Entübasyon Nedir ? Entübe Hasta Nedir ?

Entübe Hasta Nedir ? Entübasyon Nedir ?

Entübasyon nedir?, Entübe hasta nedir? Entübasyon, kendi başına nefes alamadığınızda kullanılan bir prosedürdür . 



Doktorunuz, ciğerlerinize hava girmesini ve çıkmasını kolaylaştırmak için boğazınıza ve nefes borunuza bir tüp koyar . Ventilatör adı verilen bir makine havada ekstra oksijenle pompalanır. Ardından karbondioksit (CO2) ile dolu havayı solumanıza yardımcı olur. Buna mekanik havalandırma denir. Oksijeni ve CO2'yi sağlıklı seviyelerde tutmaya yardımcı olur.Dışarıdan oksijen takviyesi alan kişi entübe hasta konumundadır.



Neden İhtiyacınız Olabilir

İlaçlar ameliyattan (sırasında “uyku” ile sizi genel anestezi ) da solunumunuzu kısıtlamış olabilir. Entübasyon, bir makinenin sizin için nefes almasını sağlar. Bu yüzden anestezistiniz (sizi ameliyat için uyutmanızı sağlayan doktor) entübe edebilir.

Nefes almayı zorlaştıran bir yaralanma veya hastalığınız varsa doktorunuz da yapabilir. Çünkü nefes almak vücudunuzdaki her hücrenin ihtiyaç duyduğu oksijeni sağlar. Yeterince alamıyorsanız, bayılabilir beyin hasarı yapabilir ve hatta ölebilirsiniz. Havalandırma ayrıca nefes almanıza yardımcı olur. Bu, CO2'den kurtulmanıza yardımcı olur, böylece kanınızda birikmez ve daha asidik hale gelir (solunum asidozu). 

Bazen, normal bir şekilde nefes alıyorsanız ve kan oksijen seviyeleriniz iyi görünse bile, entübasyona ihtiyacınız olabilir. Doktorunuz bunu yapmak isteyebilir çünkü bilinçsizsiniz. Hızla kötüleşen veya hava yolunuzdaki refleksleri zayıflatan bir hastalık veya yaralanma olabilir.

Genel anestezi gerektiren acil cerrahiye ihtiyacınız varsa bir doktor sizi entübe edebilir. Bu durumda, planlı bir prosedürde olduğu gibi midenizi boşaltmak için yapılması gerekenler olabilir . Kusursanız veya midenizden geriye doğru akarsa, midenizdeki yiyecekler ciğerlerinize (aspirasyon) girebilir . Bunun olmasını önlemek için tüpte, hava yolunuzu midenizden kapatmak için havaya uçuran bir hava kesesi vardır.


Nadir durumlarda, doktorunuz tüpü takmadan önce size kısmen veya tamamen bayıltmak için ilaç verecektir. Ayrıca genellikle hava yolunuzu etki altına almak için bir ilaç verir. 



Prosedür kanınızdaki seviyeyi yükseltmeye başlamadan önce bir maskeden 2 veya 3 dakika boyunca düz oksijen alabilirsiniz. Yüzüstü uzanacaksınız ve doktorunuz başınızı hafifçe geriye doğru eğecek. Bunlar içine üzerinde bir ışık ile bir kapsam eklenmekedir ağız yolu ile . Bu hava yolunu aydınlatır. Kapsam incelenir veya takılı bir kamera varsa video ekranından durum gözlenir.

Doktor daha sonra tüpü ses telleriniz arasına ve nefes borunuza geçirir. Hava yolunuzun ciğerlerinize bağlanan kısmı budur. Tüp doğru noktaya geldiğinde, doktorunuz tüp üzerindeki kafı havaya uçurur. Bu, hava yolunuzun çoğunu karnınızdan kapatır ve yiyeceklerin ciğerlerinize girmesini önler. Ancak hava yine de borudan akabilir.

Sorun olmadıkça, işlem 5 dakikadan fazla sürmemelidir. Doktorunuzun hala tüpün nasıl yerleştirildiğini kontrol etmesi gerekebilir. Nefesinizi bir stetoskop ile dinler, CO2 seviyenizi kontrol eder veya göğüs röntgeni çekerler.

Komplikasyonlar

Entübasyonun sorunlara neden olması nadirdir, ancak olabilir. Kapsam dişlerinize zarar verebilir veya ağzınızın içini kesebilir . Tüp boğazınıza ve ses kutunuza zarar verebilir, bu nedenle boğaz ağrınız olabilir veya bir süre konuşmak ve nefes almakta zorlanabilirsiniz . 

Prosedür ciğerlerinize zarar verebilir veya bunlardan birinin çökmesine neden olabilir. Ayrıca bir enfeksiyon veya zatürre olabilir .

Bazı şeyler bu sorunları daha muhtemel hale getirebilir. Yeni yediyseniz, yiyeceğin akciğerlerinize çekilmesi riski vardır. Kötü şekildeyse , kapsamın dişlerinize zarar verme şansı daha yüksektir . Sigara içiyorsanız, KOAH gibi bir akciğer hastalığınız varsa, boyun veya omurga yaralanmanız varsa veya aşırı kiloluysanız , entübasyon ve iyileşmeyi zorlaştırabilir

Yorum Gönder

0 Yorumlar