Güneşten Yanmış Dudaklar Nasıl Tedavi Edilir ?

Güneşten Yanmış Dudaklar Nasıl Tedavi Edilir ?

                                        

Güneş kremi sürerken kollarınız, sırtınız ve bacaklarınız gibi en belirgin bölgeleri hatırlamanız kolaydır. Ancak dudaklar kolayca gözden kaçar . Bu nedenle, güneşte bulunduysanız ve o bölgede kuru, ağrılı bir cildiniz varsa, güneş yanığı olan dudaklarla uğraşıyor olabilirsiniz. Uzmanlar dudaklarımızın yanmaya karşı oldukça hassas olduğunu belirtiyor. Dudaktaki cildin daha ince olması güneşten yanmış dudaklar için alarm veriyor.

Güneş Yanığı Dudaklar Nasıl Tedavi Edilir ?

Güneş yanığı dudakları nasıl tedavi edeceğinizi bilmek biraz rahatlamanıza yardımcı olabilir. Dudaklarınızın güneş yanığı olup olmadığını nasıl anlayacağınız, onları nasıl yatıştıracağınız ve gelecekteki yanıkları nasıl önleyeceğiniz aşağıda açıklanmıştır.

Dudaklarınızın Güneşten Yanmış (ve Sadece Çatlamış Değil) Olduğuna Dair İşaretler

Uzmanlar, güneş yanığı nedeniyle dudaklarınızın ne zaman çatladığını anlamanın zor olabileceğini söylüyor. Dudaklarınız güneşe maruz kaldıktan birkaç saat sonra kuruyorsa ve buna sıcaklık hissi eşlik ediyorsa, dudaklarınızda güneş yanığı yaşıyor olabilirsiniz. Güneşe maruz kaldıktan birkaç saat ila bir gün sonra herhangi bir yerde ortaya çıkabilen ciltte soyulma ve kabarcıklar da güneş yanığı dudaklarının belirtileridir.

Uçuğa eğilimliyseniz, şiddetli bir güneş yanığı, ağrılı olma eğiliminde olan ve bir bölgede kümelenmiş görünen bir salgını tetikleyebilir. (Güneş yanığı tek başına bunların ortaya çıkmasına neden olmaz; bazı insanların taşıdığı herpes simpleks virüsü uçuklardan sorumludur.)

Uzmanlar, diğer yandan güneş kabarcıklarının genellikle merkezi bir yerde kümelenmediğini açıklıyor.  

Güneşten Yanmış Dudaklar Nasıl Tedavi Edilir ?

                                    

Güneşten Yanmış Dudaklar Nasıl Tedavi Edilir ve Yatıştırılır?

Tıp Kütüphanesine göre, genellikle güneş yanıkları güneşe maruz kaldıktan sonraki altı ila 48 saat arasında en acı vericidir . Uzmanlara göre güneş yanığı olan dudaklar, yanığınızın ciddiyetine bağlı olarak üç gün içinde daha iyi hissetmeye başlamalıdır. Bazı nazik evde bakım ve reçetesiz ürünlerle birlikte dudaklarınıza yardımcı olabilirsiniz.

Yine uzamnlara göre standart dudak güneş yanığı bakımı ve rahatlaması dudaklarınız için de geçerlidir. Peki, güneşten yanmış dudak cildinizi yatıştırmanın doğru yolu nedir?

Soğuk Kompresler

Ağrıyı yönetmeye yardımcı olmak için dudaklarınıza hissedebileceğiniz sıcaklığa yardımcı olabilecek soğuk bir kompres uygulamanızı önerir.

OTC Hidrokortizonlu Krem ve Vazelin

Bundan sonra, iltihaplanmayı ve beraberindeki şişliği azaltan, reçetesiz satılan bir hidrokortizon kremi uygulayabilirsiniz. Etrafta vazelin varsa, hidrokortizon kremini kilitlemek için üstüne sürebilirsiniz. 

Güneşten Yanmış Dudaklar Nasıl Tedavi Edilir ?
                                  

NSAID'ler

Aspirin gibi steroidal olmayan bir anti-inflamatuar ilaç (NSAID) almak, iltihabı ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir.

Hidrat

Amerikan Dermatoloji Akademisi'ne (AAD ) göre güneş yanığı sıvıyı vücudunuzdan cilt yüzeyine çektiğinden, iyileşirken nemlendirdiğinizden emin olun . Ve bol miktarda sıvı içmek, susuz kalmaktan kaçınmanıza yardımcı olabilir. ( Ulusal Bilimler Akademileri Tıp Enstitüsü günde 2,7 ila 3,7 litre sıvı alınmasını önermektedir.)

Daha İyi Olana Kadar Ruj ve Parlatıcılardan Kaçının

Uzmanlar , dudaklarınız iyileşene kadar uzak durmak isteyeceğiniz birkaç şey var, diye uyarıyor. "Ruj ve dudak parlatıcısı kullanmaktan kaçınma tedavi süresini kısaltacaktır.

Güneşten Yanmış Dudaklar Nasıl Önlenir?

Acımasız bir dudak yanığından kaçınmak, güneşte çok fazla kalmanın etkilerini tedavi etmekten her zaman daha iyidir. Uzman, bazı gereksiz ağrılardan kaçınacağınızı ve cilt kanserine yakalanma riskinizi azaltacağınızı ve evet, dudaklarınızı etkileyebileceğini söylüyor.  

Tabii ki, dışarıdayken her zaman tüm vücudunuzu korumak istersiniz ve bunu, güneşe çıkmadan önce güneş koruyucu uygulayarak yapabilirsiniz - öpüşenler de dahil. Dudakların güneşte yanmasını önlemek için ADA, minimum SPF 15 olan bir dudak balsamı kullanılmasını önerir . Güneşlenmeyi planlamadan en az 15 dakika önce dudak balsamınızı köpürtün ve sürün, bu da cildinize ürünü emmesi için yeterli zamanı verir. AAD, geniş spektrumlu ürünlerin kullanılmasını önerir, yani suya dayanıklı UVA ve UVB ışınlarına karşı koruma sağlar. İdeal olarak, güneş koruyucunuzun SPF'si en az 30'dur.

AAD, balsamınızı ve güneş kreminizi iki saatte bir veya yüzmeye veya terlemeye gittiğinizde daha önce yeniden uygulayın. 

AAD'ye göre, güneş kremi sürseniz bile, mümkün olduğunca, özellikle güneşin en güçlü olduğu saat 10:00 ile 14:00 arasında gölgede kalmak iyi bir fikirdir . Geniş kenarlı bir şapka takmak da yüzünüzdeki ışın miktarını azaltabilir.

Tüm bunları yapmayı hatırlamak, havuza gitmek için şaka yaparken biraz can sıkıcı olabilir. Ancak cildinize bakım yapmak için birkaç dakika harcamak, güneş yanığı dudaklarını önlemek için buna değer.


Not: Bu makalede belirtilen bilgiler kesin tedavi yöntemi içermez. Lütfen en yakın sağlık kuruluşundan profosyonel yardım alınız.


dudak çatlamasına ne i̇yi gelir,dudak kuruluğu hangi vitamin eksikliğinden olur,dudak çatlaması neden olur,dudak patlaması kaç günde geçer,dudak kanseri belirtileri,dudak yarasına ne iyi gelir,dudakta geçmeyen yara,dudak kuruluğu neden olur

Yorum Gönder

0 Yorumlar