Aşırı Terleme Nedir,Neden Olur. Aşırı Terleme Tedavisi Nasıl Olur ?



Aşırı terleme nedir ? Aşırı terleme neden olur ? Aşırı terleme sebepleri nelerdir ? Aşırı terleme tedavisi nasıldır ? Gece aşırı terleme neyin habercisi ? Yüzde aşırı terleme neden olur ? Başın aşırı terleme nedenleri?
Aşırı Terleme Neden Olur. Aşırı Terleme Tedavisi Nasıl Olur ?




Bir çok kişinin yaşadığı problemlerden olan aşırı terleme sorunu çok farklı kaynaklardan olabilmekte. Bu yayınımızda şu sorularınıza cevap bulabileceksiniz:
Aşırı terleme nedir ? Aşırı terleme neden olur ? Aşırı terleme sebepleri nelerdir ? Aşırı terleme tedavisi nasıldır ? Gece aşırı terleme neyin habercisi ? Yüzde aşırı terleme neden olur ? Başın aşırı terleme nedenleri?

Aşırı Terlemeniz Tıbbi Bir Soruna Neden Olur mu?

Terleme, tiroid problemlerinin, diyabetin veya enfeksiyonun bir belirtisi olabilir.

Diğer insanlardan daha fazla terliyor musun? Koşu bandında beş dakikalık bir egzersiz sizi ıslak bırakıyor mu? Her el sıkışmadan önce elinizi siliyor musunuz?
Aşırı terleme bir güçlüktür. Ancak bazen aşırı erleme tıbbi bir durumun işaretidir.

Toronto'da bir dermatolog ve Amerikan Dermatoloji Akademisi üyesi Benjamin Barankin "Ortalama bir insanın farkı bilmek her zaman kolay değildir" diyor .

Aşırı terleme veya hiperhidroz, tiroid problemlerinin , diyabetin veya enfeksiyonun uyarıcı bir işareti olabilir . Aşırı terleme, aşırı kilolu veya şekilsiz kişilerde daha yaygındır .

İyi haber şu ki, aşırı terleme vakalarının çoğu zararsızdır. Ne kadar terlediğinizden endişe ediyorsanız, tıbbi teşhis için bir doktora görünüp görünmeyeceğinize karar vermenize yardımcı olacak bilgiler.

Aşırı Terleme Nedir?

Aşırı terleme; Hava sıcakken sadece diğer insanlardan daha fazla terliyorsanız veya egzersiz yapıyorsanız, bu genellikle bir sorun işareti değildir. Vücudunuz daha çok çalıştığında ve kendini soğutması gerektiğinde terleme normal bir reaksiyondur.

Louis Üniversitesi dermatoloji bölümünün başkan yardımcısı ve Uluslararası Hiperhidroz Derneği başkanı Dee Anna Glaser, "İnsanların nasıl terlediğine dair doğal farklılıklar var, tıpkı diğer bedensel işlevlerde farklılıklar olduğu gibi" diyor. "Bazı insanlar terlemeye diğerlerinden daha kolay başlar."

Gerçek aşırı terleme, normal fiziksel terleme ihtiyacının ötesine geçer. Hiperhidrozunuz varsa, koşullara uygun olmadığında nedensiz bir şekilde terleyebilirsiniz.


Barankin, iki temel aşırı terleme türü olduğunu söylüyor: lokalize hiperhidroz ve genelleştirilmiş hiperhidroz.

Lokalize Terleme: Primer Fokal Hiperhidroz aşırı terlemenin en yaygın nedenine primer fokal hiperhidroz denir. Bu hiperhidroz formu popülasyonun yaklaşık% 1 ila% 3'ünü etkiler ve genellikle çocukluk veya ergenlik döneminde başlar.

Primer fokal hiperhidroz hastalığa neden olmaz. Temel olarak, sadece aşırı terlersiniz. Tıbbi bir durum olmasına rağmen, bir hastalık belirtisi veya ilaç etkileşimi değildir . Buna sahip olan insanlar sağlıklıdır.

Primer fokal hiperhidroz belirtileri oldukça spesifiktir. Odak veya lokalize olarak adlandırılır, çünkü vücudun sadece koltuk altı, kasık, kafa, yüz, eller veya ayaklar gibi belirli kısımlarını etkiler. Semptomlar da her iki tarafta eşit olarak meydana gelen simetrik olma eğilimindedir.

