Güney Cepheyi Seven 15 Bitki ve Sebze

Güneyi Cepheyi Seven 15 Bitki ve Sebze

                                        

Bu içeriğimizde Güney Cepheyi Seven Bitkileri ve Sebzeleri tanıyacağız. 

Güneye bakan bir balkon saatlerce kavurucu güneşe maruz kalmaktadır. Her bitki bununla baş edemez. Güneye bakan balkonunuzu nasıl bir çiçek denizine dönüştürebileceğinizi buradan öğrenebilirsiniz.

Güneye bakan balkonda bol güneş vardır. Güneye bakan cephelerde sürekli güneş, kuraklık, kök yumrusunda ısı birikmesi yapraklardaki güneş hasarını tehdit eder . Yine de güneye bakan bir balkonu çiçek açan bir cennete dönüştürmek istiyorsanız, bitki seçimi ve gölgeleme için birkaç ipucunu izlemelisiniz.


Güneye Bakan Balkonda Akdeniz Esintisi


Biberiye güneye bakan balkonda büyür ve arı dostu çiçekler oluşturur.

Güneye bakan bir balkondaki koşullardan ideal olarak yararlanacak bazı güneş seven bitkiler vardır. Özellikle Akdeniz bitkileri, menşe bölgelerinin ılıman iklimine alışkın oldukları için burada kendi unsurlarıdır. Bu nedenle, geçici kuraklıkla da iyi başa çıkabilirler. Yani sulamayı unutursanız, yıkıcı etkileri olmaz.

Bu arada: Eğer bir yere gidiyorsanız, tatildeyken bitkilerinizi sulamanın çeşitli yolları vardır. Ancak yazın en sıcak döneminde ve daha uzun süre kalıyorsanız, birinden evinize gelip bitkileri düzenli olarak sulamasını istemelisiniz.

Güneye bakan balkon için Akdeniz bitkileri:

  • Lavanta
  • Biberiye
  • Defne
  • Kekik

Tüm bu bitkilerin benzer gereksinimleri vardır: mümkün olduğunca güneşli bir yer, biraz su ve zaman zaman gübre. Böylece onları ortak bir balkon kutusuna bile koyabilirsiniz. 

Ayrıca arılar özellikle lavanta, biberiye ve kekik çiçeklerinin tadını çıkarırlar. Güneye bakan balkonda küçük bir arı merası oluşturmak da mümkündür . 

İsterseniz Buradan Papatya Renk Anlamları Nelerdir ? öğrenebilirsiniz.

Güneye Bakan Balkon İçin Daha Fazla Bitki

Clematis, balkonda mahremiyet perdesi olarak uygun bir tırmanıcı bitkidir

Bu bitkilerle güneye bakan balkonunuzu daha da çeşitlendirebilirsiniz:

Yabanasması : Yabanasması tırmanıcı bir bitkidir, bu da onu mahremiyet için iyi bir seçim yapar.

Sardunyalar : Balkon sandıklarının klasiğidir. Şaşılacak bir şey yok, çünkü sardunyaların bakımı çok kolaydır. Kısa süreli kuraklıklarla iyi başa çıkarlar.

Süvari düğmleri : Bu parlak sarı çiçekli bitkiler tam güneşte en iyisini yaparlar. Ancak yazın sabah ve akşam sulamalısınız. 

Papatyalar : Papatyalar yüksek sıcaklıklara ve bol güneşe aldırış etmezler. Ancak, alt tabakanızı daima nemli tutmanız önemlidir.

Petunyalar : Petunyalar, tam güneşte bir yeri bol çiçekle ödüllendirir. Ancak çok fazla su ve gübreye ihtiyaçları vardır. 

Semizotu : Semizotu, geniş çiçekleriyle güneye bakan balkonda çok fazla renk sağlar. Bitki sadece biraz su ve gübre ile yüz güldürür. 

Güneye Bakan Balkonda Sebze Yetiştirin

Domatesler özellikle güneye bakan balkonda gelişir. 


Güneye bakan balkon, dekoratif amaçlardan daha fazlası için bile kullanılabilir.

Güneye bakan cephede güneşi seven sebze ve meyveler yetiştirme fırsatınız var :

Çilek dikimi : Çileklerin bol su ve yeterli gübre aldığından emin olursanız, iyi bir hasadın önünde hiçbir engel yoktur. 

Salatalık ekin : Bunun için güneye bakan oldukça geniş bir balkonunuz olmalıdır çünkü salatalıklar çok yer kaplar.

Biber dikimi : Biberlerin de kovada yeterli alana ihtiyacı vardır. Ayrıca bitkiler arasında yeterli boşluk olduğundan emin olun (kap başına bir bitki) ve bunları her gün sulayın.

Marul Dikimi : Saksılara ve kutulara ekilen marulları balkonda rahatlıkla yetiştirebilirsiniz.

Bitki domatesleri : Özellikle yaz aylarında günlük sulama önemlidir.

Turp dikimi, bakımı ve hasadı : Turplar çok çabuk olgunlaşır ve onları Mart'tan Eylül'e kadar ekebilirsiniz.                              

Bir kafes üzerine dikilen şerbetçiotu, güneye bakan balkonda gölge sağlayabilir.

Güneye bakan balkonu gölgeleyin

Güneye bakan balkondaki sürekli güneş, güneşe tapan birçok bitki için çok çekici. Diğer insanlar ve bitkiler ise gölgeli bir yerden memnundur. Güneye bakan bir balkonunuz varsa ve kendiniz veya güneşe duyarlı bitkileriniz için daha fazla gölge istiyorsanız, birkaç seçeneğiniz var. Özel mağazalarda örneğin tenteler veya güneş şemsiyeleri vardır. 

Bununla birlikte, bazı bitkiler o kadar uzun ve sürünücü büyürler ki, onları ideal olarak güneye bakan balkonda gölge sağlayıcılar olarak dikebilir ve yerleştirebilirsiniz - aynı zamanda bir mahremiyet perdesidirler : Örneğin, üzerinde Virginia sarmaşığının büyüyebileceği  ahşap çıtalardan bir kafes inşa edin.

Şerbetçiotu ayrıca bir kafese bağlandığında gölge sağlayabilen güçlü bir tırmanıcı bitkidir. Şerbetçiotu dikimi: Yer ve bakım söz konusu olduğunda buna dikkat etmelisiniz .

Daha önce bahsedilen akasma , örneğin balkon korkuluğu boyunca bir miktar gölge de sağlayabilir.

Bir Japon akçaağacı güneşi sever ve küçük kalır, bu nedenle onu bir kapta kolayca yetiştirebilirsiniz. Genişleyen büyümesi, aksi takdirde kavurucu güneşte yanacak olan bitkilerin kendilerini rahat hissettikleri gölgeler oluşturur.

Zakkum da küçük kalır ve genişler, böylece en azından balkon zemini gölgelenir.


Yorum Gönder

0 Yorumlar