Ataerkil Nedir ? Ataerkillik Nedir ?


Ataerkil Nedir ? Ataerkillik Nedir ?

Ataerkil nedir? Ataerkillik nedir? Tarih boyunca sosyal sistemler, ağırlıklı olarak eşitlikçi veya eşitlikten ataerkil olmak üzere, bazıları yavaş da olsa yeniden eşitlikçiliğe geri dönmüştür. "Ataerkillik" terimi, erkeklerin merkezi otorite figürleri olduğu sosyal bir sistemi ifade eder. Kelimenin tam anlamıyla tercüme edilen ataerkillik terimi "babanın üstünlüğü" anlamına gelir. Ataerkilliğe göre, erkekler sosyal, kültürel ve yasal olarak tüm güce sahiptir.


Sosyal sistemlerin tarih boyunca her zaman ataerkil olduğuna dair yaygın yanılgıya rağmen, ilk avcı-toplayıcı toplumların ağırlıklı olarak eşitlikçi olduğu düşünülüyordu, yani ne cinsiyet diğeri üzerinde bir konum ne de otorite taşıyordu. Avcı-toplayıcı bir toplumda, hem avcılık hem de toplantı, hayatta kalmak için çok önemliydi, bu da cinsiyetlerin eşitliğine katkıda bulunmuş olabilir. Ataerkilliğin girişinin kesin nedeni bilinmemekle birlikte, erkek egemen toplumlar binlerce yıl öncesine ait kültürlerden bulunabilir.

Ataerkilliğe dayalı bir sistemde, sadece toplumsal sistem erkek egemenliğine sahip değildir. Kural olarak, hükümet de erkek egemen. Ataerkil bir sistemin pratik etkisi, kadınların sıklıkla ikinci sınıf vatandaş olarak kabul edilmeleri ve sıklıkla sömürülmeleridir. Ataerkillikte, kadınların genellikle iktidar, oy veya kendi mülkiyetine sahip olmalarına izin verilmez.


Erkek sadece bir ataerkilliğin mecazi başkanı değil, aynı zamanda ailenin yasal ve kültürel hükümdarıdır. Ataerkil bir kültürdeki çoğu yasa, ailenin erkek figürünü destekliyor - çoğu zaman dişinin tamamen dışlanması. Bir dişinin çocuklarına hiçbir yasal hakkı olmaması veya bir evliliğin ataerkil bir sistemle bitmesi halinde desteklenmesi nadir değildir.

Elbette değişen derecelerde ataerkillik var. Örneğin ABD tarihsel olarak ataerkil bir toplum olarak görülmüştür; Ancak 20 inci yüzyıl kez erkek-egemen topluma birçok değişiklik getirdi. Uzmanlar hala ABD'nin ataerkil bir toplum olmaya devam edip etmediğini tartışabilse de, onu eşitlikçi bir topluma yakınlaştıran bir dizi yasal ve kültürel değişiklik yaptı.


Anaerkil ve bir dereceye kadar eşitlikçi toplumlar bugün hala dünyada var. Ataerkilliğin karşılığı olan anaerkillik, kadınların, özellikle de annelerin toplumun sosyal ve kültürel başkanları olduğu bir toplumdur. Afrika'daki bazı yerli kabilelere anaerkil denir. Egalitarians toplumları anaerkil toplumlar kadar nadirdir. Avrupa'daki bazı ülkelerin yanı sıra birçok geleneksel Kızılderili kabilesi gibi dünyadaki diğer toplumlardan daha eşitlikçi olarak kabul edilir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar