Usb 2.0 ile Usb 3.0 Arasındaki Fark Nedir ?

Usb 2.0 ile Usb 3.0 Arasındaki Fark Nedir ?

                                       

Bu içeriğimizde Usb 2.0 Nedir ? Usb 3.0 nedir ? Usb 2.0 ile Usb 3.0 Arasındaki Farklar Nelerdir ? gibi sorulara cevap bulabilirsiniz. 

Evrensel Seri Veri Yolu (USB) 2.0, bilgisayarlarda ve diğer dijital cihazlarda bir kablo aracılığıyla veri aktarmak için kullanılan harici bir arabirimdir. "2.0" tanımı, arayüzün standardını veya sürümünü ifade eder ve 2000 yılında piyasaya sürülmüştür. USB 3.0, 2008 yılında standart hale getirilirken, eski sürümlerle geriye dönük uyumludur. Her sürüm arasındaki temel fark, USB 2.0'ın orijinal sürüme göre gelişmesi ve 3.0'ın daha da hızlı olmasıyla aktarım hızlarında büyük bir artış olmuştur.

Başlıca Özellikler

USB bir tak ve çalıştır arayüzüdür, yani bir bileşeni takmak veya çıkarmak için bilgisayarın kapatılmasına gerek yoktur. Örneğin, makine kullanımdayken bir medya oynatıcı bir bilgisayara USB yoluyla bağlanabilir ve bu, bu aygıtları "çalışırken değiştirilebilir" hale getirir. Bilgisayar, aygıtı başka bir depolama alanı olarak kaydeder ve içerdiği tüm dosyaları gösterir. Diğer bağlantı noktası türleri genellikle böyle bir bağlantı kurmadan önce birinin bilgisayarı kapatmasını gerektirir, bu da biçimin popülaritesinin büyük bir kısmına yol açar.

Bir USB 2.0 kablosu için onaylanan maksimum uzunluk yaklaşık 16 fittir (5 metre). Bu sınırlama, bir sinyalin kablodan ne kadar hızlı geçtiğine bağlıdır. Çok uzun sürerse, bağlı cihazlar kaybolduğunu gösterir ve yaklaşık 16 fit (5 metre) üzerindeki her şey bu süreyi aşar.

1.0'dan Yükseltme

USB standartları, 1.1'den USB 2.0'a yaptıkları gibi, mevcut bir sürümden daha yeni bir sürüme geçtiğinde, en büyük gelişme genellikle bağlı cihazlar arasında veri aktarım hızıdır. 1.0 ve 1.1'de iki hız mevcuttu: saniyede 1,5 megabit (Mbit/s) hızında "düşük hız" ve 12 Mbit/s'de "tam hız". USB 2.0, 480 Mbit/sn'lik "yüksek hızlı" aktarım hızlarıyla bunları geliştirdi. Bu standart tipik olarak geriye dönük uyumlu olduğundan, 2.0 sürümü, 1.0 cihazlarla çalışmak için eski "tam hız" ve "düşük hız" oranlarını içerir.

USB 2.0'da bile, üst düzey oyun aygıtları dışında, bir bilgisayar ile fare veya klavye arasındaki veri aktarımları için genellikle "düşük hız" kullanılıyordu. Bellek çubukları ve harici sabit diskler, eski aktarım hızlarında sık sık "darboğazlar" yaşadıklarından, 2.0 standartlarıyla çok daha güçlü hale geldiler. Darboğaz, cihazların kendileri çok daha hızlı veri gönderip alabilse de, 1.0 bağlantı noktalarının daha düşük hızları gibi aktarım hızındaki sınırlamalar nedeniyle verilerin yavaşladığı bir noktadır.

Ortak Cihazlar

Medya oynatıcıların yanı sıra, dijital kameralar, cep telefonları ve daha yeni kablo kutuları dahil olmak üzere diğer birçok harici cihaz bu veri bağlantı noktalarını kullanır. Yazıcılar ve ağ donanımının yanı sıra fareler, klavyeler ve harici sabit sürücüler gibi yerel bileşenler de bu arabirimden yararlanır. En popüler ve kullanışlı USB 2.0 aygıtlarından biri , makineler arasında kolay aktarım için veri depolayabilen bir bellek çubuğudur .

                                                                 

Usb 2.0 ile Usb 3.0 Arasındaki Fark Nedir ?

3.0 tanıtımı

2008'de USB 3.0, bu format için yeni standart olarak resmi olarak kabul edildi. Saniyede 5 gigabit'e (Gbit/s) kadar "Süper Hızlı" veri aktarım hızlarına izin veren daha fazla pin içeren yeni bağlantılar tanıttı. 3.0 standardı, eski USB 2.0 cihazlarıyla çalışmak için "yüksek hız" ve "tam hız" hızları dahil olmak üzere geriye dönük uyumluluğu korudu.

USB 2.0 ve 3.0 Arasındaki Fark Nedir ?

USB 1.0 ve 1.1'in yükseltilmiş bir versiyonu olarak hareket eden ve 2000 yılında piyasaya sürülen USB 2.0, ilk versiyonlarından daha yüksek hızlara izin veren bir arayüz türüdür. Bazen Yüksek Hızlı USB olarak adlandırılır. Bu 2.0 arabirimi, önceki USB sürümleriyle geriye dönük uyumluydu, yani bir USB 2.0 bağlantı noktası, sürüm 1.1 hızlarında olsa da bir USB 1.1 kablosuyla çalışmaya devam eder. Tersi de doğrudur: Bir USB 2.0 kablosu bir USB 1.0 bağlantı noktasıyla ve bir USB 3.0 arabirimi bir USB 2.0 bağlantı noktasıyla çalışır, yalnızca her iki taraftaki en eski USB sürümü ne takılıysa onunla sınırlı hızlarda.

Aynı şekilde, USB 3.0, USB 2.0'dan çok daha yüksek hızlara izin verir ve aynı zamanda geriye dönük uyumludur. Bu 3.0 sürümü, 5 Gbit/s hızlara izin verir.

USB 2.0 ve 3.0 Arasında Güç Verimliliği Açısından Bir Fark Var mı ?

USB 3.0 aygıtları veri aktarırken daha fazla güç kullanır, ancak fişe takılıyken ve boştayken daha az güç kullanır. Bu, USB 3.0 arayüzlerinin cihazları USB 2.0'dan daha hızlı şarj edebileceği anlamına gelir. USB 3.0, gücü ne zaman kullandığı üzerinde daha gelişmiş denetime sahip olduğundan, 2.0'dan daha fazla güç tasarrufu sağlar.

İSTERSENİZ USB NEDİR ? BURAYA TIKLAYARAK ÖĞRENEBİLİRSİNİZ. >>>

USB 2.0 Ne Kadar Hızlı ?

USB 1.0 1,5 Mbit/s'de maksimuma çıkarken, USB 1.1 12 Mbit/s veri aktarım hızlarına izin veriyor ve USB 2.0 480 Mbit/s hız sunuyor. Bir USB 2.0 arabiriminin, bu veri hızlarını korumak için 2.0 bağlantı noktası gerektireceğini unutmayın. Bağlantı noktası USB 1.1 için tasarlanmışsa ve bir 2.0 arabirimi takılıysa, 12 Mbit/s'de tamamlanır.

Cihazlar hala USB 2.0 kullanıyor mu ?

USB 3.0, USB 2.0'dan daha üstün olduğu için daha pahalı olma eğilimindedir. Bu, USB 2.0'nin USB 3.0 kadar hızlı olmasa da günümüzde hala öne çıktığı ve birçok cihazda ve bilgisayar anakartında bulunduğu anlamına gelir .

USB 2.0, fareler ve klavyeler gibi yüksek veri aktarım hızları gerektirmeyen çevre birimleri için son derece uygundur. Bu cihazlar, flash sürücüler veya harici sabit diskler gibi veri aktarımı için tasarlanmadığından, 3.0 arayüzünden pek fayda sağlamazlar.

Birçok flash sürücü, maliyetten tasarruf etmek için hala USB 2.0 kullanıyor. Belgeler veya elektronik tablolar gibi küçük miktarlardaki verileri taşımak için flash sürücünüzü kullanıyorsanız, USB 2.0 ve 3.0 kullanan diskler arasında çok az fark göreceksiniz. Öte yandan, HD videoyu veya 4K görüntüleri bir cihazdan diğerine taşıyorsanız, USB 2.0 arayüzünün görevi tamamlaması USB 3.0 arayüzüne göre çok daha uzun sürecektir.

USB 2.0 Bağlantı Noktası Nedir ?

Tipik olarak bilgisayarlarda, kameralarda ve diğer dijital cihazlarda bulunan bir USB 2.0 bağlantı noktası, USB 3.0'ın yeni veri hızı standardı haline geldiği 2008 yılına kadar standarttı.

Bir USB 2.0 bağlantı noktasını bir USB 3.0 bağlantı noktasından nasıl tanımlarım?

Bir USB 3.0 bağlantı noktası (kablo veya flash sürücü gibi herhangi bir USB 3.0 arabiriminin yanı sıra) mavi konektörüyle görsel olarak ayırt edilebilir. USB 2.0 bağlantı noktaları genellikle siyah veya beyazdır. Bir bağlantı noktasına veya konektöre bakarsanız ve yarısı mavi görünüyorsa, bu büyük olasılıkla bir USB 3.0 arabirimidir. Bu cihazı bir USB 3.0 bağlantı noktasına takarsanız, bu 5 Gbit/s hızları elde edersiniz.

USB-C, USB 3.0'dan farklı mıdır?

Evet. USB-C, farklı USB türlerini yöneten aynı şirketler grubu tarafından tasarlanan ve özellikle akıllı telefonlar gibi cihazlarda güç aktarım hızları nedeniyle popüler hale gelen bir arabirimdir. USB 1.0, 2.0 ve 3.0 bağlantı noktalarından tamamen farklı bir şekle sahip olduğu için adaptörsüz bu arabirimlerle uyumlu değildir. Bununla birlikte, elektriksel olarak uyumlu olduklarından, USB 3.0 arabirimine güvenli bir şekilde bağlanmak için USB-C arabirimli bir adaptör kullanılabilir.

USB-C, veri ve güce ek olarak bir ses veya video konektörü olarak da çalışabilen, son derece çok yönlü bir arabirimdir. Bu nedenle birçok dizüstü bilgisayar için uygundurlar. Örneğin, bir adaptörle, bir USB-C konektörü, genellikle ekranı görüntülemek için monitörlerde bulunan bir DVI arabirimi görevi görebilir.

USB-C, akıllı telefonları ve diğer cihazları şarj etmek için Micro-USB'ye üstün bir alternatif olarak giderek daha yaygın hale geldi. USB-C veri aktarım hızları tipik olarak yaklaşık 10 Gbit/sn'dir ve bu, USB 3.0'dan iki kat daha hızlıdır, ancak en yeni nesil 20 Gbit/sn hız kapasitesine sahiptir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar