Formalin -Formaldehit- Nedir ?

formaldehit nedir
Formalin -Formaldehit- Nedir ?


Formalin -Formaldehit- Nedir ?

Bu yayınımızda Formalin Nedir ? Formaldehit Nedir ? Formalin Ne İşe Yarar Nerelerde Kullanılır ? gibi sorularınıza cevap bulabilirsiniz.

Formalin, formaldehit gazının (CH 2 O) su içindeki bir çözeltisidir . Doymuş bir çözelti, gazın hacimce yaklaşık %40'ını veya ağırlıkça %37'sini ve ayrıca az miktarda bir stabilizatör, genellikle %10-12 metanol içerir ; bu polimerizasyonu engeller. Sıvı, mumyalama sıvısı olarak ve hayvan örneklerinin ve doku örneklerinin korunması için kullanılır. Ayrıca genellikle çok daha seyreltik olarak dezenfektan ve anti bakteriyel yıkama olarak ve akvaryumlarda balıklardaki parazit enfeksiyonlarını tedavi etmek için kullanılır. Çözeltinin dezenfektan özellikleri, aynı zamanda ona keskin, tahriş edici bir koku veren formaldehitin varlığından kaynaklanmaktadır.

Formalin Nasıl İmal Edilir ?

Formaldehit, endüstriyel olarak metanolün oksidasyonu ile üretilir. Plastik ve reçine üretiminde kullanılmak üzere büyük miktarlarda kimyasal bu şekilde yapılır. Formalin, maksimum %40'a kadar istenen konsantrasyona ulaşılana kadar gazın suda çözülmesiyle üretilir. Su, reaksiyonun diğer ürünü olduğundan, işlem doğrudan formalin üretebilir. Sulu çözeltideki formaldehit kararsızdır ve polimerleşme eğilimi gösterir, çözünmeyen daha büyük moleküller oluşturur ve bu nedenle çözeltiden çökelir. Bu nedenle çözeltiye polimerizasyonu engelleyen metanol eklenir.

Formalin Özellikleri Nelerdir ?

Formalin, formaldehitin gaz çıkışı nedeniyle güçlü, tahriş edici bir kokuya sahip renksiz bir sıvıdır. Çözeltinin kimyasal özelliklerinden esas olarak bu bileşik sorumludur. Çözelti, asitlik ve alkalilik açısından nötrdür, ancak formik asit üretmek için oksitlenebilir. Kolayca oksitlenebildiği için indirgeyici bir ajandır. Güçlü formalin çözeltileri yanıcıdır, yanarak karbondioksit ve su üretir.

Formlin Nasıl ve Ne İçin Kullanır ?

Formaldehit çözeltileri, bakterileri ve diğer potansiyel olarak zararlı mikroorganizmaları hızla öldürdükleri için dezenfektan ve mikrop öldürücü olarak kullanılabilir. Dehidrasyon etkisi vardır ve ayrıca proteinlerle birleşerek onları etkisiz hale getirir ve hücreleri öldürürler. Bu özellikleri nedeniyle formalin, akvaryumlarda balıklarda yaşayan parazitleri öldürmek için yaygın olarak kullanılır. Bu amaçla sadece çok seyreltik solüsyonlarda balıklara zarar vermemek için kullanılır.

Histoloji ve ilgili disiplinlerde formalin, fiksasyon olarak bilinen bir süreç olan doku örneklerini korumak için yaygın olarak kullanılır. Bileşik, protein moleküllerini birbirine bağlayarak numunenin sertliğini arttırır ve mikroskobik inceleme için ince dilimler hazırlamayı kolaylaştırır. Ayrıca çürümeyi de önler. Normalde %10'luk bir çözelti kullanılır; bu standart %40 formalin ile hazırlandığından, elde edilen sıvı %4 formaldehit içerir.

Bu çözeltinin koruyucu özellikleri, formalinle doldurulmuş büyük cam kavanozlarda tutulabilen hayvan ve organ örneklerinin uzun süreli saklanması için çok uygun olmasını sağlar. Ayrıca aşılarda koruyucu olarak kullanılır. Bu çözümün en iyi bilinen kullanımlarından biri mumyalama maddesi olarak olmuştur. Dokuya derinlemesine nüfuz ederek sadece bakterileri öldürmekle kalmaz, aynı zamanda vücut yapılarının şeklini korumasına yardımcı olur. Formaldehit tarafından değiştirilen hücreler ayrıca bakteri ve diğer mikroorganizmaların gelecekteki saldırılarına karşı da direnç gösterir. Bununla birlikte, sağlık ve güvenlik endişeleri nedeniyle artık bu amaç için yaygın olarak kullanılmamaktadır.

Diğer bir kullanım ise siğiller için tedavi amaçlıdır. Jel veya solüsyon olarak yoğun şekilde seyreltilerek uygulanabilir. Bileşik, siğillerin cilt hücrelerine zarar vererek ve muhtemelen sorumlu virüsü öldürerek çalışıyor gibi görünüyor. Bununla birlikte, bazı insanlarda alerjik reaksiyona neden olabilir.

Sağlık ve Güvenlik Sorunları

Formalin kullanımıyla ilişkili bir takım tehlikeler vardır. Hem toksik hem de son derece yanıcı olan formaldehit gazını kolayca serbest bırakır. Solüsyonun kazara dökülmesi, bu gazın konsantrasyonunu hızla tehlikeli seviyelere yükselterek, sağlık için doğrudan bir tehdit ve yangın veya patlama riski oluşturabilir.

Solüsyon yutulduğunda ağız, dil ve yemek borusu üzerinde aşındırıcı etki yaparak ağrıya, kusmaya ve kanamaya neden olur. Diğer semptomlar arasında böbrek yetmezliği, merkezi sinir sistemi üzerindeki etkiler ve koma bulunur. İnsanlar için öldürücü doz yaklaşık 1 oz (30 ml) olabilir.

İnsanların buharın solunması yoluyla kötü etkilere maruz kalma olasılığı daha yüksektir. Düşük seviyelerde gözleri ve burnu tahriş eder ve baş ağrısına neden olabilir. Daha yüksek seviyelerde, soluma bronşite ve akciğerlerde sıvı birikmesine neden olabilir. Cilt ile teması tahrişe veya dermatite neden olabilir . Çok seyreltik solüsyonlarla göz teması tahrişe neden olur, ancak daha yüksek konsantrasyonlar korneaya zarar verebilir ve görme kaybına neden olabilir.


Yorum Gönder

0 Yorumlar