Artezyen Kuyu Nedir, Nasıl Çalışır ?

Artezyen Kuyu Nedir, Nasıl Çalışır ?

Artezyen Kuyu Nedir ?

Bu yayınımızda Artezyen Kuyu Nedir ? Artezyen Kuyu Nasıl Çalışır ? Artezyen Kuyu Nasıl Açılır ? gibi sorulara değinilmiştir.

Artezyen kuyusu nedir, basınç altındaki yeraltı suyunun yüzeye çıkmasına izin vermek için borular kullanan pompasız bir su kaynağıdır. Bu tür bir kuyu yerçekimine meydan okuyor gibi görünüyor çünkü su açık havaya giden bir yol bulduğunda kaya katmanları arasında oluşan basınç rahatlıyor. Ayrıca su, yeraltı su kaynağı olan akifere ulaşmak için Dünya'ya sızarken gözenekli kayalardan geçtiği için doğal olarak filtrelenmiştir. Yüzyıllar boyunca insanlar, derinlerden manuel veya mekanik olarak çekilmesi gerekmeyen filtrelenmiş su içmek için artezyen kuyuları açmışlardır.

Basınçlı Su

Bir akifer, bir artezyen kuyusu için su kaynağı sağlar. Bu, bir dağın tepesi gibi yüksek bir yükseklikteki bir giriş yolundan suyu emen, kireçtaşı veya kumtaşı gibi geçirgen kaya tabakasıdır . Su kaynağı kar erimesi veya yağış ile beslenebilir.

Gözenekli taş, killi toprak veya şeyl kaya gibi geçirimsiz bir maddenin üst ve alt tabakası arasına sıkıştırılır . Bu, su basıncını yüksek tutar, böylece akış giriş yolunun altındaki bir noktada, basınç bırakıldığında suyu yukarı çekmek için yeterli basınç vardır. Doğal kaynaklar, geçirimsiz kayadaki -belki bir deprem tarafından tetiklenen- bir boşluk suyun yüzeye çıkmasına izin verdiğinde aynı şekilde oluşur. Bazen, akiferdeki basınç özellikle güçlüyse, su bir çeşme gibi fışkırarak bir gayzer oluşturabilir.

Yaygınlık

Artezyen kuyuları dünyanın her yerinde bulunur. Tüm şehirler, yerüstü nehirleri olmadığında taze, soğuk su sağlamak için dev yeraltı akiferlerine güvendi. Modern sıhhi tesisatın kıt olduğu veya bulunmadığı yerlerde, insanlar genellikle temiz su için bir artezyen kuyusuna güvenmek zorundadır. Avustralya'nın iç kesimlerine tatlı su sağlayan Büyük Artezyen Havzası, dünyanın en büyük havzasıdır. Binlerce artezyen kuyusu bu akifere girdi.

Menşei

Bilinen ilk artezyen kuyusu 1126'da bir akifere ulaşmak için geçirimsiz bir kaya tabakasını delmek için delik adı verilen keskin uçlu bir çubuk kullanan bir grup keşiş tarafından açılmıştır. Darbeli sondajları - sadece deliğin ucuna vurarak - katıksız insan gücüyle kayayı delip geçtiler. Yüzeye çıkan su, kayanın gözeneklerinden sızmıştı, böylece birçok kirletici filtrelenmişti ve içmenin, yüzeydeki durgun sudan veya nehir suyundan daha güvenli olduğu kanıtlandı.

Artezyen Kuyusu Nasıl Çalışır?

Artezyen kuyuları, kullanılabilir su elde etmek için ekstra mekanik veya filtreleme gerektirmeyen, zahmetten tasarruf sağlayan doğal bir yeniliktir. "Artezyen" kelimesi, tekniğin MS 12. yüzyılda belgelendiği Fransız Artois bölgesinden gelir. Artezyen kuyusundaki su, suyu tutan bir kaya veya tortu parçası için süslü bir terim olan bir akiferden gelir.

Su, yeraltı suyu şarjı olarak da bilinen toprak drenajı yoluyla akiferlere girer.  Yağış, yeraltı suyunun beslenmesinin başlıca kaynağıdır. Bu yeraltı suyu, kaya ve toprak katmanlarının içindeki ve arasındaki boşlukları doldurur. Akiferlere yeterli yeraltı suyu beslemesi için, yağış seviyelerinin buharlaşma ile kaybedilenleri veya toprakta büyüyen bitkiler tarafından kullanılanları aşması gerekir. Yeryüzündeki yağışların yaklaşık %10 ila %20'si yeraltı suyu olarak akiferlere girer.

Yerin derinliklerinde, kaya katmanları arasında oluşan basınç, yeraltı suyunu yüzeye doğru itebilir. Bu yeraltı suyu yüzeyin altında kalırken oluşan basınca artezyen basıncı denir. Bu basıncın büyüklüğü kuyudan kuyuya değişebilir. Suyu içeren akiferin kendisine artezyen akifer denir.

Artezyen Kuyusu Nasıl Yapılır?

Yeraltı suyuna erişmek ve bir artezyen kuyusu oluşturmak için sondaj gereklidir. Bu kuyuların genellikle içinden suyun yükselebileceği bir boru veya tahliye hattı içerdiğini göreceksiniz. Ancak tasarımları sadece bir delik açıp zemine bir boru yapıştırmakla bitmiyor. Su israfını ve erozyonu önlemek için akış kontrolü gerekebilir, ancak eyalet veya yerel yasalar tarafından da gerekli olabilir. Ve birçok artezyen kuyusu temiz su üretirken, bazıları zararlı mikropları ve toksinleri gidermek için dezenfekte önlemleri gerektirebilir.

Artezyen Kuyu Nedir, Nasıl Çalışır ?

                                

Artezyen kuyusunun akışını kontrol etmek, borunun üst kısmına emniyetli bir kapak eklenerek yapılabilir. Bu kapak suyun kuyudan serbestçe akmasını engeller, ancak aynı zamanda kuyuyu haşarat, kimyasallar ve diğer kirleticilerden korur. Bu kapakla birlikte kuyu, kontrol vanaları ve basınç tahliye armatürleri ile donatılabilir. Bu kontroller fazla suyun kaçmasını önler ve bu da kuyunun zamanından önce kurumasını engeller. Kuyunun tasarımına ve kullanıcının ihtiyaçlarına bağlı olarak, akış kontrolünü sağlamak için uygun sızdırmazlık için çimento harcı gerekebilir.

Ortak Artezyen Kuyusu Sorunları

Artezyen kuyuları faydalı su kaynakları olabilir. Ancak, bazı benzersiz önlemler almanız gerekir. Kullandığınız su güvenli olmalı ama aynı zamanda erozyon ve su israfı gibi sorunlardan kaçınmaya da özen göstermelisiniz. Test etme, dekontaminasyon, akış kontrolü ve mühürleme, göz önünde bulundurmanız gerekebilecek bazı önemli konulardır.

Bulaşma

Bilim adamları, Dünya'nın üst kabuğunun yaklaşık 6 kentilyon galon su tuttuğunu tahmin ediyor. Bu su kaynağı esas olarak gezegenimizin yüzeyinin üst 1.2 milinde bulunur. Kabuktaki gözenekli kaya bir filtre görevi görse de, yeraltı suyu, endüstriyel ve tarımsal kimyasal akıntıların yanı sıra kırılma, çöplükler ve septik tanklar tarafından hala kirlenebilir.

Artezyen kuyusu, hayvan ve insan atıklarından toprakta bulunabilen koliform bakterileri de içerebilir. Filtreleme bakterilerin iyi bir yüzdesini uzaklaştırabilirken, bir kısmı yine de bu kuyulardan tüketilen suya dönüşebilir. Koliform bakterileri ishal ve kusma gibi semptomlara neden olabilir , ancak çocuk felci ve dizanteri gibi ciddi hastalıklar da mümkündür.

Artezyen kuyu suyunuzun güvenli bir şekilde kullanılmasını sağlamak için uygun dezenfeksiyon çok önemlidir. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, koliform bakteriler, nitratlar ve toplam çözünmüş katılar için yılda en az bir kez test edilmesini önerir. Ayrıca suyun pH seviyelerini izlemeli ve rengini, tadını ve kokusunu düzenli olarak gözlemlemelisiniz. Tavsiye edilirse, diğer kirleticiler için test yapmanız gerekebilir. Test ve dezenfeksiyon konusunda daha fazla rehberlik için yerel sağlık departmanınıza danışın.

Akış Kontrol Sorunları

Bir artezyen kuyusunda su akış oranlarını yeterince kontrol etmek istediğinizde, akış ve basıncın dengelenmesine özen gösterilmelidir. Yaygın bir risk, yer altı kayasındaki yakın noktalarda meydana gelen kırılma veya hidrolik kırılmalardır. Bu çatlaklar suyun beklenmedik yerlerde yüzeye çıkmasına izin verir ve artezyen kuyusunun güvenilirliğini ve işlevini azaltır.

Bir kuyu terk edildiyse veya duvarı bozulduysa, kuyuyu kullanmayı bırakmanız gerekebilir. Bu tür kuyular ayrıca çimento tapaları ile kalıcı olarak kapatılmalıdır. PVC borular veya sondaj çubukları, duvarlar yüzeydeki kuyunun çıkış noktasına kadar tamamen dolana kadar her kuyunun dibine çimento harcı enjekte edebilir.

 

Artezyen Kuyu Nedir ? Artezyen Kuyu Nasıl Çalışır ? Artezyen Kuyu Nasıl Açılır ?

Yorum Gönder

0 Yorumlar