Kulak Çınlaması Neden Olur ? Kulak Çınlamasına Ne İyi Gelir ?



tintius-tedavisi-kulak-cinlamasina-ne-iyi-gelir
Kulak Çınlaması Neden Olur? Kulak Çınlaması Tedavi Yötemleri Nelerdir ?

Kulak Çınlaması Neden Olur? Kulak Çınlaması Tedavi Yötemleri Nelerdir ?

Bu yayınımızda aklınıza gelebilecek aşağıdaki soruları cevaplamaya çalışacağız;

'kulak çınlaması nedeni,kulak çınlaması ilacı,geçmeyen kulak çınlaması,kulak çınlaması ne iyi gelir,kulak çınlaması için dua
kulak çınlaması nasıl olur,kulak çınlaması tedavisinde en iyi doktor'


Kulak Çınlaması (TİNTİUS) Nedir ?

Tıp dünyasında kulak çınlamasına 'tinnitus' denilmektedir ve genelde önemsiz olan bu çınlamalar, nadir de olsa altta yatan bir rahatsızlığın habercisi olabilmektedir.  Uğuldama, vınlama, vızıltı, çınlama şeklinde, şiddeti kişiden kişiye değişen ve kulakta veya bazen de 'kafanın içinde' duyulan bir ses olarak tanımlandığı da olmaktadır.


KULAK ÇINLAMASI NEDENLERİ NELERDİR ?

Duyduğunuz sesler doktorunuzun olası bir nedeni tanımlamasına yardımcı olabilir.
·         Tıklamak. Kulağınızın içindeki ve çevresindeki kas kasılmaları, patlamalarda duyduğunuz keskin tıklama seslerine neden olabilir. Bu sesler birkaç saniye ile birkaç dakika arasında sürebilirler.
·         Acele ya da uğultu. Bu ses dalgalanmaları genellikle kökeni vaskülerdir ve uzanırken veya ayağa kalkarken olduğu gibi pozisyonları egzersiz yaparken veya değiştirdiğinizde fark edebilirsiniz.
·         Kalp atışı. Yüksek tansiyon, anevrizma veya tümör gibi kan damarı sorunları ve kulak kanalı veya östaki borusunun tıkanması, kalp atışınızın sesini kulaklarınızda (pulsatil tinnitus) yükseltebilir.
·         Düşük kademeli zil Bir kulakta düşük perdeli çınlamaya neden olabilecek durumlar Meniere hastalığını içerir. Tinnitus vertigo krizinden önce çok gürültülü olabilir - sizin veya çevrenizin döndüğü veya hareket ettiği duygusu görülür.

       İSTERSENİZ BURAYA TIKLAYARAK ALERJİK RİNİT NEDİR ? BELİRTİLERİ VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR ? ÖĞRENEBİLİRSİNİZ.

·         Çok kademeli zil Çok yüksek bir sese veya kulağın bir darbeye maruz kalması, genellikle birkaç saat sonra kaybolan yüksek aralıklı bir zil sesine veya vızıltıya neden olabilir. Ancak, işitme kaybı da varsa, kulak çınlaması kalıcı olabilir. Uzun süreli gürültüye maruz kalma, yaşa bağlı işitme kaybı veya ilaçlar, her iki kulağın da sürekli ve yüksek aralıklarla çınlamasına neden olabilir. Akustik nöroma tek kulakta sürekli, yüksek perdeli çınlamaya neden olabilir.
·         Diğer sesler Sert iç kulak kemikleri (otoskleroz) sürekli olabilen veya gelip gidebilen düşük tinnitusa neden olabilir. Earwax, kulak kanalındaki yabancı cisimler veya kıllar kulak zarına sürtünerek çeşitli seslere neden olabilir.
Çoğu durumda, kulak çınlaması nedeni asla bulunmaz. Doktorunuz, kulak çınlamanızın şiddetini azaltmak için atmanız gereken adımlar hakkında konuşabilir veya bu çınlama ile daha iyi başa çıkmanıza yardımcı olabilir.

Kulak Çınlaması Neden Olur? Kulak Çınlaması Tedavi Yötemleri Nelerdir ?

Altta yatan bir sağlık durumunu tedavi etmek;
Kulak çınlamanızı tedavi etmek için doktorunuz önce belirtilerinizle ilişkili olabilecek tedavi deneyerek herhangi bir durumu belirlemeye çalışacaktır. Kulak çınlaması bir sağlık durumundan kaynaklanıyorsa, doktorunuz gürültüyü azaltabilecek adımlar atabilir. Örnekler şunları içerir:
·         Gömülü kulak kirinin çıkarılması, kulak çınlaması semptomlarını azaltabilir.
·         Kan damarı durumunu tedavi etmek. Altta yatan vasküler koşullar, sorunu çözmek için ilaç tedavisi, cerrahi veya başka bir tedavi gerektirebilir.
·         Aldığınız bir ilaç kulak çınlaması nedeni gibi görünüyorsa, doktorunuz ilacı bırakmanızı veya azaltmanızı veya farklı bir ilaca geçmenizi önerebilir.

Gürültü Azaltma

Bazı durumlarda beyaz gürültü, sesi daha az rahatsız edici olacak şekilde bastırmaya yardımcı olabilir. Doktorunuz gürültüyü bastırmak için elektronik bir cihaz kullanmanızı önerebilir. Cihazlar şunları içerir:
·         Beyaz gürültü makineleri. Yağan yağmur veya okyanus dalgaları gibi benzetilmiş çevresel sesler üreten bu cihazlar genellikle kulak çınlaması için etkili bir tedavi yöntemidir. Uyumana yardımcı olmak için yastık hoparlörlerle beyaz bir gürültü makinesini denemek isteyebilirsiniz. Yatak odasındaki vantilatörler,nemlendiriciler ve klimalar da geceleri iç gürültüyü örtmeye yardımcı olabilir.
·         İşitme cihazları bunlar, kulak çınlamasının yanı sıra işitme probleminiz varsa özellikle yararlı olabilir.
·         Maskeleme cihazları. Kulağa takılan ve işitme cihazlarına benzer şekilde, bu cihazlar kulak çınlaması semptomlarını baskılayan sürekli, düşük seviyede beyaz bir gürültü çıkarır.
·         Kulak çınlaması yeniden eğitim. Giyilebilir bir cihaz, yaşadığınız tinnitusun belirli frekanslarını gizlemek için ayrı ayrı programlanmış ton müziği sunar. Zaman geçtikçe, bu teknik sizi kulak çınlamasına alışabilir ve böylece odaklanmamanıza yardımcı olabilir. Danışmanlık genellikle tinnitus yeniden eğitmenin bir bileşenidir.
İlaçlar kulak çınlamasını tedavi edemez, ancak bazı durumlarda semptomların veya komplikasyonların şiddetini azaltmaya yardımcı olabilirler. Olası ilaçlar aşağıdakileri içerir:
·         Amitriptilin ve nortriptilin gibi trisiklik antidepresanlar bir miktar başarı sağlarlar. Bununla birlikte, bu ilaçlar genellikle ağız kuruluğu, bulanık görme, kabızlık ve kalp problemleri gibi sıkıntılı yan etkilere neden olabileceğinden, yalnızca şiddetli kulak çınlaması için kullanılır.
·         Alprazolam (Xanax) kulak çınlaması semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilir, ancak yan etkileri uyku hali ve mide bulantısı içerebilir. Aynı zamanda alışkanlık haline gelebilir.




Klinik denemeler

Bu hastalığı önlemek, tespit etmek, tedavi etmek veya yönetmek için bir araç olarak yeni tedavileri, müdahaleleri ve testleri test eden Mayo Clinic araştırmalarını keşfedin .

Yaşam tarzı ve ev ilaçları

Genellikle, kulak çınlaması tedavi edilemez. Ancak bazı insanlar buna alışır ve ilk başta olduğundan daha az fark eder. Birçok insan için, bazı ayarlamalar semptomları daha az rahatsız edici hale getirir. Bu ipuçları yardımcı olabilir:
·         Muhtemel tahriş edici maddelerden kaçının. Tinnitusunuzu daha da kötüleştirebilecek şeylere maruz kalma riskinizi azaltın. Yaygın örnekler arasında yüksek sesler, kafein ve nikotin bulunur.
·         Gürültüyü ört. Sessiz bir ortamda, bir fan, yumuşak müzik veya düşük ses seviyeli radyo statik, tinnitus kaynaklı gürültüyü maskeleyebilir.

