Göz Uçuğu ve Tedavi Yöntemleri ?

goz-ucugu-bitkisel-tedavi
Göz Uçuğu Nedir ? Göz Uçuğu Tedavi Yöntemleri Nelerdir ?



Göz Uçuğu Nedir ? Göz Uçuğu Tedavi Yöntemleri Nelerdir ? Göz Uçuğu Bitkisel Tedavi Yöntemleri Nelerdir ? Göz Uçuğu Nasıl Geçer ? Göz Herpesi Nedir ?

Göz herpesi olarak bilinen,göz enfeksiyonu herpes simpleks 1 virüsünün sebep olduğu bir hastalıktır. Bu özel durum ayrıca dudaklarda ve ağızda soğuk yaralara neden olur. Virüs korneanın skarlaşmasına ve bazen göz soğuk algınlığı olarak da adlandırılan gözlerin iltihaplanmasına neden olur .
En yaygın göz uçuk formu, herpes simpleks keratit olarak bilinen kornea enfeksiyonu ile sonuçlanır. Sadece korneanın üst tabakası herpes simpleks keratitinden etkilenir ve iyileşme genellikle iz bırakmadan gerçekleşir. Bununla birlikte, stromal keratit ve iridosiklit dahil olmak üzere başka, daha ciddi göz uçuk türleri vardır .
Stromal keratit, korneanın dış katmanlarının ötesine geçen, skar, görme kaybı ve hatta körlüğe neden olan derin bir kornea enfeksiyonunun sonucudur. Ulusal Göz Enstitüsü'ne göre, bu göz uçuklarının nadir görülmesine rağmen, Amerika Birleşik Devletleri'nde körlüğe neden olan en yaygın kornea skar nedenidir.
İridosiklit, irisin ve çevre dokuların iltihaplanmasına neden olan en ciddi göz uçuk türüdür. Şiddetli ışık duyarlılığı, göz ağrısı, kızarıklık ve bulanık görme yaygın semptomlardır. İridosiklit, gözün daha derin katmanlarını etkileyen bir tür üveit veya gözün uvea iltihabıdır 




goz-ucugu-tedavi-yontemleri
Göz Uçuğu Nedir ? Göz Uçuğu Tedavi Yöntemleri Nelerdir ?



Her türlü göz uçuğu, salgın geçiren başka bir kişiden veya kendi kendine kontaminasyondan virüsle doğrudan temas yoluyla bulaşır. Dudaklarda veya ağızda soğuk algınlığına dokunmak ve sonra gözlere dokunmak göz uçuk enfeksiyonuna neden olabilir. Enfeksiyon kan dolaşımına girdikten sonra, bir salgın yaşanmadan önce yıllarca hareketsiz kalabilir, bu da enfeksiyonun ne zaman ve nasıl büzüleceğini belirlemeyi zorlaştırır.
İlk göz herpes salgını yaşandığında, yüzde 50 tekrarlanma şansına sahiptir. Bu haftalar içinde olabilir veya başka bir salgından birkaç yıl önce olabilir. Semptomlar tipik olarak bir seferde bir gözde görülür, ancak bazı durumlarda her iki göz aynı anda etkilenebilir.
Göz uçuklarının tedavisi, enfeksiyonun gözdeki yerine bağlı olarak değişir. Tedavi bireysel olarak belirlenir, çünkü bazı seçenekler durumu daha da kötüleştirebilir. Antiviral ilaçlar, enfekte olmuş hücrelerin fiziksel olarak çıkarılması, steroidler ve cerrahi yaygın tedavi seçenekleridir.
Yüzeysel enfeksiyonlar için genellikle göz damlası veya merhem uygulanır ve bazen oral ilaçlar kullanılır. Bir doktor ayrıca enfekte olmuş hücreleri debridman olarak bilinen bir işlemle korneadan çıkarabilir . Enfeksiyonu nazikçe kazımak için bir korneal spatula kullanılır ve daha sonra iyileşene kadar gözün üzerine yumuşak bir kontakt lens yerleştirilir
Steroid ve antiviral damlalar, stromal keratit gibi daha derin gömülü göz uçuklarının vakalarını tedavi etmek için kullanılır. Bu tedaviler göz iltihabını azaltır ve skarlaşmayı önler. Ameliyat, kornea skarlaşması varsa yapılır ve diğer tedavi yöntemleri sorunu gidermez. Yara izi kalıcı ise, görmeyi geri kazanmak için kornea nakli gereklidir. Göz uçuklarının tedavisi yoktur, ancak bu tedavi yöntemleri salgınları ve semptomları azaltmaya yardımcı olabilir.


Yorum Gönder

0 Yorumlar