El ve Ayak Tırnakları Neden Farklı Hızda Uzar ?

El ve Ayak Tırnakları Neden Farklı Hızda Uzar ?
                                     
                                                                  

Bu yayınımızda İnsan Tırnakları Neden Hızlı Büyür ? Tırnakların Büyüme Hızını Ne Belirler ? El Tırnakları Ayak Tırnaklarından Neden Daha Hızlı Büyür ? Ayak Tırnakları Neden Yavaş Büyür ? gibi sorulara cevap bulabilirsiniz.

Bu sorunun cevabı aslında biraz karmaşık. İnsan tırnaklarının büyüme hızı, kişiye, söz konusu tırnağa ve yılın zamanına bağlı olarak değişir. Genel bir kural olarak, insan tırnakları yılda 0,5 inç (1 cm) ile 4 inç (10 cm) arasında uzar ve bir dizi şey bu tırnak  büyüme oranını etkileyebilir. Bu arada, merak edenler için el tırnakları ayak tırnaklarından yaklaşık beş kat daha hızlı uzar.

Büyüme oranını etkileyen birçok faktör arasında yaş vardır. Daha genç insanlar, özellikle sağlıklı ve çeşitli diyetler uygularlarsa, tırnaklarını daha hızlı uzatma eğilimindedir. Tırnakların gücünü ve görünümünü iyileştirmek için insanlar daha kalın, daha güçlü tırnaklar oluşturmaya yardımcı olacak jelatin tüketebilir . Jelatin, insan saçının büyüme oranını önemli ölçüde etkilemese de saç sağlığına da katkıda bulunabilir. Diyet dengesizlikleri tırnaklarda lekelenmelere veya çıkıntılara neden olabilir ve belirli toksinlerin aşırı yüklenmesi de tırnak büyümesi ve görünümü üzerinde etkili olabilir.

Tırnak büyüme hızına bakarken parmağı da dikkate almak gerekir. Daha uzun parmaklar, baskın eldeki parmaklar gibi tırnak malzemesini daha hızlı büyütüyor gibi görünüyor. Çoğu insanda, baskın elin orta parmağı en hızlı tırnak uzar, diğer elin başparmağı veya serçe parmağı en yavaş tırnak büyüme hızına sahiptir.

İnsan tırnakları gün ışığında daha hızlı uzar, bu da gün ışığının arttığı yaz aylarında daha fazla uzadıkları anlamına gelir. İnsan tırnakları büyüdükçe, tırnak ve kütikül üzerindeki ince, pürüzlü materyali keserek tırnağın kenarını güçlendirmek için de kullanılabilen bir teknik olan kırpma ile şekillendirilebilirler. Bazı insanlar ayrıca tamamen nemli kalmaları için tırnaklarını yağlamayı veya özellikle ince veya çukurlu tırnakları varsa tırnak güçlendirici solüsyonlar kullanmayı severler.

Sanılanın aksine insan tırnakları ölümden sonra uzamaya devam etmez. Tırnak uzaması yanılsaması, insan vücudunun ölümden sonra yaşadığı dehidrasyon tarafından yaratılır. Vücut kurudukça, yumuşak doku küçülmeye ve çekilmeye başlar, bu da saç ve tırnakların uzamış gibi görünmesine neden olabilir. Küçülen doku ayrıca dişleri açığa çıkarabilir, bu da ölülerin neden sırıttığını açıklar.

 El Tırnakları Ayak Tırnaklarından Neden Daha Hızlı Büyür ? 

El tırnakları ayak tırnaklarından belirgin bir oranda daha hızlı büyür, bu büyüme farkını oluşturan bir çok neden olabilir. Öncelikli neden,ayak parmakları dolaşım sistemimiz düşünüldüğünde el parmaklarımıza nazaran en uzak noktada kalmaktadır. El parmaklarındaki kan dolaşım hızı ayak parmaklarındaki kan dolaşım hızından daha fazla olduğundan el tırnakları ayak parmaklarından daha hızlı büyümektedir. Yine el tırnakları ayak tırnaklarına nazaran daha fazla havaya ve güneşe maruz kaldığından daha hızlı büyümektedir.

  İnsan Tırnakları Neden Hızlı Büyür  ? Tırnakların Büyüme Hızını Ne Belirler ? El Tırnakları Ayak Tırnaklarından Neden Daha Hızlı Büyür ? Ayak Tırnakları Neden Yavaş Büyür ?




Yorum Gönder

0 Yorumlar