Toprak Drenajı Nedir, Neden Yapılır ?

Toprak Drenajı Nedir ?


Toprak Drenajı Nedir, Toprak Drenajı Nasıl Yapılır ? , Toprak Drenajı Neden Yapılır ? Toprak drenajı, toprağın suyun içinden geçmesine izin verme konusundaki doğal yeteneğini ifade eder. Yoğun toprak suyu tutacak, gevşek toprak ise suyun hızla geçmesine izin verecektir. Toprak drenajı, içinde hangi bitki türlerinin iyi büyüdüğünü belirleyebilir.

Killi toprak çok yoğun bir toprak türüdür. Parçacıkları birbirine sıkı sıkıya bağlıdır ve kil genellikle suyun akmasına izin vermez. Bu tip toprak yavaş yavaş havayı serbest bırakır ve suyun içine sızmasını sağlar. Killi toprak genellikle sağlam bir kaya yatağının üzerine oturur.

Kilden yavaşça süzülen su kaya yatağına ulaştığında, artık bir çıkışı ve toprak içinde havuzları kalmaz. İçinde büyüyen bitkiler kök çürüklüğü riski altındadır. Durgun suda uzun süre kalan kökler hastalığa ve mantara yatkın hale gelir ve solup ölebilir.

Kumlu toprak çok gevşektir. Parçacıkları hem suyun hem de havanın geçişine izin verir. Bu toprak suyu çok hızlı bir şekilde tahliye eder, bu da içindeki bitkilerin etrafında havanın dolaşmasına izin verir. Bu da bitkilerin kurumasına neden olabilir ve kumlu toprakta yetişen bazı çeşitlerin bu nedenle daha sık sulanması gerekebilir.

Yoğun killi toprak tipik olarak asidik ve gevşekken, kumlu toprak tipik olarak baziktir ve bitkiler için düşük miktarda besin içerir. İyi toprak drenajına sahip dengeli bir toprak, hem su hem de havanın kademeli olarak geçişine izin vererek, hem kil hem de kum karışımı içerecektir. Ayrıca yeni bitkileri beslemek için toprağa değerli miktarda besin katacaktır.

Bahçedeki toprağın kalitesini belirlemek için bahçıvanlar bir pH testi yapmak isteyebilir. Toprak test kitleri birçok ev geliştirme mağazasında ve bitki fidanlığında satın alınabilir. Çim veya bahçe içindeki çeşitli siteler test edilmelidir.

Organik kompost , toprak kalitesini ve drenajını iyileştirmek için kullanılan yaygın bir katkı maddesidir. Genellikle çim kupürleri, kıyılmış yapraklar ve mandıra veya et içermeyen mutfak yemek artıklarından oluşur. Organik kompost, asidik veya bazik toprakları orta pH değerine getirerek toprağın pH dengesini nötralize eder. Ayrıca gevşek parçacıkları yoğun kile dahil eder ve kumlu topraklara sağlamlık katar.

Organik kompost ilave edildikten sonra su tutmaya devam eden aşırı yoğun toprakların manuel olarak boşaltılması gerekebilir. Drenaj boruları ve hendekler, bahçe alanı veya toprak drenajının zayıf olduğu yerin etrafına kazılabilir. Bu borular ve hendekler, su akışını sorunlu bölgeden uzaklaştıracak ve havanın toprakta hareket etmesine izin verecektir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar