Beşeri Bilimler Nedir ? | Beşeri Bilim Dalları

Beşeri Bilimler Nelerdir ?

Bu yayınımızda Beşeri Bilimler Nelerdir ? Beşeri Bilim Dalları Nelerdir ? gibi soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

Beşeri bilimler, son derece geniş bir akademik disiplinler kümesidir. Beşeri bilimler esasen "ampirik bilim olmayan herhangi bir şey" olarak tanımlanabilir. Bu klasikler, tarih, diller, hukuk, edebiyat, sahne sanatları , felsefe , din ve görsel sanatları kapsar. Bazı disiplinler hem beşeri bilimlerin hem de bilimlerin bir parçası olarak kabul edilebilir: örneğin antropoloji ve dilbilim . Çoğu üniversite mezununun beşeri bilimlerden birinde derecesi vardır.

Ana alanların her birinin hızlı bir incelemesi:

Klasikler, klasik antik çağ kültürünün, özellikle Antik Yunan ve Roma uygarlıklarının incelenmesidir. Klasikler, beşeri bilimlerde tarihsel olarak çok önemli bir yere sahipti. 14. ila 17. yüzyıllar arasındaki " Rönesans ", yüzyıllardır kaybolmuş olan klasik Yunan ve Roma fikirlerinin yeniden canlanması ve özümsenmesi olduğu için böyle adlandırıldı. Rönesans ayrıca 8. - 13. yüzyılların İslami Altın Çağı'ndan fikir ve teknolojileri de içeriyordu.

Tarih, elbette, MÖ 4. binyıldaki en eski yazılardan bugün yaratılan tarihe kadar geçmişin incelenmesidir. Büyük bir olaydaki "mürekkebin kuruması" bir yıldan az sürebilir ve bunun tarih olarak kabul edilmesi gerekebilir. Elbette, tarihsel hesaplar taraflı olabilir. Özellikle 19. yüzyılda popüler olan "büyük adam" tarih teorileri, tek tek bireylerin önemli tarihsel olaylara katkılarını bağlam içinde düzgün bir şekilde analiz etmektense gereğinden fazla vurgulamıştır.

Beşeri Bilimler Nelerdir ?
                                    

Diller, beşeri bilimlerde temel bir çalışma alanıdır. Bir zamanlar, çoğu eğitimli kişinin özellikle Latince'ye aşinalık gerektiren iki dilli olması bekleniyordu, ancak İngilizce baskın küresel dil haline geldiğinden, Batı dünyasında dil öğrenmenin önemi üzerinde durulmadı, ancak neredeyse göz ardı edildi. Örneğin, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki çoğu devlet okulunda bir dil öğrenmek zorunludur.

Hukukun yönetimi ve incelenmesi, diğer birçok beşeri bilimler gibi, tarihin şafağına kadar uzanır. Hukuk, bir toplumu düzenleyen kurallardan oluşur. Modern zamanlarda, bunlar genellikle seçilmiş temsilciler aracılığıyla demokratik olarak seçilir. Çoğu ülkede, hukuk o kadar karmaşıktır ki, uzmanların -avukatlar, hukuk alimleri ve yargıçlar- onu kayda değer herhangi bir ayrıntıda anlamasını gerektirir.

Gösteri ve görsel sanatlar, beşeri bilimlerin son derece eski bir alanıdır ve muhtemelen daha önce olmasa da yaklaşık 150.000 yıl önce insanlığın şafağına kadar uzanır. Çoğu insan sanata aşinadır - sanat her yerde bulunur. Filmler, tablolar, danslar, aksesuarlar ve giysiler, hatta iç dekorasyonların tümü sanat türleri olarak kabul edilebilir. Sanat üreterek geçimini sağlamak zor olabilir, ancak en iyi sanatçılar genellikle geniş çapta saygı görür ve finansal açıdan başarılıdır. Çoğu kişi, bazı alanlarda açıkça geniş bir fikir birliği olmasına rağmen, sanatın yorumlanmasının büyük ölçüde öznel olduğunu iddia ediyor.

Felsefe ve din, beşeri bilimlerin metafizik , etik, epistemoloji (ne bildiğimizi nasıl biliyoruz?) ve mantık tartışmalarıyla ilişkili iki alanıdır . Din, bu soruların cevapları için doğaüstü veya ilahi kaynaklara başvurma eğilimindeyken, felsefe bir takım alternatiflerle karşımıza çıkar. Felsefe ve din bazen çelişir, çünkü filozoflar daha önce dinin kapsamı altındaki soruları seküler bir açıdan yanıtlamaya çalışırlar. Din çalışması, elbette, dünya dinlerinin kültürünü ve tarihini de içerir.

 

 


Yorum Gönder

0 Yorumlar