Benzin, Dizel Yakıt ve Akaryakıt Arasındaki Fark Nedir?


Benzin, Dizel Yakıt ve Akaryakıt Arasındaki Fark Nedir?




Benzin ve mazot farkı nedir? Benzin, mazot ve akaryakıtın tamamı petrol ürünleridir. Petrol, ham petrol ve doğal gazdan oluşan, dünyada bulunan bir karışımdır .Petrolden türetilen ürünler modern dünyayı kullanırken, ham petrol rafine edilene kadar çok az kullanışlıdır. Ham petrolü benzine, fuel oil ve dizel yakıta dönüştüren arıtma işlemidir.

Ham petrol, farklı uzunluklarda birbirine zincirlenen karmaşık bir hidrokarbon karışımıdır . Bu zincirler farklı özelliklere ve özelliklere sahiptir ve ham petrolden üretilen münferit ürünlerin temelini oluşturur. 

Bu hidrokarbon zincirlerini benzine, mazot, akaryakıt ve diğer petrol ürünlerine dönüştürebilmek için diğer zincirlerden ayrılması gerekir.
Ham petrol, damıtma yoluyla bu farklı zincirlere ayrılmaktadır. Damıtma sırasında ham yağ, bir damıtma sütununda ısıtılır. Toplama tepsileri sütunda farklı yüksekliklere yerleştirilir. Ham petrol ısıtıldıkça, kaynatma işlemiyle oluşan buharlar sütunu yükseltir. 

Daha hafif zincirlerin tepelere doğru yoğuşması ve toplanması daha uzun sürer ve daha ağır zincirler daha hızlı yoğunlaşır ve tepsileri damıtma kolonunun ortasına ve altına doğru toplar. Ayrıldıktan sonra, farklı petrol ürünlerini oluşturmak için çeşitli işlemlerle daha fazla işlemden geçirilirler.


Benzin, dizel veya akaryakıttan daha kısa ve daha hafif hidrokarbon zincirlerinden oluşur. Benzin hafiftir, son derece uçucudur ve hızla buharlaşır. Bu nitelikler, eşdeğer bir dizel motordan daha fazla beygir gücü ve ivmeye sahip benzinli motorlara katkıda bulunur . 

Ancak benzin, dizel veya akaryakıt kadar verimli bir yakıt değildir. Benzin galon başına yaklaşık 124.000 İngiliz Termal Birimi (BTU) (3.79 litre) enerji üretirken, dizel motor galon başına yaklaşık 139.000 BTU (3.79 litre) enerji üretmektedir.

Dizel, benzinden daha ağır olan orta ağırlıklı bir üründür. Yağ görünümündedir ve genellikle mazot olarak adlandırılır . Hızlı buharlaşmaz ve benzin kadar uçucu değildir. Dizel yakıtı yapmak için ham petrolden daha az rafine edilmesi gerekir, bu da genellikle dizeli benzinden daha ucuz hale getirir. Artan kilometre performansı ve düşük maliyet dizel yakıtını dünyanın birçok yerinde popüler bir yakıt seçeneği haline getiriyor.

Evlerin ısıtılması için kullanılan akaryakıt, dizel yakıttan biraz daha ağırdır, ancak benzer özelliklere sahiptir ve dizel gibi bir orta distilat olarak kabul edilir. Konutlarda kullanılan akaryakıt, dizel ile yaklaşık olarak aynı miktarda BTU üretir ve düşük bir uçuculuğa sahiptir ve bu da konut ısıtması için idealdir. Elektrik jeneratörleri gibi büyük endüstriyel uygulamalarda kullanılan akaryakıt, artık akaryakıt olarak kabul edilir ve benzin, dizel yakıt ve ev ısıtma yağından daha ağırdır .

Yorum Gönder

0 Yorumlar