Polyester Nedir? Nerelerde Kullanılır,Nasıl Yapılır ?

Polyester Hammaddesi
Polyester Nedir ?


Bu yayınımızda Polyester Nedir ? Polyester Nasıl Yapılır? Polyester Nerelerde Kullanılır ? Polyester Hammaddesi Nedir ? gibi sorularınıza cevap bulabilirsiniz.

Polyester, sentezlenmiş polimerlerden üretilen, genellikle bir tekstil ürünü olan bir üründür . Çok esnek olma eğilimindedir, çabuk kurur, küf ve küf gibi biyolojik hasarlara karşı dirençlidir, yıkanması kolaydır ve kalıpları iyi tutar. Polyester genellikle bir tekstil olarak kötü muamele görse de, birçok faydalı uygulaması vardır. Bununla birlikte, oldukça yanıcıdır, bu nedenle giyerken dikkatli olunmalıdır. Birçok sentetik kumaş, polimerlerden yapıldıkları için yanıcılığa maruz kalır.

Bu madde, plastik içecek şişeleri yapmak için kullanılanla aynı malzeme olan polietilen tereftalattan (PET) yapılmıştır. Birçok içecek şişesi yeniden ısıtılarak geri dönüştürülür ve verimli bir kullanım olmasının yanı sıra polimerlerin çöplüklerden uzak tutulmasına da yardımcı olan polyester elyaflara dönüştürülür. Polyester, 1940'ların başında İngiltere'de icat edilen bir plastiktir. 1950'lerde bakımı kolay, dökümlü ve çok yönlü olması nedeniyle bir tekstil olarak popüler hale geldi.

Polyester Nasıl Yapılır ? -Kimyasal İşlem-

Polyester yapmak için etilen glikol ve dimetil tereftalat birlikte karıştırılır. Kimyasal reaksiyon bistereftalat ile sonuçlanır. Bu madde 270 derece Fahrenheit'e (132 santigrat derece) ısıtılır ve tekrar reaksiyona girerek polietilen tereftalat oluşturur. Polimerlerle sonuçlanan birçok kimyasal reaksiyon gibi, polyester üretim süreci de sağlıksız gaz çıkışına neden olur ve PET yapan herkes koruyucu giymelidir. Polimerleri sentezledikten sonra üretici, bunlarla ne yapacağına karar verir.

PET, daha sonra geri dönüştürülebilecek plastiklere dönüştürülebilir. Oldukça dövülebilir bir malzemedir ve içecek şişeleri, yemek tepsileri ve hortumlar gibi her türlü uygulamada kullanılır. PET, otomobil döşemesi , yorgan dolgusu ve her türlü giysi gibi ürünlerde kullanılan elyafları yapmak için de kullanılabilir .

Polyester elyafı yapmak için, çok ince PET iplikleri üretmek için bir ekstrüder kullanılır. Polyester giysiler kaygan ve ipeksi bir his verme eğilimindedir, ancak bazı kullanıcılar için cilt tahrişine neden olabilir. Giysi yapmak için kullanılan bu tip lifler, polyesterin esnekliğini en üst düzeye çıkarmak için çoğu örülse de örülebilir veya dokunabilir. Bazı polyesterler, daha fazla loft veya esneme sağlamak veya cilt tahrişini en aza indirmek için diğer kumaşlarla karıştırılır.

Polyester Nedir ? Polyester Nasıl Yapılır? Polyester Nerelerde Kullanılır ? Polyester Hammaddesi Nedir ?

Yorum Gönder

0 Yorumlar