·         Stres Yönetimi. Stres kulak çınlamasını daha da kötüleştirebilir. Stres yönetimi, gevşeme terapisi, biofeedback veya egzersiz yoluyla olsun, biraz rahatlama sağlayabilir.
Kulak Çınlaması Neden Olur? Kulak Çınlaması Tedavi Yötemleri Nelerdir ?


·         Alkol tüketiminizi azaltın. Alkol, kan damarlarınızı genişleterek, özellikle iç kulak bölgesinde daha fazla kan akışına neden olarak kanınızın gücünü artırır.

Alternatif tıp ile kulak çınlaması geçer mi?

Alternatif ilaç tedavilerinin kulak çınlaması için işe yaradığına dair çok az kanıt vardır. Bununla birlikte, kulak çınlaması için denenmiş bazı alternatif tedaviler şunlardır:
·         Akupunktur
·         Hipnoz
·         Ginkgo Biloba
·         Melatonin
·         Çinko takviyeleri
·         B vitaminleri
Transkraniyal manyetik stimülasyon (TMS) kullanan nöromodülasyon, bazı insanlar için tinnitus semptomlarını azaltmada başarılı olan ağrısız, invaziv olmayan bir terapidir. Halen, TMS Avrupa'da ve ABD'deki bazı denemelerde daha yaygın olarak kullanılmaktadır. Hangi hastaların bu tür tedavilerden yararlanabileceği hala belirsizdir.

Başa çıkma ve destek

Tinnitus, tedaviyi her zaman iyileştirmez veya tamamen ortadan kaldırmaz. İşte başa çıkmanıza yardımcı olacak bazı öneriler:
·         Rehberlik. Lisanslı bir terapist veya psikolog, kulak çınlaması semptomlarını daha az rahatsız edici hale getirmek için başa çıkma tekniklerini öğrenmenize yardımcı olabilir. Danışma aynı zamanda anksiyete ve depresyon da dahil olmak üzere sıklıkla kulak çınlamasıyla bağlantılı diğer sorunlara da yardımcı olabilir.
·         Destek grupları. Deneyiminizi kulak çınlaması olan kişilerle paylaşmak yararlı olabilir. İnternet forumlarının yanı sıra şahsen tanışan kulak çınlaması grupları da var. Grupta aldığınız bilgilerin doğru olduğundan emin olmak için, bir hekim, odyolog veya başka bir kalifiye sağlık profesyoneli tarafından kolaylaştırılan bir grup seçmek en iyisidir.
·         Eğitim. Kulak çınlaması ve semptomları hafifletme yolları hakkında mümkün olduğunca çok şey öğrenmek yardımcı olabilir. Ve sadece kulak çınlamasını daha iyi anlamak, bazı insanlar için daha az rahatsız edici hale getirir.

Randevunuz için hazırlanıyor

Doktorunuza aşağıdakileri anlatmaya hazır olun:
·         Belirti ve semptomlarınız
·         İşitme kaybı, yüksek tansiyon veya tıkalı arterler (ateroskleroz) gibi sağlık durumunuz dahil, tıbbi geçmişiniz
·         Bitkisel ilaçlar dahil, aldığınız tüm ilaçlar

Doktorunuzdan ne beklenir



Doktorunuz size aşağıdakiler de dahil olmak üzere birkaç soru sorma eğilimindedir:
·         Belirtileri yaşamaya ne zaman başladınız?
·         Duyduğun ses neye benziyor?
·         Bir kulakta mı yoksa iki kulakta mı duydun?
·         Duyduğun ses sürekli mi oldu, gelip gitti mi?
·         Gürültü ne kadar yüksek?
·         Gürültü sizi ne kadar rahatsız ediyor?
·         Ne, eğer bir şey belirtilerinizi iyileştirirse?
·         Ne, belirtilerinizi kötüleştirecek bir şey varsa?
·         Yüksek seslere maruz kaldınız mı?
·         Kulak hastalığı veya kafa travması geçirdiniz mi?
Kulak çınlaması teşhisi konduktan sonra bir kulak, burun ve boğaz doktoru (kulak burun boğaz uzmanı) görmeniz gerekebilir. Ayrıca bir işitme uzmanıyla (işitme uzmanı) birlikte çalışmanız gerekebilir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar