Kalibrasyon Eğrisi Nedir, Nasıl Çizilir ?

Kalibrasyon Eğrisi Nedir ?  


Kalibrasyon Eğrisi Nedir ?

Bu yayınımızda Kalibrasyon Eğrisi Nedir ? Kalibrasyon Eğrisi Nasıl Çizilir ? Kalibrasyon Eğrisi Hesaplama Nasıl Yapılır? gibi sorulara cevap bulabilirsiniz.

Kalibrasyon eğrisi, analitik kimyada bilinmeyen bir numune çözeltisinin konsantrasyonunu belirlemek için kullanılan bir yöntemdir. Bu, x ekseni üzerinde çizilen çözelti konsantrasyonu ve y ekseni üzerinde çizilen gözlemlenebilir değişken (örneğin, çözeltinin absorbansı) ile deneysel yollarla oluşturulan bir grafiktir. Eğri, kalibrasyon standartları olarak adlandırılan, hazırlanmış birkaç çözeltinin konsantrasyonu ve absorbansı ölçülerek oluşturulur. Eğri çizildikten sonra, bilinmeyen çözeltinin konsantrasyonu, absorbansına veya diğer gözlemlenebilir değişkene dayalı olarak eğri üzerine yerleştirerek belirlenebilir.

Kimyasal çözeltiler, konsantrasyonlarına bağlı olarak farklı miktarlarda ışığı emer. Bu gerçek, bir çözeltinin ışık absorbansı ile konsantrasyonu arasında doğrusal bir ilişki gösteren, Beer yasası olarak bilinen bir denklemde nicelenir. Araştırmacılar, spektrofotometre adı verilen bir laboratuvar aleti kullanarak bir çözeltinin absorbansını ölçebilir . Bu işleme bir bütün olarak spektrofotometri denir.

Spektrofotometri, bilinmeyen bir çözeltinin konsantrasyonunun belirlenmesinde faydalı olabilir. Örneğin, bir araştırmacı nehir suyu örneğine sahipse ve kurşun içeriğini bilmek istiyorsa, bir kalibrasyon eğrisi çizmek için bir spektrofotometre kullanarak bunu belirleyebilir. İlk olarak, araştırmacı, daha azdan daha yoğuna kadar değişen çeşitli standart kurşun çözümleri yaratır. Bu numuneler, her biri için farklı bir absorbans kaydeden spektrofotometreye yerleştirilir.

Deneysel olarak belirlenen absorbans değerleri, her bir kalibrasyon standardının bilinen konsantrasyonuna karşı bir grafik üzerinde çizilir. Absorbans durumunda Beer yasasına göre kabaca lineer olması gereken bir dizi nokta oluşturulur. Bu veri noktalarını birleştirmek için kalibrasyon eğrisini oluşturan bir çizgi çizilir. Hemen hemen her durumda, veri noktaları matematiksel olarak kesin olmayacaktır, bu nedenle çizgi, maksimum nokta sayısını kesecek şekilde çizilmelidir - bu en uygun çizgidir. Absorbansın konsantrasyonla ilişkisi doğrusal olsa da, bu deneysel olarak belirlenmiş diğer değişkenler için her zaman doğru değildir ve bazen ilişkiyi tanımlamak için eğriler kullanılmalıdır.

Bu aşamada, bilinmeyen çözüm analiz edilebilir. Numune spektrofotometreye yerleştirilir ve absorbansı ölçülür. Bu numune, aynı bileşiği içeren birkaç standarda göre ölçüldüğünden, absorbansı ve konsantrasyonu, o bileşik için kalibrasyon eğrisi boyunca bir yere düşmelidir. Bu, çözeltinin absorbansı bilindiğinde, konsantrasyonunun matematiksel veya grafiksel olarak çıkarılabileceği anlamına gelir.

Bilinmeyen çözümün y-değerinden - az önce ölçülen absorbansından - yatay bir çizgi çizilebilir. Çizginin kalibrasyon eğrisini geçtiği nokta, x-değerini yani konsantrasyonu gösterecektir. Bu noktadan aşağıya doğru çizilen dikey bir çizgi, bilinmeyen çözümün konsantrasyonunu verir. Kalibrasyon eğrisi çizgisinin denklemi, çözeltinin konsantrasyonunu matematiksel olarak belirlemek için de kullanılabilir.



Yorum Gönder

0 Yorumlar