Kadınlarda Yumurta Çatlamasının Belirtileri Nelerdir ?



Kadınlarda Yumurta Çatlaması Belirtileri Nelerdir ?



Kadınlarda Yumurta Çatlaması Belirtileri Nelerdir ? Kadınlarda Ovulasyon Belirtileri ? Yumurta Çatladıktan Kaç Gün Sonra Hamile  Kalınır ? Yumurta Çatlaması Hamilelik Belirtisi mi ? Yumurta Çatladığı Gün İlişki Önemli midir ?

Yumurtlama zamanınız anlamına gelen ovulasyonu bilmek anne olmak isteyen her kadın için oldukça önemlidir. Kısaca hem bebek isteyen ve hem de bebek istemeyen kadınlar için de bu zamanı bilmek çok önemlidir.Yumurta çatlamasının belirtileri nelerdir sorusunu biraz daha açacak olursak ;

Yumurta,yumurtalama oluştuktan sonra  24 saat kadar vücutta yaşamaktadır.

Yumurtlamadan sonra tüplerden birisi tanesi yumurtayı kendisine doğru çekerek alır. Ve bu dönemde çiftler cinsel ilişkiye girilirse sperm vajenden rahim ağzına oradan da rahim içi ve tüpe doğru ilerler ve yumurtayı döller. Hamile kalmak isteyen bir kadının ovulasyonu bilmesi sayesinde bu dönemde ilişkiye girilebilmekte ve yumurtanın döllenmesi şansı artmaktadır. Şayet kadın hamile kalmak istemediği bir dönemde ise bu dönemde ilişkiye girmeyerek veya prezervatif kullanarak hamile kalması önlenir.

Kadınlarda Yumurtlama Dönemi Ne Demek


Kadınlarda yumurtlama dönemi ne demek ? Düzenli bir şeklide adet gören her kadın yumurtlamaktadır. Yani 28-25 günde bir adet düzeni varsa kadın yumurtluyor anlamına gelmektedir. Özellikle adet öncesi memelerde şişlik, regl öncesi sinirlilik, hafif kilo alma, karında şişkinlik gibi belirtiler o ay kadının yumurtladığını göstermektedir.

Regl olacağınız tarihi biliyorsanız bunun 14 gün öncesi sizin yumurtlama gününüzdür. Örnek vermek gerekirse ayın 21’sinde adet olacaksanız ayın 7'sinde yumurtlama gününüzdür.


Kadınlarda Yumurta Çatlaması Belirtileri Nelerdir ?

Kadınlarda Yumurta Çatlamasının Belirtileri Nelerdir ? Kadınlarda Ovulasyon Belirtileri Nelerdir ?


Yumurtlama sırasında vücudunuzda neler olur? 

Kadınlarda yumurta çatlamasının belirtileri;Yumurtanızda 2-3 cm civarında basit bir kist oluşur ve bu kistin içindeki yumurta kistin çatlaması ile karın içine kadar düşer. Bu olaylar esnasında kadında tek taraflı karın ağrısı olabilmekte ve bu ağrı 1-2 gün sürebilmektedir. Bu taraf yumurtalıktan progesteron salınımı olmaktadır ve buna bağlı olarak da vücut ısısı 0.3 C civarı artar. 




Bu artış luteal faz denen yumurtlamadan adet gününe kadar olan süre boyunca yüksek kalmaktadır. Bazı kadınlar yumurtlama olmadan önceki 1 hafta bir  başka değişle adetin 7. gününden sonra yataktan çıkmadan vücut ısılarını ölçmeye başlarlar ve yumurtlama günündeki artışı hergün ki ölçüm ile tespit eder. 

Bu konuda önemli olan yataktan çıkmadan hergün aynı saattlerde ölçüm yapmak ve bunu kaydetmeniz olacaktır. Bu sayede 0.3C lik artışı tespit edebilir ve böylece yumurtlama gününüzü belirlersiniz.


Ayrıca artış gösteren progesteron hormonu ile rahim ağzındaki salgılanan sıvının kıvamında yumuşama meydana gelmektedir ve yumurtlama döneminde bu salgıyı ince ve şeffaf şekilde akıntının vajenden gelişini hissedersiniz.Yumurta çatlama belirtileri akıntı ile de bu dönemde anlaşılabilmektedir.

Yumurtlama (Ovulasyon) testleri nasıl kullanılır?

Hamilelik düşünen ve planlayan kadınların bu dönemde cinsel ilişkiye girmelerinin gerekli olduğundan bahsetmiştik. Yumurta çatladığı gün ilişkiye gitmek hamilelik için oldukça önemlidir. Bundan ötürü yumurtlama yani ovulasyon testleri geliştirilmiştir.


 Bu test, aynı idrarda gebelik testi gibi yapılmaktadır. Adet olduğunuz ilk günden sonraki 12. günde bu testi yapmaya başlamanız gerekiyor. Sabahları ve akşamları idrar test edilmelidir. 

Eğer ovulasyon testinizde çift çizgi çıkarsa 24 saat içinde yumurtlayacağınız anlamına gelir ve muhakkak o gün ve devam eden 3 gün içinde her gün ilişkiye girmeniz gebelik şansınızı fazlasıyla arttıracaktır. Yumurtlama testinde çift çizgi çıktıktan sonra testi yapmaya devam etmenize gerek yoktur.


Yumurtlama döneminde ilişkiye giren bir kadın hamilelik istemiyorsa ne yapmalı?

Eğer hamilelik istemiyorsanız ve korunmasız ilişkide bulunduysanız aynı gün veya en geç 3 gün içinde ertesi gün hapı kullanmalısınız. Veya  7 gün içinde spiral taktırmanız da oluşacak gebeliği engelleyecektir.

Bu yayınımızda kadınlarda yumurtlama dönemi belirtileri hakkında kısaca bilgi sunmuş olduk.

Yorum Gönder

0 Yorumlar