Yeşil Enerji Nedir ? Yeşil Enerji Kaynağı Örnekleri

yenilenebilir enerji türleri
Yeşil Enerji Nedir ?




Bu yayınımızda Yeşil Enerji Kaynakları Nelerdir ? Yenilenebilir Enerji Kaynakları Nelerdir ? Yeşil Enerji Örnekleri Nelerdir ? Yeşil Enerji Nedir Nerelerde Kullanılır ? Yeşil Enerji Özellikleri Nelerdir ? gibi sorulara cevap bulabilirsiniz.


Yeşil enerji, çevre üzerindeki olumsuz etkisini en aza indirecek şekilde üretilen enerjidir. Fosil yakıtlar başta olmak üzere geleneksel enerji kaynakları, küresel ısınma veya iklim değişikliği olarak bilinen bir etkinin birincil nedeni olduğuna inanılan sera gazları üretir. Güneş, rüzgar, jeotermal ve hidro enerji gibi yeşil enerji kaynakları, iklim değişikliğine çok az katkıda bulunan veya hiç katkısı olmayan alternatif kaynaklar olarak geliştirilmekte ve teşvik edilmektedir. Nükleer enerji bile bazen yeşil bir enerji kaynağı olarak kabul edilir, çünkü bazı nükleer teknoloji türleri petrol ve kömürden çok daha az atık üretir.

Yeşil Enerji Neden Önemlidir ?

18. yüzyılın ikinci yarısında başlayan sanayi devrimi, ekonomik büyüme, nüfus artışı ve yaşam kalitesinde derin bir artışa yol açan yeni makine tabanlı imalat yöntemleriyle dünyayı değiştirdi. O zamanlar, uzun vadeli sonuçlar düşünülemezdi, daha az hissediliyordu; ancak kömür ve petrol gibi çok büyük miktarlarda fosil yakıtların yakılması çevreye büyük zararlar vermiştir. Çoğu klimatolog, fosil yakıtların kullanımının küresel ısınmaya önemli ölçüde katkıda bulunduğu konusunda hemfikirdir. Bu terim, 19. yüzyılın sonlarından bu yana Dünya'nın yüzey sıcaklığındaki ölçülen artışı ve bu değişimin çevresel etkilerini ifade eder.

Yeşil enerji kaynakları geliştirmenin birincil amacı, hem atıkları hem de kirliliği en aza indirirken enerji üretmek ve böylece enerji üretiminin çevre üzerindeki etkisini azaltmaktır. Yeşil enerji kullanımını savunan bilim adamları, bu tür kaynakların kullanılmasının, sıcaklık artışını durduramasa veya tersine çeviremese de, iklim değişikliğinin meydana gelme hızını azaltacağını söylüyor. Bir diğer önemli hedef ise yenilenebilir enerji kaynakları yaratmaktır. Bu, sonlu olan ve 22. yüzyılın sonundan önce tükeneceği tahmin edilen fosil yakıt kaynaklarının aksine.

Hidro Enerji

Hidro Enerji

Bu teknoloji, jeneratörlere bağlı türbinlere güç sağlamak için suyun hareketini kullanır ve birçok ülkede diğer yeşil kaynaklardan daha büyük oranda enerji sağlar. Hidroelektrik önemli miktarda atık üretmez ve benzersiz bir çevresel avantaj sağlar. En büyük hidroelektrik tesislerinin çoğu, eğlence etkinlikleri için bir yer olarak hizmet edebilecek bir rezervuardan yararlanır. Büyük bir su kaynağının varlığı da tarım bölgeleri için değerli destek sağlayabilir.

Ancak bazı durumlarda, bir nehre baraj yapmak ve yapay bir göl oluşturmak çevreye zarar verebilir. Balıklar, örneğin popülasyonlarını azaltarak barajı geçemeyebilir. İnsan yapımı rezervuarlar, daha önce kuru olan bir alanı su basmasını ve onu önemli ölçüde değiştirmesini gerektirir. Çin'deki Three Gorges Barajı, her ikisinin de açık bir örneğini sunuyor: Barajın yapıldığı nehirde yaşayan baiji veya Yangtze nehir yunusu, şimdi işlevsel olarak nesli tükenmiştir ve 1 milyondan fazla insan, kasabaları kapatıldığında yeniden yerleşmeye zorlanmıştır. rezervuar oluşturmak için suda.

Güneş Enerjisi 

Güneş Enerjisi

Güneş enerjisi herhangi bir emisyon üretmez , yenilenebilir ve taşınabilir cihazların yanı sıra evlere güç sağlamak için oldukça uygundur. Birçok yeni ev, güneş panelleri ve su ısıtma sistemleri ile güneş enerjisi üretimini bir tasarım konsepti olarak dikkate alıyor. Güneş enerjisiyle ulaşım hedefine henüz ulaşılmamış olsa da, paneller araçlarda iklimlendirme için bir güç kaynağı olarak kullanılabilir.

Büyük ölçekli enerji üretimi söz konusu olduğunda, güneş enerjisi teknolojisinin ana dezavantajı, güneş panelleri ve enerji depolama cihazlarının önemli miktarda arazi kullanmasıdır. Bu, diğer kullanımlar için uygun olmayan arazi üzerine inşa edilerek bir şekilde engellenebilir. Teknoloji gelişmiş olsa da, çoğu yalnızca %20 oranında verimlidir ve kurulumu pahalı olabilir.

Rüzgar Enerjisi

Rüzgar Gücü

Rüzgar, bir güç toplama, depolama ve dağıtım sistemine bağlı büyük türbinlerle enerji üretmek için kullanılır. Bu tür enerji üretimi, küçük, izole topluluklara elektrik sağlamanın oldukça etkili bir yöntemidir. Rüzgar türbinleri içeren araziler başka amaçlar için daha kolay kullanılabilir olduğundan, tarım alanlarında genellikle güneş enerjisiyle çalışan yöntemlere tercih edilirler. Açık deniz rüzgar çiftlikleri çok daha yüksek inşaat ve bakım maliyetlerine sahiptir, ancak daha güçlü ve daha tutarlı rüzgarlardan faydalanabilirler.

Türbinler büyük olduğu için, bazı insanlar çevrenin güzelliğinden dikkati dağıtan göz kamaştırıcı olduklarından şikayet ediyorlar. Ayrıca yerel kuş ve yarasa popülasyonlarına zarar verebilecekleri konusunda bazı endişeler var.

Jeotermal Enerji

Jeotermal Enerji

Jeotermal enerji, yüzeyinin altındaki dünya tarafından ısı şeklinde üretilir. Teknik olarak yenilenebilir bir kaynak olmasa da, aşağı yukarı süresiz olarak sürdürülebilir ve fosil yakıtlara kıyasla sadece az miktarda atık üretiyor. Birçok ülke bu tür enerjiyi gereksinimlerinin bir kısmı için kullanır, ancak çoğu termik enerji santrali, enerjinin daha kolay çıkarılabildiği tektonik levha sınırlarının yakınında bulunur. Jeotermal enerjinin dünyanın önemli bir bölümünü tedarik etme potansiyeli, ihtiyaç duyduğu teknolojinin maliyeti ile sınırlıdır.

Nükleer Enerji

Nükleer Enerji

Bazı nükleer enerji türleri, çok az miktarda atık ürettikleri için yeşil olarak sınıflandırılır. Yeşil bir nükleer reaktör, nükleer dönüşüm adı verilen bir sürece dayanarak enerji üretmek için kendi nükleer atıklarını yakabilir. Bu süreçte atık, benzer reaksiyonlarla giderek daha düşük enerjili formlara dönüştürülür. Bu, mevcut enerjinin neredeyse tamamının nükleer enerji santrallerinde en sık kullanılan yakıt kaynakları olan toryum veya uranyumdan elde edilebileceği anlamına gelir. Bilim adamları, bu enerji üretiminin çok verimli olduğuna, beş milyar yıla kadar dünyanın ihtiyacının %100'ünü karşılayabileceğine inanıyor.

Ancak birçok insan, Ukrayna'daki Çernobil Nükleer Santrali ve Japonya'daki Fukushima I Nükleer Santrali gibi kazalar nedeniyle nükleer enerjiden korkuyor. Bu büyüklükteki bir felaket sadece çalışanları ve santral yakınındaki diğerlerini öldürmekle kalmaz, olay sırasında salınan radyoaktiviteye maruz kalan nüfusta potansiyel olarak kanser artışına da yol açabilir. Bununla birlikte, bu büyüklükte çok az sayıda olay meydana geldi ve tarihin en büyüklerinden biri olan Fukushima Daiichi felaketinin bile bölgede kansere bağlı ölümleri önemli ölçüde artırması beklenmiyor.

Daha Temiz Fosil Yakıtlar

Yeni enerji kaynakları geliştirmenin yanı sıra, yeşil enerji hareketinin bir diğer amacı, mevcut fosil yakıt teknolojisini daha çevre dostu hale getirmek için rafine etmektir. Buna bir örnek, yanan kömürden kaynaklanan gaz emisyonlarını azaltmaya çalışan temiz kömür teknolojisidir. Bunu başarmanın bir yolu, kömürü gaza dönüştürmek ve ardından gazı yakarak enerji üretmektir. Bu tür enerji üretimi, geleneksel fosil yakıt yakma yöntemlerinden daha temiz olsa da, eleştirmenler çevresel maliyetin hala çok yüksek olduğuna inanıyor. Diğer bir konu ise teknolojinin daha az zararlı olmasına rağmen kömürün hala sınırlı bir kaynak olmasıdır.

 

Yeşil Enerji Kaynakları Nelerdir ? Yenilenebilir Enerji Kaynakları Nelerdir ? Yeşil Enerji Örnekleri Nelerdir ? Yeşil Enerji Nedir Nerelerde Kullanılır ? Yeşil Enerji Özellikleri Nelerdir ? 

Yorum Gönder

0 Yorumlar