İpek Böceği Nasıl İpek Üretir ?

İpek Böceği Nasıl İpek Üretir ?

                                             

Bu içeriğimizde İpek Böceği Nasıl İpek Üretir ? İpek Nasıl Üretilir ? sorusunun cevabını bulabilirsiniz. Tekstil endüstrisinde ,   ipek üretmek için her yıl yaklaşık 1,6 trilyon pupalı ​​ipekböceği kaynar suda diri diri haşlanır. Bu gönderide, acımasız ipek üretimi ve günümüzde mevcut olan hayvan dostu alternatifler hakkında her şeyi öğreneceksiniz.

İpek nasıl yapılır?

İpek, ipek güvesinin ağzındaki küçük bezlerde üretilir. Esas olarak proteinlerden oluşan hayvansal bir liftir. Tırtıl kendini içine sarar ve vücudunun etrafında koruyucu bir koza oluşturur. Aslında, daha sonra pupa olur ve bir kelebeğe dönüşür.

5000 yılı aşkın bir süre önce, ipekböceği ekonomik olarak kullanılabilmesi için Çin'de evcilleştirildi. Bu, adını dut yapraklarına olan düşkünlüğünden alan dut güvesi Bombyx mori'yi doğurdu. Bombyx mori, yüksek performans için yetiştirildi ve sıcaklık dalgalanmaları gibi en küçük değişikliklere bile çok duyarlı olduğu için doğada yaşayamaz. 

Ayrıca uçma yeteneği, onları daha iyi kontrol edebilmek için hayvanlardan uzaklaştırılmıştır. Hayvancılıkta her yerde olduğu gibi ipek sektöründe de çok sayıda hayvanın kapalı alanda tutulması hastalıkların hızla yayılması anlamına gelmektedir. Bu nedenle ipek güveleri paraziter hastalıklara karşı çok hassastır. Üretildiği ülkeye ve yılın zamanına bağlı olarak yüzde 10 ila 47 arasında hastalık nedeniyle ölüyor.  Hayvanların bağırsak dokusunun tahrip olduğu bakteriyel enfeksiyon Flacherie, viral enfeksiyon Grasserie ve mantar hastalıkları yaygındır. Genellikle hayvanlar, sonunda ölene kadar birkaç gün içinde zayıflar.

İpek hangi ülkelerde üretilir?

Çoğu ipekböceği Çin, Hindistan ve Özbekistan'da yetiştirilmektedir. Hayvanlar öldürüldükten sonra, ipek iplikler elle veya makineyle bir ipliğe sarılır, temizlenir ve hayvanların doğal yapışkan kalıntılarından arındırılır. Daha sonra ipek boyanır, işlenir ve sonunda dünya çapında  giysi , aksesuar veya halı olarak satılır. İpek üretimi her yıl 1,6 trilyon tırtılı öldürür, ancak tüm tekstil liflerinin yalnızca yüzde 0,2'sini oluşturur. 

Hayvanlar ipek üretimi için acı çekiyor mu?

Tüm kelebekler gibi, ipek güvesi de vahşi doğada yumurtadan tırtıla ve pupa yoluyla yumurtadan çıkmış güveye metamorfozdan geçer. Ancak ipek endüstrisinde bu olmaz. Kozaların zarar görmeden "hasat edilebilmesi" için hayvanlar pupa dönemindeyken öldürülür. Yumurtadan çıktıklarında, aslında sonsuz ipek ipliğinde bir delik oluşturmak için bir enzim kullanırlar, bu da ipeğin ticari değerini büyük ölçüde azaltır ve kalitesini kötüleştirir. Bunun olmasını önlemek için canlı pupalarla birlikte kozalar ölene kadar kaynar suya atılır veya başka ısı kaynaklarına maruz bırakılır. Burada hayvanların kozalarında nasıl heyecanla sürünerek ölümcül sıcaktan kaçmaya çalıştıklarını izleyebilirsiniz.

