Roş Aşana Nedir ? Roş Aşana Bayramı Anlamı ?

Roş Aşana Nedir ?


Roş Aşana Nedir ? Roş Aşana Bayramı Nedir ?

Roş Aşana genellikle Yahudi Yeni Yılı olarak adlandırılır ve Kefaret Günü Yom Kippur ile biten 10 Huşu Günü'nün başlangıcıdır. Roş Aşana Gregoryen takvimine göre kutlanmaz, bunun yerine Yahudi takvimine göre kutlanır. Tarih değişir, ancak genellikle Eylül veya Ekim'dir.

Roş Aşana, Yahudi halkının geçen yılı düşünmesi ve önümüzdeki yıl için iyi şeyler umması için bir zamandır. Bu, Yüksek Kutsal Günlerden biridir. İş kısıtlamalarına gidilir. İşin tanımı, kişinin ait olduğu Yahudilik mezhebine göre değişir. Örneğin, bazı durumlarda iş, araba kullanmak anlamına gelebilir, ancak diğer mezheplerde, sadece Tapınağa araba sürmeye izin verilir.

Yahudiliğin çoğu mezhebi Rosh Hashanah'ı iki gün boyunca kutlar. İlk gün, sabahın çoğu tapınakta geçer. Tapınakta önemli bir olay, keçi boynuzundan yapılmış bir boynuz olan şofarın üflenmesidir. Şofar, Roş Aşana ayininde 100 nota üfler.

Roş Aşana Nedir ?

                                

Şofar üflemek, insanların geçen yılı ruhsal olarak yansıtabilmeleri için ruhsal ve zihinsel bir uyanışının simgesidir. Aslında, birçok kişi Roş Aşana'yı Uyanış Günü veya Anma Günü olarak adlandırır. Diğer kültürlerin Yeni Yıl kutlamaları gibi, Roş Aşana da kişinin hayatını nasıl daha iyi hale getirebileceğini düşünme zamanıdır.

Günün sonuna doğru, Yahudiler nehirlere veya derelere giderler ve ceplerindeki her şeyi oraya atarlar. Buna Tashlikh denir. İnsanların cebinde bir şey yoksa ekmek kırıntıları atarlar. Bu “dökülme”, Yeni Yıl'a yük ve günah olmadan girilmesi için geçen yılla olan kopukluğu sembolize eder. Çoğu zaman, birçoğu aynı yerde toplandığı ve sürece topluluk ruhunu kattığı için, işten çıkarma süreci oldukça sosyaldir. Hep birlikte Tanrı'nın gözünde yeni olurlar.

Roş Aşana genellikle ilk gün tatlı bir yeni yıl dileğini simgeleyen, neredeyse her zaman bala batırılmış elma içeren özel bir yemekle sona erer. Diğer geleneksel yiyecekler arasında yuvarlak olan ve yılın dönüşünü simgeleyen Challah , refah ve doğurganlığı temsil eden balık ve Tanrı'nın antlaşmasını yerine getirme vaadini temsil eden nar gibi yeni meyveler yer alır.

Huşu Günleri bir düşünme zamanı ve Yom Kippur ile doruğa ulaşan bir sevinme zamanıdır. Bu, Yahudilerin Tanrı'ya ya da başkalarına karşı günahlar için kefaret uygulaması yaptıkları ve esasen Tanrı'nın ahdini tutma vaatlerinde yenilendikleri zamandır.


Yorum Gönder

0 Yorumlar