Karagenan Nedir ? Kareganan Nerede Kullanılır ?

Karagenan Nedir ?


Bu yayınımızda Karagenan Nedir ? Karagenan Nerede Kullanılır ? Karegenan Özellikleri Nelerdir ? gibi sorulara cevap bulabilirsiniz.

Karagenan, Kuzey Amerika ve Avrupa kıyılarında bulunan bir deniz yosunu olan belirli kırmızı alg türlerinden elde edilen bir üründür . Ürün en çok hayvan kemiklerinden ekstrakte edilen jelatin gibi hayvansal bazlı ürünler yerine koyulaştırıcı bir madde olarak kullanılır . Birçok gıdada ve jel benzeri üründe yaygın bir bileşendir ve hatta biyokimyada uygulamaları vardır. Karagenan, birkaç farklı kırmızı alg türünden elde edilen başka bir madde olan agar ile neredeyse aynıdır .

Karagenan Nerede Kullanır ?

Gıda ve diğer ürünlerde, karagenan koyulaştırıcı, stabilizatör ve emülgatör olarak çalışır, yani karışık bileşenlerin ayrılmasını önlemeye yardımcı olur. Yiyeceklere pürüzsüz bir doku verir ve lezzeti vurgular. Süt proteinleri ile iyi reaksiyona girdiği için genellikle dondurma, yoğurt ve süzme peynir gibi süt bazlı gıdalarda kullanılır. Karagenan ayrıca jöle, turta dolgusu, çikolata , salata sosu ve hatta işlenmiş ette yağ ikamesi olarak bulunur. Alglerden geldiği için vejetaryen ve vegan ürünler için jelatin yerine kullanılabilir.

Diş macunu, kişisel yağlayıcılar ve oda spreyi jelleri gibi diğer gıda dışı maddeler de karagenan içerebilir. Gıdalarda olduğu gibi aynı işlevi görür - ürünü kalınlaştırmak ve stabilize etmek ve daha pürüzsüz hale getirmek. Bazı yangın söndürme köpüğü türleri ayrıca köpüğü kalınlaştıran ve yapışkan ve daha etkili olmasına yardımcı olan karagenan kullanır. Kimyada, onunla yapılan jeller, mikropları taşımak veya hücreleri hareketsiz hale getirmek için kullanılabilir.

Türler

Her biri farklı jel kuvvetlerine sahip olan üç ana karagenan sınıfı - kappa, iota ve lambda vardır. Kappa sınıfı, suyla karıştırıldığında katı, sert bir jel üretir ve süt proteinleri ile iyi reaksiyona girdiği bilinmektedir. Iota sınıfı, suyla karıştırıldığında yumuşak bir jel üretir ve kalsiyum ile birleştiğinde daha kolay jelleşme eğilimi gösterir . Lambda sınıfı, sütte doğru konsantrasyonda olmasına rağmen suda jelleşmez; bir ürünün jelleşmesine neden olmaktan çok koyulaştırıcı olarak kullanılır.

Geleneksel olarak, karagenan üretmek için kullanılan alg türleri İrlanda yosunu veya Chondrus crispus idi . Modern zamanlarda, kappa sınıfı çoğunlukla Eucheuma cottonii türünden üretilirken, iota Eucheuma denticulatum'dan ve lambda Gigartina cinsindeki türlerden gelir. Diğer kırmızı alg türleri de kullanılır ve her sınıftan çeşitli miktarlarda ürün verir.

Üretme

Karagenan iki şekilde üretilir: rafine ve yarı rafine. Rafine formu elde etmek için, algler birkaç saat alkali bir solüsyonda pişirilir, ardından deniz yosununun katı kısımları süzülür. Karagenan konsantre edilir ve çözeltiden çıkarılır, ardından kurutulur. Maddeyi çıkarmak için bu yöntem, yavaş ve pahalı olmasına rağmen yüzlerce yıldır kullanılmaktadır.

Yarı rafine formu üretmek için algler, potasyum hidroksit içeren alkali bir solüsyonda pişirilir. Potasyum, karagenanın çözelti içinde çözülmesini engeller, ancak proteinler ve karbonhidratlar gibi alglerin diğer kısımlarının çoğunun çözülmesine izin verir. Algler daha sonra çözeltiden çıkarılır, yıkanır ve kurutulur. Geriye kalan, toz haline getirilen karagenan ve selülozdur. Potasyum ile jelleşmediği için bu yöntemle lambda sınıfı üretilemez.

İrlanda yosununu yaklaşık 20 ila 30 dakika kaynatarak evde carrageenan üretmek mümkündür. Karışım soğuduğunda ve yosun uzaklaştırıldığında, karagenanın çoğu suda çözülerek jelleşmiş bir madde bırakacaktır.

Sağlık Kaygıları

2000'li yılların başında yapılan birkaç çalışma, belirli bir tür karagenanın - hidrolize edilmiş veya asit tarafından parçalanmış bozulmuş karagenan - kanserler de dahil olmak üzere gastrointestinal sorunlara neden olabileceğini öne sürdü. Bozulmuş tip tipik olarak gıdada kullanılmaz. Aslında, Gıda Katkı Maddeleri Ortak Uzman Komitesi (JECFA) tarafından yalnızca bozulmamış çeşit insan tüketimi için güvenli kabul edilmiş ve ABD Gıda ve İlaç Dairesi tarafından gıdalarda kullanım için onaylanmıştır.

 Karagenan Nedir ? Karagenan Nerede Kullanılır ? Karegenan Özellikleri Nelerdir ?


Yorum Gönder

0 Yorumlar