İpek böceği ipek üretim döngüsünün devam etmesi için ipekböceklerinin tamamı öldürülmez; birkaçının kozalarından çıkmasına izin verilir, böylece çiftleşebilir ve yeni yumurtalar bırakabilirler. Kalite kontrol için dişi damızlık hayvanlar ve yumurtlamalarının bir kısmı canlı olarak parçalanır ve mikroskop altında hastalık açısından incelenir. Örnekte hastalık tespit edilirse, içindeki hayvanlarla birlikte tüm yumurtalar yok edilir. İpek güvesinin türüne bağlı olarak, erkek hayvanlar veya tüm pençeler üreme için dondurucularda tutulur ve sadece döllenme veya kuluçka için kaplardan salınır. Koşullar uygun değilse hayvanlar ölebilir. "Üreyen hayvanlar" artık "verimli" olmadığında, üremeden sonra çöp gibi atılırlar. 

1 gram ipek için yaklaşık 15 hayvan hayatını kaybediyor.  Küresel 109.111 ton ipek üretimiyle (2019 itibariyle), 1,6 trilyondan fazla tırtıl öldürüldü. Ayrıca her yıl trilyonlarca hayvan ipek endüstrisinin kurbanı oluyor; ancak kozaları kalitesiz olduğu için işlenmediği veya koza oluşmadan önce hastalıklar nedeniyle öldüğü için istatistiksel olarak kaydedilmemektedir.

İpek Böceği Nasıl İpek Üretir ?

                                           

Ahimsa ipeği ve Peace ipeğinin arkasında çok fazla hayvan ızdırabı var

Tüketicilerin gönül rahatlığıyla ipek satın alabilmeleri için, giderek artan sayıda şirket Ahimsa ipeği veya Barış İpeği olarak adlandırılan ürünleri pazarlamaktadır. Ahimsa, Hint dil bölgesinden gelir ve «şiddet içermeyen» anlamına gelir. Yapım şirketleri Ahimsa ipeği için hiçbir hayvanın öldürülmediğinin sözünü veriyor ama bu tür ipek üretimi, zulümsüz olmuyor.

Bombyx Mori eziyetli yetiştirme de ağırlıklı olarak Ahimsa ipeği için kullanılır. Bu hayvanlar genellikle hayatta kalamayacakları için, yumurtadan çıkan hayvanların da hızla öleceği varsayılabilir. Hayvan hakları örgütü Beauty Without Cruelty, Hindistan'da bir ipekböceği yetiştirme derneği ziyaret ettikten sonra, Ahimsa ipeği için yumurtadan çıkan ipek güvelerinin beklendiği gibi aşırı üreme nedeniyle uçamadıklarını ve hemen öldüklerini bildirdi. İpek endüstrisinde alışılageldiği üzere anne hayvanlar da öldürülmüş ve hastalık yönünden incelenmiş; sonuç pozitif çıkarsa yumurtladıkları tüm yumurtalar da öldürülür ve yavrularıyla birlikte atılırdı. 0

"Barış İpeği" üretiminde de pek çok hayvan kozada ölmeden önce üremeye bağlı hastalıklardan mustarip olmakta ve sonuçta ölümlerine yol açmaktadır. Hayvan dostu ipek yoktur - barış ipeği, ahimsa ipeği veya yabani ipek gibi pazarlama terimleri bunu değiştirmez. Hayvanlar da bu amaçla toplu halde yetiştirilir, sömürülür ve öldürülür.

Yabani ipek hayvan dostu bir alternatif midir?

Yabani ipek ile geleneksel ipek arasındaki fark, yabani ipeğin Bombyx mori veya Eri ipek güvesi Samia ricinii gibi evcilleştirilmiş hayvanları kullanmamasıdır. Bunun yerine vahşi hayvanlar sömürülüyor.  Çoğu durumda, yabani ipek de yalnızca açık havada gerçekleşen bir "fabrika çiftçiliği" biçimidir.

Terim korunmadığından, genellikle kötüye kullanılır veya reklam amaçlı kullanılır. Klasik yabani ipek için ipek eğiriciler de kozalarında öldürülür veya insanlar tarafından yenirse de, yabani ipek bazen Ahimsa ipeği ile eşittir. Yabani ipek sadece ahimsa olabilir. Ancak bu, hayvan ıstırabından muaf olduğu anlamına gelmez.

İpek üretimi doğaya ve çevreye zarar veriyor

İpek güvesi Bombyx Mori ağırlıklı olarak dut yapraklarıyla beslendiği için çok sayıdaki hayvanı beslemek için çok sayıda dut ağacına ihtiyaç duyar. Mahsuller çok miktarda su tüketir ve genellikle  pestisitlerle işlenir  . Zehirli kimyasallar diğer şeylerin yanı sıra toprağa ve suya karıştığı için bunun ekosistem üzerinde olumsuz bir etkisi vardır. Bu tür çevresel toksinlerin kullanımı, böceklerden memelilere kadar biyoçeşitliliği de ciddi şekilde tehdit eder. İpek güvelerinin kendileri de, pestisitlerle aşırı derecede kirlenmiş dut yapraklarıyla beslenirlerse veya başka bir şekilde maruz kalırlarsa ölebilir. 

Çok sayıda hayvan kapalı bir alanda tutulursa hastalıklar hızla yayılabilir. Bu, böcekleri üretirken, domuzlar veya tavuklar gibi omurgalılar için olduğundan farklı değildir. Hayvan yetiştiriciliğindeki yüksek hastalık baskısına karşı koymak ve koza kalitesini etkilememek için , ipek üretiminde büyük miktarlarda dezenfektanlara ek olarak  antibiyotikler giderek daha fazla kullanılmaktadır  . Bu da insan ve veteriner hekimliğinde antibiyotiğe dirençli mikropların gelişimini hızlandırmakta ve halk sağlığını tehdit etmektedir. 

Ağartma veya boyama gibi ipeği temizlerken ve işlerken diğer kimyasallar ve büyük miktarlarda su kullanılır. Sadece 1 kg ipeği temizlemek için yaklaşık 100 litre su kullanılır - özellikle ipek ipliğini yüzey aktif maddeler yardımıyla kozayı bir arada tutan "tutkal kalıntılarından" (serisin) arındırmak için. 

Hayvansal ipek üretimi, türcü bir zihniyete dayanmaktadır.

Tırtıllar ve kelebekler gibi omurgasızların ağrı hissedip hissetmediği ve nasıl hissettiği henüz kapsamlı bir şekilde araştırılmamıştır. Ancak bazı böceklerin ağrıdan kaçınma davranışı gösterdiği ve olumsuz uyaranlardan kaçındığı bilinmektedir. Uzun bir süre ıstakozun acı hissetme yeteneği de reddedildi. Ancak bugün, hayvanların canlı olarak kaynayan suya atıldıklarına dair açık bir duyguya sahip olduklarını biliyoruz. Bu nedenle, 2018'den beri İsviçre'de ıstakozlar tencereye konmadan önce sersemletilmelidir. İpek güvesini ıstıraptan, acıdan ve ölümden korumak bizim sorumluluğumuzdur.

İpeğe hayvan dostu alternatifler

İpek iplikçilerine yardımcı olmak istiyorsanız, bir dizi bitki bazlı ve sentetik ipek alternatifi kullanabilirsiniz:

  • Neredeyse tüm moda şirketlerinin sunduğu naylon veya polyester gibi mikro elyaflar, ipeğin parlaklığını mükemmel bir şekilde taklit eder.
  • Pima pamuğu özellikle incedir ve parıldayan bir yüzeye sahiptir.
  • Agave lifleri, kapok ve soya ipeği hassas kumaşlara işlenebilir.
  • Modal veya tencel gibi çevre dostu liyosel lifleri ciltte hafif ve yumuşak bir his uyandırır. 

Hayvansal liflerin aksine, bu malzemeler ipeğin protein lifleriyle beslenen ve tekstili delen giysi güvelerini ve halı böceklerini çekmez.

Biyoteknolojik işlemler kullanılarak ipek proteinini taklit etmek bile mümkündür. Amsilk, Bolt Threads ve Spiber , hayvan ipeğinin özelliklerini taklit ederek maya hücreleri veya bakterilerden ipek proteini üreten şirketlerdir. Ortaya çıkan ipek ipliği sadece giyim için değil, tıbbi amaçlar için de uygundur ve daha birçok alanda kullanılabilir.Bu yöntemler tamamen hayvan içermez ve milyarlarca ipekböceğinin hayatını kurtarabilir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar