Çağın Hastalığı Göz Tansiyonun 5 Nedeni ve Tedavi Yöntemleri

Göz Tansiyonu (Glakom) Nedir? Göz Tansiyonu Belirtileri Nelerdir ? Göz Tansiyonu Tedavi Yöntemleri Nelerdir ? Glakom Nedir ? Oküler Hipertansiyon Nedir ? Oküler Hipertansiyon Nasıl Tedavi Edilir ?
Çağın Hastalığı Göz Tansiyonun 5 Nedeni ve Tedavi Yöntemleri




Göz Tansiyonu (Glakom) Nedir? Göz Tansiyonu Belirtileri Nelerdir ? Göz Tansiyonu Tedavi Yöntemleri Nelerdir ? Glakom Nedir ? Oküler Hipertansiyon Nedir ? Oküler Hipertansiyon Nasıl Tedavi Edilir ?




Göz tansiyonu özellikle ilerleyen yaşlarda çok fazla belirti vermeden ilerleyen bir hastalıktır. Göz içerisindeki sıvı basıncının aşırı dalgalanması sonucu oluşur.Göz tansiyonu Tedavi edilmediği taktirde kalıcı hasarlar bırakabilir.

Oküler hipertansiyon, gözlerinizdeki basınç anlamına gelir - göz içi basıncınız(GİB) - normalden yüksek. Tedavi edilmezse, yüksek göz basıncı bazı kişilerde glokom ve kalıcı görme kaybına neden olabilir .

Bununla birlikte, bazı insanlar tam göz muayenesi ve görme alanı testleri ile belirlendiği gibi göz veya görsel hasar geliştirmeden oküler hipertansiyona sahip olabilirler .

Araştırmacılar, 40 yaş ve üzerindeki insanların% 9.4'ünün yüksek göz basıncına sahip olduğunu ve glakom ile karşı karşıya kaldığını gösteriyor.

Göz Tansiyonu (Oküler hipertansiyon) olup olmadığını nasıl anlaşılır ?

Göz ağrısı veya kırmızı gözler gibi dış belirtiler olmadığından oküler hipertansiyonunuz olduğunu kendiniz göremezsiniz . Bu sadece bir göz doktoru tarafından tespit edilebilir.

Tam göz muayenesi sırasında göz doktorunuz GİB'inizi ölçecek ve normal düzeylerle karşılaştıracaktır. 21 mmHg (milimetre cıva) veya daha fazla göz basıncı, genellikle oküler hipertansiyon anlamına gelir. >>> Okuler Hipertansiyon Ne Demek ?

Gözünüzün basınçla şişirilmiş bir balon olduğunu hayal ediyorsanız, oküler hipertansiyonu izlemenin neden önemli olduğunu daha iyi anlayacaksınız. Çok yüksek veya sürekli artan basınç, gözünüzün içindeki hassas optik sinire zarar verebilecek ve glokom oluşturabilecek bir kuvvet uygular.

Yüksek göz basıncının nedenleri nelerdir?

Oküler hipertansiyona neden olan veya ilişkili faktörler neredeyse glokomun nedenleri ile aynıdır. Bunlar:

Aşırı göz içi sıvısı üretimi

Göz içi sıvı, siliyer cisim adı verilen irisin arkasındaki bir yapı tarafından göz içinde üretilen berrak bir sıvıdır. 


Göz içi sıvı, kornea ve irisin kesişme noktasında, gözün ön bölmesinin çevresinde trabeküler ağ adı verilen bir yapıdan akar. Siliyer cisim çok fazla göz içi sıvısı  üretiyorsa, gözdeki basınç artar ve bu da oküler hipertansiyona neden olur.


Çağın Hastalığı Göz Tansiyonun 5 Nedeni ve Tedavi Yöntemleri



Göz İçi Sıvısının yetersiz drenajı

Göz içi sıvısıgözden çok yavaş akarsa, göz içi sıvı üretimi ve drenajı arasındaki normal dengeyi bozar, bu da yüksek göz basıncına neden olur.

İlaç

Bazı ilaçların bazı kişilerde oküler hipertansiyona neden olma yan etkisi olabilir. Örneğin, astımı ve diğer durumları tedavi etmek için kullanılan steroid ilaçların oküler hipertansiyon riskini arttırdığı gösterilmiştir. Herhangi bir nedenle steroid reçete edildiyseniz , göz doktorunuza sorun. PIO'nuzu ne sıklıkta kontrol ettirmelisiniz?

Göz travması

Göz yaralanması,göz içi sıvı üretimi ile gözün drenajı arasındaki dengeyi bozabilir ve bu da oküler hipertansiyona yol açabilir. Bazen bu yaralanmalardan aylar veya yıllar sonra ortaya çıkabilir. Göz muayeneleriniz sırasında , yakın zamanda veya geçmişte travma geçirmişseniz gözlükçünüze bahsettiğinizden emin olun .

Diğer göz problemleri


Oküler hipertansiyon, psödoeksfolyasyon sendromu, pigment dispersiyon sendromu ve lipoid ark dahil olmak üzere bir dizi başka göz problemiyle ilişkilendirilmiştir.. Bu koşullardan herhangi birine sahipseniz, göz doktorunuz daha sık göz basıncı ölçümleri ile göz muayeneleri yapmanızı tavsiye edebilir.

Ayrıca, oküler hipertansiyon ve glokom riskinde ırk, yaş ve aile öyküsü rol oynar. Herkes yüksek göz tansiyonu geliştirebilse de, Afrikalı Amerikalılar, 40 yaşın üzerindeki insanlar ve ailesinde oküler hipertansiyon veya glokom öyküsü olan insanlar daha yüksek risk altındadır.

Bazı araştırmalara göre normal kornea kalınlığından daha az olan kişilerde oküler hipertansiyon ve glokom gelişme riski daha yüksektir.

Oküler hipertansiyon tedavisi

Göz doktorunuz oküler hipertansiyonunuz olduğunu belirlerse, göz basıncınızı düşürmek için göz damlası reçete edebilir.

Bu ilaçların yan etkileri olabileceğinden, bazı göz doktorları GİB'inizi izlemeyi ve sadece glokom gelişen başka belirtileriniz varsa harekete geçmeyi seçer.
Bazı durumlarda (veya göz damlaları GİB'inizi azaltmada etkili değilse), göz doktorunuz yüksek göz basıncınızı tedavi etmek için glokom cerrahisi de dahil olmak üzere glokom için başka bir tedavi önerebilir .

En azından, glokom ve oküler hipertansiyon riskinin artması nedeniyle, bu bozukluğu izlemek için GİB'niz sık aralıklarla ölçülmelidir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar