Demineralizasyon Nedir ?
Demineralizasyon Nedir ? |
Demineralizasyon Nedir ? Demineralizasyon Nedir Tıp ? Demineralizasyon Ne Demek ?
Demineralizasyon, bir sıvıdan, genellikle sudan minerallerin , özellikle mineral tuzların uzaklaştırılmasıdır. Terim ayrıca canlı dokudan, özellikle kemikten minerallerin veya mineral tuzların uzaklaştırılması işlemine de uygulanır. Dokunun demineralizasyonu genellikle ciddi bir tıbbi durum veya hastalığın bir sonucudur.
Minerallerin veya tuzların sudan uzaklaştırılması söz konusu
olduğunda, demineralizasyon çoğunlukla işlemin tuzdan arındırılmasını
içerir. Bununla birlikte, herhangi bir sıvıdan mineralleri veya mineral
tuzları uzaklaştıran herhangi bir işlem, teknik olarak
demineralizasyondur. Aşçılar, kaynayan bir sıvıya bütün patatesleri
ekleyerek bir çorba veya et suyu üzerinde demineralizasyon
yapabilirler. Patatesler sıvıdaki tuzu emer.
Su yumuşatıcılar , sudaki kalsiyum ve magnezyum gibi belirli mineralleri gideren cihazlardır . Bu işlevi, bir katalizör yardımıyla kalsiyum ve magnezyum atomlarını sodyum iyonlarıyla değiştirerek gerçekleştirirler. Bu, bazen böyle adlandırılsa da, kesinlikle demineralizasyon değildir. Mineralleri sudan çıkarmak için iyonların kullanımını içeren diğer işlemler, çözünmüş mineral içermeyen neredeyse saf su üretebilir. Su arıtma tesisleri genellikle bu işlemi sudan zararlı mineralleri uzaklaştırmak için kullanır.
Desalinizasyon, açık farkla en yaygın ve en önemli demineralizasyon prosesidir. Bu işlem, genellikle deniz suyu olmak üzere sudaki tuzun uzaklaştırılması için kullanılır. Sonuç, içme, mahsul yetiştirme veya tuzlu suyun uygun olmadığı diğer kullanımlar için kullanılabilen tatlı sudur. Bu süreç genellikle açık deniz gemileri tarafından sürekli olarak bir tatlı su kaynağı sağlamak için kullanılır. Tatlı su kaynağı olmayan ülkeler, deniz suyundan milyonlarca galon tatlı su üretmek için devasa tuzdan arındırma tesisleri kullanıyor.
Kemik veya diş minesi gibi canlı dokulardan mineral kaybını tanımlamak için kullanıldığında, demineralizasyon genellikle ciddi bir durumun veya hastalığın sonucudur. Osteoporoz , insan dokularındaki demineralizasyonun en yaygın nedenidir ve kemiklerin yapılarının büyük bir bölümünü oluşturan mineralleri yavaş yavaş kaybetmesine neden olur. Kalsiyum, fosfor ve diğer mineraller kemiklerden yavaş yavaş tükenir, bu da onları kırılgan ve zayıf hale getirir.
Diş minesi de bazen mineral kaybından etkilenir. Bu
genellikle çok asidik gıdalara veya sıvılara maruz kalmaktan veya asit üreten
oral bakterilerin etkisinden kaynaklanır. Bazı hastalıklar da diş
minesinin kaybına veya bozulmasına neden olabilir. Diş minesindeki başlıca
mineral olan hidroksiapatitin bu kaybı, minenin gücünü nadiren önemli ölçüde
azaltır, ancak bunun yerine, dişleri sıcak veya soğuk yiyeceklere veya sıvılara
karşı çok hassas hale getirebilen hassas dokuyu ve altındaki sinirleri daha az
koruyabilir hale getirir.