Kapı Pervazı -Sövesi- Nedir ?

kapı pervazı nedir
Kapı Pervazı -Sövesi- Nedir ?


Bu yayınımızda Kapı Pervazı -Sövesi- Nedir ? Kapı Pervazı-Sövesi- Özellikleri Nelerdir ? gibi sorulara cevap bulabilirsiniz.

Bir kapı pervazı, bir kapı çerçevesinin dikey kısmı olup, çerçevenin geri kalanının yanı sıra kapının kendisi için bir destek görevi görür. Her çerçevenin iki pervazı vardır. Menteşe pervazı, menteşelerin takıldığı taraftır ve vuruş pervazı, kilitleme mekanizmasının vuruşa mandallandığı taraftır. Pervazlar ayrıca çerçeveyi çevreleyen duvara monte etmek için kullanılır. İki pervazı birleştiren yatay elemana kafa denir.

Kapı söve yapımında kullanılan malzeme büyük ölçüde nerede kullanılacağına göre belirlenir. Çoğu konut ortamında kapı çerçevesi ahşaptan yapılmıştır. Genellikle kasa veya kaplama ile gizlenir, bu nedenle ahşabın türü ve bitişi genellikle önemli değildir. Ticari kullanımlar için, içi boş metal kapı pervazları en yaygın olanıdır ve iç uygulamalar için soğuk haddelenmiş çelikten veya dış kullanım için galvanizli çelikten yapılmıştır. Bazı mimarlar, daha güzel bir yüzey sağlamak için paslanmaz çelik veya alüminyumdan yapılmış çerçeveler belirtebilirken , dayanıklılıkları ve hava koşullarına karşı dayanıklılıkları için fiberglas çerçeveler kullanılır.

Bir kapı pervazını oluşturan bir dizi bileşen vardır. Duvara paralel olan yüzey olan pervazın yüzü vardır. Sövenin durması, kapıyı yerinde tutan ve çerçevenin içinden dümdüz sallanmasını engelleyen çıkıntıdır. Kapı pervazlarının çoğu, diğerinden daha büyük bir yiv ile donatılmış olarak gelir, bu da, eşit yivli çerçeveler özel olarak yapılabilse de, stopun merkezlenmediği anlamına gelir.

Kapı kasası siparişi verirken, söve boğaz ölçüsünden başlayarak sövelerle ilgili birkaç detay belirlenmelidir. Boğaz, montaj için bir duvarın etrafını saran kapı pervazının arka kısmıdır. Kurulacağı duvarın kalınlığına eşit olmalıdır. Ardından, kullanılacak donanım türleri belirtilmelidir. Daha sonra her kapı pervazı, donanım kurulumunu barındırmak ve desteklemek için oyuklarla hazırlanacak veya çelik plakalarla güçlendirilecektir.

Kapı pervazlarını bitişik duvarlara sabitlemek için çeşitli bağlantı elemanları kullanılır. Ahşap çerçevelerde çoğu çivi ve vida türü kabul edilebilir. Metal çerçeveler özel ankrajlar gerektirir ve genellikle bu ankrajlar çerçeve ile birlikte sipariş edilmelidir. Yığma duvarlar için , pervazın içine bir T-ankraj veya tel ankraj kaynak yapılır, ardından tuğla veya blok katmanları arasına yerleştirilir. Alçıpanda kullanılan çerçevelerin pervazına bir sıkıştırma ankrajı kaynaklanır ve dikildikten sonra duvarlara uyacak şekilde ayarlanabilir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar