Sıvı Propan Nedir, Ne İşe Yarar ?

Sıvı Propan Nedir, Ne İşe Yarar ?

                                          

Propan , sıvı veya buhar formunda kullanılan petrol bazlı bir üründür. Propan, yalnızca aşırı basınç altında veya -45° Fahrenheit (-42.7° Santigrat) altındaki sıcaklıklarda sıvı halde bulunabilir. Sıvı propan -44° F (-42,2° C) sıcaklığa ulaştığında kaynar ve buhara dönüşür.

Sıvı propan son derece soğuk bir madde olduğu için, yanlış kullanıldığında da tehlikeli olabilir. Yanlış kullanımdan kaynaklanan donma hızlı ve aşırıdır. Görünüşte kokusuz, renksiz ve tatsızdır ve bir bardak suya çok benzer.

Sistemler, sıvı veya buhar propan kullanır ve iki form birbirinin yerine kullanılamaz. Ev ısıtıcıları veya pişirme cihazları gibi ısıtma sistemleri , propanın buhar formunu yakar. Depolama tankları yakıtı basınç altında ve dolayısıyla sıvı propan formunda tutar. Propan tanktan çıkıp normal sıcaklıklarda basınçsız bir alana girdiğinde buhara dönüşür. Yanması tehlikeli yangınlara neden olabileceğinden, depodan çıkarken sıvıyı düzenli tutmak için depolama tankları her zaman dik tutulmalıdır.

Sıvı propanın en ilginç kullanımlarından biri otomotiv endüstrisindedir. Sıvılaştırılmış Petrol Gazı (LPG) ilk olarak 1913 civarında bir araç yakıtı olarak ortaya çıktı ve o zamandan beri ağırlıklı olarak kamyon endüstrisinde kullanılıyor. 2009 itibariyle, Amerika Birleşik Devletleri'nde LPG ile çalışan hiçbir binek araç bulunmamaktadır, ancak arabalarını bu yakıtla çalıştırmak isteyen tüketiciler, gaz veya dizel yakıtlı arabaları için dönüştürücü kitleri alabilirler.

LPG'yi cazip kılan birçok özelliği vardır. Benzinden daha temiz yanar ve havaya daha az zehirli madde ve kirletici madde yayar. Galon başına maliyet de genellikle daha azdır.

Tüm olumlu yönlerine rağmen, araç yakıtı olarak sıvı propanın birkaç olumsuz yönü vardır. Bir anda donmaya neden olabileceğinden, tüketicilerin sıçramasından zarar gördüğüne dair birçok rapor var. Ne propanla çalışan arabalar ne de onları çalıştırmak için sıvı propan o kadar kolay bulunamıyor, bu yüzden onu kullanmak isteyenler tedarikçileri avlamalı ve arabalarına bir dönüştürücü kiti takmak için zaman ayırmalıdır. Petrol bazlı olması, yenilenebilir bir kaynak olmadığı anlamına gelir, bu nedenle çevreciler bunun eninde sonunda tükenecek ve hala tamamen temiz olmayan başka bir kaynak olduğunu iddia ederler.


Yorum Gönder

0 Yorumlar