B2 Vitamini Nedir ? (G Vitamini) Eksiklikleri Nelerdir ?

B2 Vitamini Nedir ?

                                    

Bu yayınımızda B2 Vitamini Nedir ? B2 Vitamini Eksikliği Nelerdir ? G Vitamini Nedir ? , G Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir ? G Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur ? Riboflavin Eksikliği Nedir ? gibi sorulara yanıt bulabilirsiniz.

B2 Vitamini vücuttaki belirli enzimlerin çalışması için gerekli olan ve kimyasal olarak ilişkili olmasa da genellikle aynı gıdalarda birlikte bulunan bir grup maddeden ( B vitamini kompleksi ) herhangi biridir.

Bu arada B2 vitamini denilince akla gelen G vitamini artık çok duyacağınız bir terim değil. Aslında, yoğun altın rengiyle adlandırılan bir mikro besin olan riboflavin (laktoflavin ve B2 vitamini olarak da bilinir) G vitamini terimi artık için modası geçmiş bir isim. Riboflavin kelimesi “ribos” (bir çeşit şeker) ve Latince “flavus” (sarı anlamına gelen) kelimesinden gelir.

Riboflavin, (B2 Vitamini) insanlarda ve hayvanlarda sağlığın korunmasında kilit rol oynayan, kolayca emilen bir mikro besindir. Çok çeşitli hücresel süreçler için gereklidir ve yediğimiz gıdalardan enerji elde etmede çok önemlidir. Çalışmalar, riboflavinin demir eksikliği anemisi, karpal tünel sendromu, katarakt, migren ve rosaceanın (bir deri hastalığı) önlenmesinde ve/veya tedavisinde rol oynayabileceğini göstermiştir. Ve son araştırmalar, riboflavinin sirkadiyen (günlük) ritimlerin düzenlenmesinde rol oynayan üç vitaminden biri olduğunu buldu, çünkü gözün retinasındaki ışığa duyarlı bazı hücreleri aktive etmeye ve günlük biyolojik ritimlerimizi ışıkla senkronize etmeye yardımcı oluyor.

Riboflavin ayrıca:

  • Hücreleri oksijen hasarından korumaya yardımcı olur.
  • Hücresel enerji üretimini destekler.
  • Diğer B vitaminleri arzınızı korumaya yardımcı olur.

B2 Vİtamini (G Vitamini -Riboflavin )Eksikliği Neye Neden Olur ? 

Riboflavin eksikliği ciltte, gözlerde, karaciğerde ve sinirlerde zayıf büyüme ve diğer değişikliklere neden olur. Eksiklik genellikle erken evrelerinde gözle ilgili sorunlara neden olur. Aşırı ışık hassasiyeti, yırtılma, yanma, net görme kaybı ve gözlerin içinde ve çevresinde kaşıntı, eksikliği gösterebilir. Dudaklar, ağız ve dil üzerinde veya çevresinde yaralar veya burun veya erkeklerde skrotum çevresindeki derinin soyulması da semptomlar veya riboflavin eksikliği (b2 vitamini eksikliği) olabilir.

Tipik bir beslenmede buğday unu birincil riboflavin kaynağı olduğundan, ekmek, tahıl ve makarnalardan kaçınılan özel diyetler yapan kişiler riboflavin eksikliği açısından özel risk altında olabilir. Zenginleştirilmiş tahıllar hala büyük bir riboflavin kaynağıdır.

Toksisite

Sahip olabileceğiniz riboflavin miktarına ilişkin herhangi bir üst sınır bildirilmemiştir ve rapor edilmiş herhangi bir riboflavin toksisitesi belirtisi yoktur. Mikrobesin fazlalığı basitçe ortadan kaldırılacaktır ve yoğun rengi nedeniyle idrarınızı parlak sarı/altın rengine çevirebilir.

B2 Vitamini (G Vitamini - Riboflavin) Hangi Besinlerde Bulunur ?

  • Zenginleştirilmiş tam tahıllar
  • Mantarlar
  • Dana ciğeri
  • Ispanak ve marul
  • Kuşkonmaz
  • Hardal, karalahana ve şalgam yeşillikleri
  • Brokoli
  • Geyik eti
  • Yumurtalar
  • Süt*
gibi besinler B2 Vitamini içeren besinler olarak gösterilebilir.

Pişirirken sadece küçük miktarlarda riboflavin kaybolur, ancak riboflavin ışığa maruz kaldığında kolayca yok edilir. *Bardakta saklanan ve ışığa maruz kalan süt, riboflavin içeriğinin çoğunu kaybeder, bu nedenle sütteki riboflavini korumak için sütünüzü opak plastik sürahilerde veya kağıt kartonlarda saklayın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar