Balıklar Neden Yan ve Ters Yüzer ? | Nasıl Tedavi Edilir ?

Balıklar Neden Yan Yüzer ?

Bu yayınımızda Balıklar Neden Yan Yüzer ? Balıklar Neden Yan Yatar ? Balıklar Neden Ters Yüzer ? Yan Yüzen Balık Nasıl Tedavi Edilir ? gibi sorularınıza cevap bulabilirsiniz.

Aniden yana veya baş aşağı yüzen bir balık genellikle "yüzme kesesi hastalığı" olarak bilinen hastalığa sahiptir. Yüzme kesesi, çoğu kemikli balığın sahip olduğu bir iç organdır. Diğer iç organların arkasına oturan ve balığın yüzdürme gücünü kontrol eden gazla dolu bir kesedir. Yüzme kesesi temel olarak, balığın sudaki konumunu kontrol etmesini sağlayan bir gaz torbasıdır. 

Ses algılama ve üretim için de kullanılan yüzücü kese, balığınızın genel sağlığı için çok önemlidir. Yüzücü kese hastalığından mustarip bir balık, yüzücü keselerine giren ve çıkan gazı düzenleyemez, bu da dengesizliğe neden olur ve onları yan ya da baş aşağı yüzer hale getirir.

Yüzme Kesesi Hastalığı Nedir?

Yüzme kesesi hastalığı , bir balığın yüzme kesesi sıkıştığında muzdarip olabileceği bir hastalıktır. Bu olduğunda, balık havayı doğru alanlarda tutamaz, bu da balığın ters veya yan yüzerek yüzmesine neden olur.

Betta balıkları ve süslü Japon balıkları, şekilleri ve omurga yapıları nedeniyle en çok yüzme kesesi hastalığından etkilenir. Yuvarlak, kısa vücutların sıkıştırılmış organlara sahip olma olasılığı daha yüksektir, bu da yiyecekleri sindirmeyi zorlaştırarak kabızlığa yol açar.

Yüzme Kesesi Hastalığına Neden Olan Nedir?

Yüzme kesesi hastalığı, balıklarınızın kışın yakaladığı rastgele bir soğuk algınlığı değildir: nedenleri (ve çözümleri!) vardır.

Birden fazla nedeni vardır ve gelecekte olmasını önlemek için tam olarak ne olduğunu belirlemek çok önemlidir.

Yüzme kesesi hastalığı (bazıları buna yüzme kesesi bozukluğu olarak atıfta bulunur) büyük ölçüde aşırı beslenmeden (daha sonra şişkinlik ve kabızlığa yol açar) veya bir enfeksiyondan kaynaklanır. Balık yemek yerken çok fazla hava almaktan da kaynaklanabilir.

Balıklar Neden Yan Yüzer ?

                                    

Yüzme Kesesi Hastalığının Nedenleri:

  • Kabızlık ve metabolizma sorunları
  • Bir balık kabız olduğunda veya metabolizma sorunları olduğunda, balığın yüzme kesesi sıkışır, bu da onu çok doldurur ve bu da kaldırma kuvvetini değiştirir.
  • Aşırı besleme
  • Yemdeki yüksek nitrat seviyeleri, balık aşırı beslenirse kolayca şişkinliğe ve kabızlığa yol açarak yüzme kesesi hastalığına neden olur.
  • Bakteriyel enfeksiyonlar veya parazitler
  • Akvaryumu temiz tutmamak, bakteriyel enfeksiyon ve parazitlerin önde gelen nedenlerinden biridir.

Büyümüş Organlar ve Tıkanıklıklar

Balıklar çok fazla hava yuttuğunda bunlar meydana gelebilir. Bazı nadir kusurlar, organlarda büyüme veya tıkanıklıklara neden olur, ancak bunlar genellikle balığın yaşamının erken dönemlerinde ortaya çıkar.

Balıklar Neden Yan Yüzer ?

                              

Soğuk Su Sıcaklığı

Soğuk su, balığınızın metabolizmasını yavaşlatarak kabızlığa ve yüzme kesesi hastalığına ye yol açabilecek diğer sindirim sorunlarına neden olur.

Yüzme Mesane Hastalığı Tedavi Edilebilir mi?

Neyse ki, yüzücü mesane hastalığını erken yakalarsanız tedavi edebilirsiniz, ancak bu ilaçla iyileştirilebilecek bir şey değil.

İlk olarak, balık arkadaşınızı üç ila dört gün boyunca katı, yemeksiz bir diyete sokmanız gerekir. Oruç tutmak, balığınızın kendi kendine çözmesi gereken metabolizma sorunlarına izin verecektir.

Dördüncü veya beşinci günde, pullu arkadaşınıza pişmiş bir bezelye verin (derisiz!). Bu, herhangi bir kabızlığı hafifletmeye ve sistemi temizlemeye yardımcı olacaktır. Bir bezelyeyi mikrodalgada pişirebilir veya kaynatabilir ve piştikten sonra kabuğunu sıkabilirsiniz.

Akvaryum suyunu 25-26 derece arasında tutun. Bu, balıklarınızın metabolizmasını düzenlemeye ve onları rahat ettirmeye yardımcı olacaktır.

Akvaryumunuz toparlanırken su seviyesini biraz düşürmek de kötü bir fikir değildir. Balık  arkadaşınızın etrafta yüzmesi ve yiyeceklerini alması daha az stresli hale getirecektir. Ayrıca, filtre fazla pisliği daha hızlı ve daha kolay temizleyecektir.

Balıklar Neden Yan Yüzer ?

                                 

Yüzme Mesane Hastalığını Nasıl Önleyebilirim?

Bu durumda (ve çoğu durumda) en iyi ilaç önlemedir. Hatırlanması gereken en önemli iki faktör su kalitesi ve doğru beslenmedir.

Kirli akvaryumlar, enfeksiyonların ve bağırsak parazitlerinin ana nedenidir, bu yüzden akvaryumunuzu temiz tutmanız çok önemlidir. Filtre ömrünüzü uzatmak ve bir mola vermek için tankta fark ettiğiniz fazla yiyecek veya kalıntıları temizleyin.

Aşırı besleme kabızlığa ve şişkinliğe neden olur, bu nedenle balığınızı uygun miktarda beslemeye özen gösterin. Genel kural, balığınızı 2-3 dakika içinde yiyebilecekleri kadar beslemenizdir.

Kuru yem veriyorsanız, balık arkadaşlarınıza vermeden önce ıslatmak için bir dakikanızı ayırın. Yiyecekler zaten ıslanmışsa, o kadar fazla hava yutmaları gerekmez.

Balık türünüz için aksi belirtilmediği sürece, ideal sıcaklık 25-26 derecedir.

Başka Bir Şey Olabilir mi?

Bu özel semptom için genellikle başka bir hastalık değildir. Bununla birlikte, balıklar çeşitli nedenlerle düzensiz yüzebilir (etrafta dolaşmak, daireler çizerek yüzmek vb.). Balığınız garip davranıyorsa, veterinerinizle veya bir sucul bakım uzmanıyla konuşun.

Balık arkadaşınız komik yüzüyorsa, panik yapmayın. Bu adımları izleyin ve arkadaşınız iyileşmeye giden tekne yolunda olacaktır.

  • 3-4 gün beslemeyin.
  • Oruç döneminden sonra lütfen onlara pişmiş, kabuklu bezelye verin.
  • İyileşme süresi boyunca su sıcaklıklarını 25-26 derecede tutun.
  • İyileşme döneminde su seviyelerini düşürün.
  • Balığınız yüzme kesesi hastalığına yakalanmadıysa, bazı önleyici tedbirler alın ve balık tutan arkadaşınızın evinin temiz, doğru sıcaklıkta olduğundan ve onu uygun miktarda beslediğinizden emin olun.

Yorum Gönder

0 Yorumlar