Neden oluyor? Uzmanlar emin değil, ancak primer fokal hiperhidroz, sinir sistemindeki küçük bir arızadan kaynaklanıyor gibi görünüyor . Genetik olabileceğine dair bazı kanıtlar var.

Primer fokal hiperhidroz tıbbi olarak riskli olmasa da, hayatınızda sorunlara neden olabilir. Glaser, "Primer fokal hiperhidroz yaşam kalitenizi gerçekten etkileyebilir." diyor.
Bazı insanlar sadece aşırı terleme ile rahatsızlık olurlar. Diğerleri öylesine utanıyorlar ki sosyal ve iş yaşamlarını zararlı şekillerde sınırlıyorlar.

Genelleştirilmiş Terleme: İkincil Genel Hiperhidroz

Bu daha az yaygın hiperhidroz formu, sadece ellerde veya ayaklarda değil, tüm vücutta terlemeye neden olur. İkincil genel hiperhidroz da tıbbi olarak daha ciddidir. Buna ikincil denir çünkü altta yatan sağlık durumu gibi başka bir şeyden kaynaklanır.
Sekonder hiperhidrozun bir belirtisi, geceleri sadece yaygın genel terlemedir .


Aşırı terleme nedir ? Aşırı terleme neden olur ? Aşırı terleme sebepleri nelerdir ? Aşırı terleme tedavisi nasıldır ? Gece aşırı terleme neyin habercisi ? Yüzde aşırı terleme neden olur ? Başın aşırı terleme nedenleri?
Aşırı Terleme Nedir,Neden Olur. Aşırı Terleme Tedavisi Nasıl Olur ?



Sekonder genel hiperhidrozu ne tetikleyebilir? Bir dizi farklı tıbbi durum ve hastalık da dahil olmak üzere birçok olasılık vardır. İçerirler:

Menopoz
Gebelik
Tiroid problemleri
Diyabet
Alkolizm
Tüberküloz gibi bulaşıcı hastalıklar
Parkinson hastalığı
Romatizmal eklem iltihabı

İnme
Kalp yetmezliği
Lösemi ve lenfoma gibi kanserler

Aşırı terleme kaygı ya da endişeden kaynaklanabilir mi? Endişeli olan veya gerçek anksiyete bozuklukları olan insanlar diğerlerinden daha fazla terleyebilir. Ancak uzmanlar, endişeli terlemenin hiperhidroz ile aynı olmadığını söylüyor. (Bununla birlikte, bazı insanlarda, iki koşul aynı anda ortaya çıkabilir.)

Bazı ilaçlar ayrıca genel aşırı terlemeye neden olabilir. Terlemeye neden olabilecek ilaçlar şunları içerir:

Bazı psikiyatrik ilaçlar
Bazı tansiyon ilaçları
Ağız kuruluğu için bazı ilaçlar
Bazı antibiyotikler
Bazı takviyeler

Aşırı Terlemede Ne Zaman Doktara Gidilmedir ?


Aşırı terlemeniz hakkında bir doktora görünmeli misiniz? Evet, bu belirtilere sahipseniz:

Gece terlemeleri : Soğuk bir terle uyanıyorsanız veya yastık kılıfınızın ve çarşaflarınızın sabah nemli olduğunu görürseniz.

Genelleştirilmiş terleme: Sadece başınızdan, yüzünüzden, koltuk altlarınızdan, kasıklarınızdan, ellerinizden veya ayaklarınızdan değil, vücudunuzun her yerinde terliyorsanız.

Asimetrik terleme : Bir koltuk altı gibi vücudunuzun sadece bir tarafından terlediğinizi fark ederseniz .

Ani değişiklikler: Terlemeniz aniden kötüleşirse.

Geç başlangıç: Orta yaşlı veya daha yaşlı olduğunuzda aşırı terleme gelişirse. Daha yaygın primer fokal hiperhidroz genellikle gençlerde ve genç erişkinlerde başlar.

İlaç değişiminden sonraki belirtiler: Yeni bir ilaca başladıktan sonra aşırı terleme salgını başlarsa.

Terleme , yorgunluk , uykusuzluk , artan susuzluk, artan idrara çıkma veya öksürük gibi diğer semptomlarla birlikte görülür .


