Bipolar Bozukluk Nedir ?

bipolar bozukluk tedavisi
Bipolar Bozukluk Nedir ?

Psikiyatri alanını yakından ilgilendiren bir rahatsızlık olan 'bipolarbozukluk'gündemdeki yerini basına yansıyan şekliyle koruyor.

Süreç içerisinde çok farklı psikolojik iniş ve çıkışları kapsar,Bir dönem yüksek ruh halli maniye ve bir dönem düşük ruh halli majör depresif bozukluğa benzer.

Kimi zaman tv programlarında bilgilendirme amaçlı anlatılan bipolar bozukluknedir ?

' Bipolar Bozukluk Atakları Nasıl Olur '

Tanım anlamıyla 'maniden depresyona kadar uzanan ruh halindeki aşırı değişiklikler''olarak tanımlanır. Daha önceleri Manik depresif bozukluk ya da manik depresyon adıyla bilinen türkçesi ise iki uçlu duyguların bozukluğu olan,bipolar afektif bozukluk,zaman zaman yaşattığı riskli davranışlar nedeniyle ilişkilere ve kariyere zarar veren,tedavi edilmediği zaman intihara kadar sürükleyebilen ciddi bir ruhsal rahatsızlıktır.


bipolar bozukluk tedavisi nedir
Bipolar Bozukluk Nedir ?
                                                         
Hastalığın kullanılan diğer tanımlayıcı terimleri ise 'iki uçlu duygu durum bozuklu','manik depresif bozukluk','bipolar afektif bozukluk' ve 'manik atak' sayılabilir.

Bu duygu durumları içerisinde kişinin normal ruh halinde olduğu dönemler de olabilir.


Bipolar bozukluğun oluşumunda genetik faktörler ve çevresel durumların etkili olduğu düşünülmektedir. Bir çok genin hastalık riskine etki ettiği bildirilmektedir.

DSM-IV adı verilen tanı ve istatistik kriterleri ile teşhis konulur.
Bazı kaynaklarda özellikle gençlik yıllarında 20 li yaşlarda ortaya  çıktığı belirtilmektedir.

Tip 1, Tip 2 ve Tip 3 olarak üç'ayrılmaktadır.


Yorum Gönder

0 Yorumlar