Köpeklerde Ağız Kitleleri: Belirtileri, Nedenleri ve Tedavileri

Köpeklerde Ağız Kitleleri: Belirtileri, Nedenleri ve Tedavileri



Bu yayınımızda Köpeklerde Ağız Kitleleri Belirtileri Nelerdir ? Köpeklerde Ağız Kitlesi Neden Olur ve Nasıl Tedavi Edilir ? gibi sorularınıza cevap bulabilirsiniz.

Köpeklerde ağız kitleleri, bir köpeğin ağzında veya başın etrafındaki alanda bulunan büyümeleri ifade eder. Bu büyümelerin tümü kanserli değildir ve kötü huylu veya iyi huylu olabilirler. Genel olarak, yaşlı köpekler ve erkek köpekler, ağız kitlelerini dişi köpeklere ve genç köpeklere göre daha fazla geliştirir gibi görünmektedir.

Ek olarak, Golden Retriever , Cocker Spaniel ve Saint Bernard dahil olmak üzere bazı köpek ırkları bu durumdan en çok muzdarip olma riski altındadır. Neyse ki, bu kitlelerin çoğu, özellikle yeterince erken keşfedildikleri takdirde tedavi edilebilir .

Köpeğinizin ağzında veya çevresinde kitlelerde büyüme olabileceğine dair işaretler görürseniz, uygun bir teşhis ve tedavi süreci için veterinerinize danışmalısınız. 

 Köpeklerde ağız içi kitlelerin belirtileri, nedenleri ve tedavileri hakkında bilmeniz gerekenleri aşağıda derledik.

Köpeklerde Ağız Kitlelerinin Belirtileri

Köpeklerde ağız kitleleri bir takım semptomlara neden olabilir. En yaygın semptomlardan bazıları şunlardır:

Kanayan yaralar

Ağız kokusu

Çiğneme sırasındaki sorunlar

Yoğun salya akıntısı

Diş sorunları (yer değiştirme dahil)

Genel olarak, bu kitlelerin ortaya çıktığı başlıca yerler, bir köpeğin diş etleri, dili, dudakları ve ağza yakın lenf bölgeleridir.

Köpeklerde Ağız Kitlelerinin Nedenleri

Köpeklerde ağız kitleleri genellikle idiyopatik olarak kabul edilir, bu da şu anda bilinen bir neden olmadığı anlamına gelir. Bununla birlikte, bir köpeğin bu büyümeleri geliştirme şansını artıran bir dizi faktör vardır.

Bu faktörlerden bazıları periodontal hastalık ve pasif içiciliği içerir.

Ek olarak, aşağıdaki köpek ırkları, bu büyümeleri diğer ırklardan daha sık bir oranda geliştiriyor gibi görünmektedir :

  • Golden Retrievers
  • Weimaraners
  • Chow Chows
  • German Shorthaired Pointers
  • Cocker Spaniels
  • Boxers
  • Miniature Poodles
  • Saint Bernards

Köpeklerde Ağız Kitleleri Veteriner Tedavileri

Köpeğinizin ağızda kitle geliştirdiğini fark ederseniz, veteriner hekiminiz büyük olasılıkla büyüme dokusundan biyopsi almak isteyecektir. Bu, kitlenin kanserli olup olmadığını anlamalarına yardımcı olacaktır. Bazı durumlarda veterinerler, durumun kapsamını değerlendirmek için X-ışınlarını da kullanabilir.

Tedavi söz konusu olduğunda, veterinerler genellikle kitleyi çıkarmak için cerrahi bir prosedür kullanır. Bazı durumlarda, veterinerler ayrıca bir kemoterapi veya radyasyon kürü kullanabilir.

Evde iyileşirken, köpeğiniz yiyecek tüketmekle ilgili sorunlar yaşayabilir, bu nedenle süreci kolaylaştırmanın yolları hakkında veterinerinizle konuşun.

Köpeğiniz hiç oral kitle geliştirdi mi? Veterineriniz köpeğinize nasıl davrandı? Aşağıdaki yorumlarda bize her şeyi anlatın.

 Köpeklerde Ağız Kitleleri Belirtileri Nelerdir ? Köpeklerde Ağız Kitlesi Neden Olur ve Nasıl Tedavi Edilir ?


Yorum Gönder

0 Yorumlar