Bu belirtilere sahip olmasanız bile, aşırı terleme sizi rahatsız ediyorsa veya hayatınıza müdahale ediyorsa, doktorunuzla konuşun. Reçetesiz satılan ilaçlar ve takviyeler de dahil olmak üzere, aldığınız tüm ilaçların bir listesini getirmeyi unutmayın . Doktorunuz ilaçlarınızı kontrol etmek ve bazı testler yapmak isteyebilir.

Aşırı terleme nedir ? Aşırı terleme neden olur ? Aşırı terleme sebepleri nelerdir ? Aşırı terleme tedavisi nasıldır ? Gece aşırı terleme neyin habercisi ? Yüzde aşırı terleme neden olur ? Başın aşırı terleme nedenleri?
Aşırı Terleme Nedir,Neden Olur. Aşırı Terleme Tedavisi Nasıl Olur ?


Aşırı Terlemenin Tedavisi

Aşırı terleme nasıl tedavi edilir ? Primer fokal hiperhidroz için bir tedavi olmasa da, semptomları kontrol etmeye yardımcı olmanın yolları vardır.

Antiperspiranlar. Tezgah üstü veya reçeteli spreyler, losyonlar ve rulolar, semptomları kontrol etmeye yardımcı olabilir.

İyontoforez. Bu tedavi, ter bezlerini geçici olarak devre dışı bırakmak için düşük seviyeli elektrik uyarıları kullanır.

İlaçlar. Bazı ilaçlar ter bezlerinin harekete geçmesini durdurabilir.

Botoks. Botox enjeksiyonları sinirlerin aşırı terlemeyi tetiklemesini geçici olarak durdurabilir. Aşırı koltuk altı terlemesinin tedavisi için onaylanmıştır

Ameliyat. Bir yaklaşım, göğüste aşırı terlemeyi tetikleyen bir siniri kesmek. Bir diğeri ter bezlerinin bazılarını cerrahi olarak çıkarmaktır.

İkincil hiperhidroz genellikle de tedavi edilebilir, ancak doğru yaklaşım buna neden olan duruma bağlıdır .

Örneğin, aşırı aktif bir tiroidin neden olduğu hiperhidroz , tiroidin ilaç veya cerrahi ile tedavi edilmesiyle çözülebilir . Diyabetin neden olduğu aşırı terleme, glikoz seviyeleri kontrol altına alındıktan sonra kaybolabilir . Bir ilaç aşırı terlemenize neden oluyorsa, doktorunuz farklı bir ilaç reçete edebilir.

Bazen, hiperhidrozun altında yatan neden tedavi edilemez. Ya da yan etki olarak aşırı terlemeye neden olan bir ilaca ihtiyacınız olabilir.
Ancak, durum böyleyse, hala yapabileceğiniz şeyler var.

Glaser, "Altta yatan hastalığı tedavi edemediğimizde bile semptomu tedavi etmeye çalışıyoruz" diyor. Primer fokal hiperhidroz için aynı tedavilerin çoğunun bu vakalarda oldukça iyi çalıştığını söylüyor. Topikal tedavileri, oral ilaçları ve Botoks'u içerir.

Aşırı Terleme için Yardım Alma

Uzmanlar, aşırı terlemenin insanların yeterince ciddiye almadığı bir şey olduğunu söylüyor. Birçoğu semptomlarını aylar, yıllar ve bazen on yıllar boyunca görmezden gelir. Bu birkaç nedenden dolayı kötü bir fikir.

Her şeyden önce, sağlık açısından ciddi sonuçlar doğurabilir. "Aşırı terleme, altta yatan ciddi bir sağlık durumunun işareti olabilir," diyor Glaser. "Daha sonra değil, daha erken teşhis ve tedavi görmek gerçekten bir fark yaratabilir."

İkincisi, aşırı terleme daha ciddi bir tıbbi sorunun belirtisi olmasa bile, uzman yardımı almak çok önemli olabilir.

Glaser, "Bir çok insan semptomlarının yarattığı etkiyi fark etmiyor" diyor. Lisede kendilerini katmanlar halinde örterler ve okul danslarından kaçınırlar. Yetişkinler olarak, onlar utangaç kalma veya işten sonra sosyalleşmede aksamaların olabileceğine vurgu yapılıyor. Zamanla, kendileri ve diğer insanlar arasında bariyerler kurarlar. Ancak tedavi ile bunların hepsi değişebilir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar