Ekmek Neden Küflenir ?

Ekmek Neden Küflenir ?


Bu yayınımızda Ekmek Neden Küflenir ? Ekmek Nasıl Küflenir ? Ekmeğin  Küflenmesi Nasıl Önlenir ? Ekmek Nasıl Taze Kalır ? gibi sorulara cevap bulabilirsiniz...

Bazı mantar türleri için iyi bir besin kaynağı olduğu için ekmek küflenir. Hava genellikle küçük küf sporlarıyla doludur ve doğru koşullar altında hemen hemen her organik maddeye yerleşebilir ve onu sindirmeye başlayabilirler. Ekmekte bu enzimler , somunu oluşturan organik maddenin hücre duvarlarını parçalayarak kolayca sindirilebilir, moleküler olarak basit bileşikler açığa çıkarır. Ekmek bu şekilde küflenir.

Eski veya soğutulmamış ekmeklerde bulunan küf , gezegendeki en yaygın ve başarılı yaşam biçimlerinden biri olan mantarlardan gelir. Hemen hemen her yerde bulunabilen düzinelerce tür vardır. Mikolog denilen mantarları inceleyen bilim adamları, yaklaşık olarak her 20 canlı türünden birinin bir mantar türü olduğunu söylüyorlar.

Mantarlar, klorofilleri olmadığı için doğrudan güneşten enerji alamazlar ve bu nedenle diğer bitki ve hayvanlarla yaşamak zorundadırlar. Bazı mantarlar, besinler için konakçıya aktif olarak saldıran parazitlerdir . Ancak çoğu, organik maddeyi toprağa çeviren çöpçülerdir. Mantarlar olmadan birçok bitki ölür, çünkü gelişmek için zengin toprağa ihtiyaç duyarlar.

Çoğu mantar, yiyecek seçimleri konusunda esnek olma eğilimindedir. Çok çeşitli organik moleküllerle beslenirler ve esneklikleri, her yerde bulunmalarından büyük ölçüde sorumludur. Mantarlar , üzerinde büyüdükçe bir malzemeye salgıladıkları düzinelerce sindirim enzimi ve asit üretir.

                                                     

Ekmek Neden Küflenir ?

İnsanlardan farklı olarak, küf önce sindirir, sonra yer, bunun tersi de geçerlidir. Doğru koşullar altında, metal dışında hemen hemen her şeyi yiyen mantar türleri vardır. Seçici üreme yoluyla üretilen özel mantarlar bazen temizlik için belirli bileşikleri hedef alan ajanlar olarak kullanılır.

Mantarlar, mevcut tüm besinler tükenene kadar katlanarak çoğalır. Bazı küf türleri kütlelerini her saat ikiye katlayabilir. Mantar tarafından toplu halde üretilen küçük vektörler olan sporlar aracılığıyla çoğalırlar. Sporlar son derece küçük ve sayısızdır - muhtemelen herhangi bir odada aynı anda milyonlarca mantar sporu vardır.

Neyse ki, bu sporlar pişirilerek yok edilebilir, bu nedenle ekmek hemen küflenmez. Ancak zamanla, havadaki sporlar ekmeğin besin açısından zengin yüzeyine yolunu bulur ve buzdolabının soğuk koşullarında bile çoğalmaya başlar. Donma noktasında mantarlar uykuda kalır. Tekrar ısıya maruz kalırlarsa canlanıp büyümeye devam edebilirler.

 Ekmeğin Küflenmesi Nasıl Önlenir ?

Peki ekmeğin küflenmesini önlemenin püf noktası nedir? Mutfağınızdaki süt, tereyağı ve yumurtalarınızı tutan o büyük şey. Evet - buzdolabınız.

Ekmeği serin ve karanlık bir yerde muhafaza ederek daha uzun süre dayanacak ve taze kalacaktır. Isı, nem ve ışığın tümü ekmek için kötüdür, ancak mantar veya küf için harikadır, bu nedenle buzdolabınızı ekmeğinizi taze ve lezzetli tutmak için en iyi seçeneğiniz olarak düşünün.

Ekmeğin sıkıca kapatılması da kalıplama sürecini yavaşlatmaya yardımcı olur. Hava torbasından kurtulmak için plastik torbanın dışını hafifçe itin ve ilk açtığınızda parmağınızı deldiğiniz o küçük telle tekrar bağlayın. Ev yapımı veya fırından satın alınan somunları kapatılabilir torbalara koyun. Hangi tür olursa olsun ekmeğiniz daha uzun süre taze kalacaktır.

Ekmek Neden Küflenir ? Ekmek Nasıl Küflenir ? Ekmeğin  Küflenmesi Nasıl Önlenir ? Ekmek Nasıl Taze Kalır ?

Yorum Gönder

0 Yorumlar