İngiliz Anahtarı -Kurbağacık Anahtar- Nedir ?

İngiliz Anahtarı -Kurbağacık Anahtar- Nedir ?


İngiliz Anahtarı -Kurbağacık Anahtar- Nedir ?

Bu yayınımızda İngiliz Anahtar Nedir Ne İşe Yarar ? Kurbağacık Anahtar Nedir Ne İşe Yarar ? gibi sorulara cevap bulabilirsiniz.

İngiliz anahtarı , -kurbağacık anahtarı- , cıvata ve somunları sıkmak için genellikle elle çalıştırılan alet olarak da adlandırılır. Temel olarak, bir anahtar, cıvatayı veya somunu , kolun ve cıvatanın eksenlerine dik açılarda bir anahtar üzerinde bir çekme ile bükülebilecek şekilde bir veya iki ucunda bir çentik bulunan sağlam bir koldan oluşur.  Bazı anahtarların uçları, sıkıştırılan parçanın üzerine oturan düz kenarlı yuvalara sahiptir;  açık uçlu anahtarlar ve belirli cıvata ve somun boyutlarına uyacak şekilde çeşitli boyutlarda yapılır.

Kutu uçlu anahtarların , somunu çevreleyen ve kafanın içinde 6, 8, 12 veya 16 nokta bulunan uçları vardır. Altıgen veya kare somun üzerinde 12 uçlu bir anahtar kullanılır; 8 ve 16 noktalı anahtarlar kare elemanlarda kullanılır. Kutunun kenarları ince olduğundan, bu anahtarlar, açık uçlu bir anahtarla ulaşılması zor olan somunları döndürmek için uygundur.

Bir somun veya cıvata başı, cıvatalı bir elemanın yüzeyinin altındaki bir girintide olduğunda, lokma anahtar kullanılmalıdır; bu esasen kare veya altıgen delikli ve entegre veya çıkarılabilir bir tutamağa sahip kısa bir borudur. Modern lokma anahtarlar, bir ucunda çıkarılabilir bir tutamağa uyan kare delik ve diğer ucunda çeşitli cıvata ve somun boyutlarına uyacak şekilde 8 veya 12 noktalı delikler bulunan bir dizi kısa soketten oluşan setler halinde yapılır. T kolu, tornavida tutma kolu ve cırcır kolu gibi çeşitli tutamak ve uzantı türleri vardır.

Bir lokma anahtar takımı için kullanışlı bir aksesuar , anahtarın somun veya cıvata üzerinde uyguladığı tork miktarını veya döndürme eforunu ölçen bir mekanizma ile donatılmış bir saptır. Bir tür tork kolunda, sıkılacak cıvata veya somuna uyan yuvayı taşıyan başa bağlı iki kol bulunur; bir kol tork gösterge ölçeğini taşır ve kafaya göre sabit kalırken, diğer kol tutamağı taşır ve bir cıvata sıkıldığında başa ve ölçeğe göre bükülür. Bükülmüş kol üzerindeki bir işaretçi, ölçekteki torku gösterir. Bir tork anahtarının amacı, cıvatalı tertibatlardaki vidaların ve cıvataların, kullanım sırasında aşırı sıkılmadan gevşemeyi önlemek için yeterli sıkılıkta takıldığından emin olmaktır.

Bir sabit ve bir ayarlanabilir paralel çeneli anahtarlar, sınırlı bir aralıkta çeşitli boyutlarda cıvata ve somunlarda kullanılabilir. Bir tipte çeneler sapa dik açıdadır; bu anahtar olarak bilinir maymun anahtarı . Başlangıçta a olarak adlandırılan başka bir türde Hilal anahtarı , çeneler sapa neredeyse paraleldir. Her iki tipte de hareketli çene, çeneye kesilmiş bir diş rafına takılan bir solucanı çevirerek ayarlanır.

Bu ayarlanabilir boru veya Stillson anahtarı, boruları veya dairesel çubukları tutmak veya döndürmek için kullanılır. Bu anahtarın tırtıklı çeneleri vardır, bunlardan biri iş üzerinde güçlü bir kavrama hareketi oluşturmak için sap üzerinde döndürülür.

Gömme başlı vidalar veya ayar vidaları genellikle altıgen şekilli bir oyuğa sahiptir ve genellikle bir anahtar olarak adlandırılan özel bir anahtar gerektirir. Alyan anahtarı; her iki ucu da girintiye uyan, L şeklinde şekillendirilmiş altıgen bir alet çeliğinden oluşan çubuktan oluşur .

Güç veya somunları hızlı bir şekilde sıkmak veya gevşetmek için darbeli anahtarlar kullanılır. Esasen lokma anahtarlarını yüksek hızda döndürebilen küçük el tipi elektrikli veya pnömatik motorlardır. Önceden ayarlanmış bir torka ulaşıldığında lokma anahtarın dönüşünü durduracak bir tork sınırlama cihazı ile donatılmıştır. Pnömatik anahtarlar, basınçlı havanın mevcut olduğu ve elektrik motorlarının kıvılcımlarının yangın tehlikesi oluşturduğu otomobil servis istasyonlarında yaygın olarak kullanılır .


 İngiliz Anahtar Nedir Ne İşe Yarar ? Kurbağacık Anahtar Nedir Ne İşe Yarar ? İngiliz Anahtarı, Kurbağacık Anahtar ? İngiliz Anahtar İsmi Nereden Gelir ?Çok Amaçlı İngiliz Anahtarı , Kurbağacık Nedir ?

 


Yorum Gönder

0 Yorumlar