinin ve eksantrik millerinin dişli çarkları ile kenetlenen sert dişlere sahip kauçuk bir kayıştır. Krank milinin ve eksantrik millerinin hareketini senkronize eder. Bu, motor emme ve egzoz valflerinin pistonlarla zamanında açılıp kapanmasını sağlar. Eğer krank mili ve eksantrik milleri uyum içinde değilse araç düzgün çalışmaz.

Emme valfleri çok erken açılırsa, motorun yanma odasına çok fazla yakıt-hava karışımı akabilir ve bu da zayıf yanmaya ve güç kaybına neden olabilir. Egzoz valfleri çok erken açılırsa yanma odası basınç kaybeder ve güç kaybına neden olur. Motor bileşenleri çok senkronize değilse, çarpışabilir ve birbirlerine zarar verebilir ve bu da maliyetli onarımlara neden olabilir.

Triger Kayışı Ne Zaman Değişir ?

                                  

Triger Kayışı ve Zamanlama Zinciri

Aracınızın modeline bağlı olarak triger kayışı yerine triger zinciriniz olabilir. Bir triger zinciri kayışla aynı işlevi görür, ancak kauçuk yerine metaldir. Daha hafif ve daha sessiz oldukları için triger kayışları 1960'larda piyasaya sürüldükten sonra kullanımı popüler hale geldi .

Tasarım iyileştirmeleri ve uzun kullanım ömrü sayesinde birçok modern otomobil, bunun yerine zamanlama zincirlerini kullanmaya geri döndü. Arabanızda triger kayışı yerine triger zinciri varsa, triger zincirini değiştirmeden önce daha uzun süre gidebilirsiniz. Her zaman olduğu gibi, emin olmak için kullanım kılavuzunuzu kontrol edin veya bizi arayın.

Triger Kayışını Ne Zaman Değiştirmelisiniz ?

Triger kayışınızı araç üreticinizin önerdiği kilometre aralıklarında değiştirmeniz önemlidir. Her üretici farklıdır, ancak tipik olarak her 60.000–100.000 kilometrede bir değiştirilmesi gerekir. Özel aracınız için önerilen aralık, aracınızın kullanım kılavuzunda bulunabilir.

Triger kayışı kauçuktan yapıldığı için zamanla aşınır ve sonunda kırılır. Bozulduğunda motor çalışmayı durduracak veya bileşenler senkronize olmayacak ve motora zarar verecektir.

Triger kayışını önerilen zamanda değiştirmezseniz, tamamen motor arızası, kırık veya bükülmüş valfler, silindir kapağı veya eksantrik mili hasarı ve piston ve silindir duvarında hasar meydana gelebilir. Bu, 'Bozuk değilse tamir etmeyin' diye düşünmenin güvenli olduğu türden bir durum değil. Motorunuzu onarmak veya değiştirmek için binlerce dolar harcamaktan kaçınmak için triger kayışını üreticinin bakım planına göre değiştirin.                     

Triger Kayışını Değiştirme Zamanının Geldiğinin 8 İşareti

Çoğu zaman, triger kayışı kopmadan önce herhangi bir uyarı işareti olmaz. Ancak, triger kayışının değiştirme zamanının geldiğine dair bazı olası göstergeler şunlardır:

  • Azaltılmış motor gücü
  • Aşırı ısınma
  • Titreşim veya sallama
  • Aracı çalıştırmada sorun
  • Kayışlardan gelen gıcırtı veya sürtünme sesleri
  • Motordan gelen tıkırtı sesi
  • Yağ sızıntısı

Motor Işığını Kontrol Edin

Aracınız servisteyken su pompasını da değiştirmenizi öneririz. Su pompası genellikle benzer bir ömre sahiptir ve triger kayışı kapalıyken kolayca erişilebilir. Bu şekilde işçilik maliyetlerinden tasarruf edersiniz.

 

Triger Kayışı Nedir ? Triger Zinciri Nedir ? Triger Kayışı Ne Zaman Değiştirilir ? Triger Kayışı Değişim Zamanı Nasıl Anlaşılır ? Ford Triger Kayışı Ne Zaman Değişir,Opel Triger Kayışı Ne Zaman Değişir,Volkswagen Triger Kayışı Ne Zaman Değişir,Renault Triger Kayışı Ne Zaman Değişir,Fiat Triger Kayışı Ne Zaman Değişir,Toyota Triger Kayışı Ne Zaman Değişir,Audi Triger Kayışı Ne Zaman Değişir,Mercedes  Triger Kayışı Ne Zaman Değişir,Kia Triger Kayışı Ne Zaman Değişir,Bmv  Triger Kayışı Ne Zaman Değişir,Porche Triger Kayışı Ne Zaman Değişir,Seat  Triger Kayışı Ne Zaman Değişir,Suzuki Triger Kayışı Ne Zaman Değişir,Honda Triger Kayışı Ne Zaman Değişir,Mitsibushi  Triger Kayışı Ne Zaman Değişir,Suzuki Triger Kayışı Ne Zaman Değişir,Dacia  Triger Kayışı Ne Zaman Değişir,Hyundasi Triger Kayışı Ne Zaman Değişir,Golf Triger Kayışı Ne Zaman Değişir,Coralla Triger Kayışı Ne Zaman Değişir,Polo Triger Kayışı Ne Zaman Değişir,Passat Triger Kayışı Ne Zaman Değişir,Jetta Triger Kayışı Ne Zaman Değişir

Yorum Gönder

0 Yorumlar