Dünyanın En Büyük Uçağı Hangisidir ?

Dünyanın En Büyük Uçağı Hangisidir ?
                                 
           

Bu yayınımızda Dünyanın En Büyük Uçağı Hangisidir ? Antonov AN-225 Dünyanın En Büyük Uçağı mı ? Dünyanın En Büyük Uçağı Mriya Hakkında Bilgiler gibi sorularınıza cevaplar bulabilirsiniz.

Ukraynalı yetkililere göre , dünyanın en büyük uçağı Antonov AN-225'in Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sırasında imha edilmesi , neredeyse kült statüsüne sahip olduğu havacılık dünyasında alarm ve üzüntü yarattı.

Ukraynalı yetkililer "Mriya" veya "rüya" olarak adlandırılan devasa uçağın, "Rus işgalciler" tarafından saldırıya uğradığında Kiev yakınlarındaki bir havaalanına park edildiğini ve uçağı yeniden inşa edeceklerini de sözlerine ekledi.

"Rusya 'Mriya'mızı yok etmiş olabilir. Ama güçlü, özgür ve demokratik bir Avrupa devleti hayalimizi asla yıkamayacaklar. Biz galip geleceğiz!" Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba Twitter'da bu ifadeleri kullandı.

Dünyanın En Büyük Uçağı


Uçağın imha edildiğine dair bağımsız bir doğrulama yapılmadı. Antonov Şirketi'nden bir tweet , uzmanlar tarafından incelenene kadar uçağın "teknik durumunu" doğrulayamayacağını söyledi.

Antonov'u yöneten Ukrayna devlet savunma şirketi Ukroboronprom , uçağın imha edildiğini, ancak Rusya'nın pahasına yeniden inşa edileceğini - bunun 3 milyar dolara mal olacağını - belirten bir bildiri yayınladı.

Açıklamada, "Restorasyonun 3 milyar doların üzerinde ve beş yıldan fazla süreceği tahmin ediliyor" denildi. "Bizim görevimiz, bu masrafların Ukrayna'nın havacılığına ve hava kargo sektörüne kasten zarar veren Rusya Federasyonu tarafından karşılanmasıdır.

Daha sonraki bir açıklamada şirket, uçağın 24 Şubat'ta Kiev yakınlarında yerde bakım altında olduğunu söyledi.

Antonov Havayolları müdürüne göre, motorlardan biri onarım için sökülmüş ve uçak o gün uygun komutlar verilmesine rağmen havalanamadı.

Rus kuvvetleri, Cuma günü dünyanın en büyük uçağı AN-225'in bulunduğu Hostomel havaalanını ele geçirdiğini iddia etti. Yerdeki bir CNN ekibi, Rus hava indirme birliklerinin pozisyon aldığına tanık oldu.

Maxar Technologies'in uydu görüntüleri, AN-225'in depolandığı hangarın bir kısmında önemli hasar olduğunu gösteriyor.

Havaalanındaki bu yangınların gerçek yangınların mı yoksa askeri saldırılardan kaynaklanan patlamaların sonucu mu olduğu net değil.

Onaylanırsa, saldırı, Sovyetler Birliği günlerine kadar uzanan 30 yıldan fazla hizmet görmüş bir uçağa şok edici bir son verecek.

Dünyanın en büyük uçağı olan AN-225 bazen diğer ülkelerdeki krizler sırasında hava taşımacılığına yardım etmek için hazırlandı. 2010 Haiti depreminin ardından komşu Dominik Cumhuriyeti'ne yardım malzemeleri ulaştırdı. Covid pandemisinin ilk günlerinde tıbbi malzemeleri etkilenen bölgelere taşımak için kullanıldı.

Havacılık dünyasındaki popülaritesi, özellikle hava gösterilerinde yıldız gösterileri yaptığında, gittiği her yerde genellikle büyük kalabalıklar çekmesi anlamına geliyordu.

Bugüne kadar, Mriya şimdiye kadar yapılmış en ağır ve en büyük uçak olmaya devam ediyor. Altı turbofan motorla güçlendirilmiş, içinde veya sırtında taşınabilen maksimum 250 ton yük ağırlığına sahiptir. Operasyonel hizmette herhangi bir uçağın en büyük kanat açıklığına sahiptir.

Tasarımı bulan Kiev merkezli Antonov şirketi tarafından şimdiye kadar sadece bir adet An-225 inşa edildi. İlk kez 1988'de uçtu ve o zamandan beri hizmetteydi.

İkinci bir uçakta inşaata başlandı, ancak asla bitmedi.

An-225'in hikayesi 1960 ve 70'lerde Sovyetler Birliği'nin Amerika Birleşik Devletleri ile uzay yarışında kilitli kaldığı zamanlarda başlıyor.

1970'lerin sonunda, büyük ve ağır yüklerin toplanma yerlerinden, Yuri Gagarin'in 1961'deki öncü uzay yolculuğunun fırlatma rampası olan Kazakistan çöllerinde genişleyen uzay limanı olan Baykonur Uzay Üssü'ne taşınması ihtiyacı ortaya çıktı.

Söz konusu kargo, Sovyetler Birliği'nin NASA'nın Uzay Mekiği'ne verdiği yanıt olan Buran uzay aracıydı. O sırada onu taşıyabilecek uçak olmadığı için Antonov şirketine bir tane geliştirmesi emredildi.

 


Yorum Gönder

0 Yorumlar